Krájená sadba se dělala kvůli výběru sadbových hlíz z vlastní sklizně. Velké hlízy se vybíraly jednoduše proto, že byly považovány za nejzdravější. Krájením se pak vylepšovalo to, aby se tolik neprosázelo. Pokud sadbu kupujete a kontroly zdravotního stavu jsou založeny úplně na jiných principech než posouzení velikosti hlízy, pak je krájení kontraproduktivní. Většinou totiž koupíte sadbu v optimální velikosti pro výsadbu.
Já osobně kupuji sadbu v bývalém ZNZ, kde není předražená jako v hobbymarketech a dokonce někdy vyjde i levněji než konzumní na pultech potravinářských obchodů. Třeba Dalí jsem kupoval za 12,-Kč/kg a bylo jich cca 14 kusů/kg To, že sadbové hlízy byly pod 100g nevadí, sklízené byly o velikosti cca 5 kusů/kg a cca 2 kg ze sazenice. Pro dosázení řádku jsem měl krájené z vlastní sklizně, a pod sazenicí bylo jen lehce přes 1 kg drobnějších hlíz. Takže pro mne je jednoznačná volba. Nejraději koupit certifikovanou sadbu. Pro dosázení řádků pak mám vybrané menší hlízy z trsů, které po vyorání měly největší "sestřičky". Když se mi podaří nakoupit tak, že nebude potřeba dosazovat řádky, nic se neděje, hodím je ke konzumním (nebo na kompost, pokud při předklíčení příliš zezelenají).