|
Brambory bez natě
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.183 (?), 13.8.2009 10:09, zobrazeno: 16678x
dobry den chtěl sem se zeptat jesi brambory bez natě po plísní ještě v zemi vyrostou dik za odpověd začínající zahradník
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.190 (?), 13.8.2009 10:43
Můj známý bramborář tvrdí, že nať napadená plísní se má 14 dní před sklizní poséct, aby se plíseň nestáhla do hlíz. Z toho usuzuji, že již nerostou, jen vyzrávají.Jinak úroda brambor vypadá letos velmi dobře.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kšely - Stříbrný Zahrádkář (216) - 214.135 (?), 15.8.2009 13:39
Manžel poseče napadenou nať také, pokud ještě stonky jakž takž drží.Potom už hrozí nebezpečí, že jsou poškozeny hlízy.Jestli nať uhnila až k půdě, myslím, že byste měl brambory vykopat, dále já osobně bych je vyprala, aby se daly dobře roztřídit napadené od zdravých, opláchla hypermanganem a nechala dobře vydýchat na vhodném místě buď volně nebo v rašlových pytlích.Další uskladnění záleží na tom, jak jsou hlízy zralé.Myslím ale, že takto se dají dost eliminovat ztráty.Letošní rok i přes včasnou likvidaci natě máme některé hlízy také nahnilé.Zdravím.MH.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.138 (?), 19.8.2009 0:17
Prosim vas to vam tak vadi ta troska zaschnutej hliny na tych zemiakoch ak tam vobec je, ze to musite umyvat. A naco nejake chem.osetrenie? Ved ten zemiak sa sam postara o to aby vyzrel a vydrzal az do jari. Naco ucit zacinajuceho zahradnika,,omylom,, niekdajsieho systemu. Radsej ho naucte zdravemu gazdovskemu rozumu. Zemiaky po dvoch troch dnoch oschnute prebrat a dat do pivnice. Po case pozriet ci nehniju. Ak ano, prebrat. A zvycajne uz je pokoj az do jari. Skuste preseknuty zemiak potriet hlinou a uvidite ako pekne sa zahoji a vydrzi vam celu zimu aj bez chemie.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.26 (?), 19.8.2009 7:49
Ano, ta troška té zaschnuté hlíny mi v kuchyni skutečně vadí. Vadí mi, když při škrábání brambor se ta hlína přenáší na už okrájené čisté místo = větší spotřeba vody na umytí oškrábaných brambor. Vadí mi hlína ve dřezu, protože i když je jí trošička, dřez je podřený a na spláchnutí hlíny je velká spotřeba vody. Navíc bych řekla, že čím víc eliminuji množství hlíny na bramborách, tím víc eliminuji zbytky plísně, která v té hlíně, ať chcete nebo nechcete, je. Brambory musí mít při skladování určitou vlhkost, takže pravděpodobnost hnití hlíz je podle mého názoru větší. Na umyté brambory ještě nikdo neumřel a zdá se, že ani na brambory umyté v hypermanganu. Jinak by paní nepsala, že to dělá roky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 19.8.2009 8:57
Na umyté brambory ještě nikdo neumřel a zdá se, že ani na brambory umyté v hypermanganu. Jinak by paní nepsala, že to dělá roky.
Pravda, hypermangan se používal i v humánní medicíně - např. ve venerologii a dermatologii, ještě před takovými 10-15 lety jsem znal jednoho starého lékaře, který hypermangan doporučoval na mykózy. Rakovina bohužel postihuje dost lidí a u většiny z nich nelze jednoznačně prokázat, co ji iniciovalo. Právě proto je hloupé se zbytečně exponovat, pokud to není nutné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.241 (?), 18.3.2010 12:27
Zdravou, nenapadenou hlízu není potřeba oplachovat a té napadené vodou nepomůžete. Suché zbytky hlíny lze mechanicky odstranit ještě předtím, než začnete bramboru škrábat. Pokud chcete mít brambory prosté jakýchkoliv chemikálií, nekoupejte je ani v hypermanganu. Jsou lidé, kteří takto "ošetřují" i houby před zpracováním...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
|
|
|
|