nový stavební zákon



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 175.143 (?) 
18.4.2009 20:52

Dobrý den, mohl by mi někdo prosím poradit?Bydlíme v dvojdomku a sousedé se rozhodli, že si přistaví k hraně pozemku mezi našimi dvojdomky zděný altán o rozměrech 5x5 s výškou 4m, vzdálenost od plotu je 0,2m, prosklenými okny, cembritovou střechou, obyvatelný i v zimě.Bohužel původně tvrdili, že to bude jen malý altánek o výšce 2m a takto velký altán nám bude stínit nejen na dost velké části malé zahrady, ale i zamezí přímému osvětlení dvou místností z východu.Oni, ale tvrdí, že v zákoně jsou mezery, které mohou obejít a tak postavit stavbu i bez našeho souhlasu.Neměla by stavba být vzdálená, alespoň 2 m od plotu a vysoká tak, aby nám tak výrazně nestínila, případně stavební ohlášení, bohužel i přes to, že nechceme nijak výrazně zasahovat do stavby a pouze se dohodnout na snížení stavby, z jejich strany k nějakým vstřícnějším krokům asi nedojde?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 224.2 (?), 18.4.2009 21:48

Bez vašeho souhlasu by jim neměla být stavba povolena. V případě, že vyjádříte (písemně s potvrzením o doručení) svůj nesouhlas, musel by stavební úřad ve stavebním povolení odůvodnit, proč přes váš nesouhlas stavební povolení vydal. Jako vlastníci sousedního pozemku budete účastníkem řízení a tudíž máte právo se proti pstavebnímu povolení odvolat. Rozhodně bych na vašem místě požadovala studii o zasítění (nebude-li se vám jejich studie pozdávat, můžete si ji nechat udělat také - u jiného odborníka). Beruna    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.143 (?), 19.4.2009 19:20

No ona právě ta stavba nebyla ani podaná k odsouhlasení na stavební úřad, není nám jasné jak chtějí řešit třeba opravy, když je to 20cm od plotu a my máme na naší straně výsadby kytek, takže přestava, jak mi v nich šlapou a nahazují altán mě děsí a to o to ještě víc když u něj nebyl problém říct stavařům ať sundají náš plot a vjedou bagrem na pozemek k nám, že to nevidí jako problém, u nás to prý odnese jen několik keřů, nechápu prostě bych si to nedovolila.A to jsem si do nedávna myslela, že nás spory se sousedy nemůžou potkat, z těmi před nimi jsme se vždycky dohodli na kompromisu vyhovujícímu oběma stranám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 122.179 (?), 20.4.2009 14:34

Právo souseda končí tam, kde nastupuje právo jiného.Stručně : máte smůlu, souseda si nelze vybrat a utíkat tím, že se přestěhujete, je krátkozraké.Narazit můžete na podobného.Spory tohoto druhu se vlečou, úředníci si většinou dávají na čas.Až se oba unavíte.Zvažujte přednosti, opusťe malichernosti.I přesto, že právo je možná na vaší straně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.83 (?), 20.4.2009 16:34

Po přečtení Vašeho příspěvku se pomalu přestávám divit, že si v této zemi dělá každý co chce.To nemůžeze myslet vážně!!?

Pro 175.143 : samozřejmě se písemně!!!  obraťte na příslušný stavební úřad, celou záležitost přesně a podrobně popište a vyčkejte reakce stavebního úřadu.Mezitím si skutečně můžete nechat zhotovit studii o zastínění, nebo dokumentovat případnou stavbu. Zajímalo by mě, jak budete za čas třeba opravovat plot při odstupu stavby 20cm? Navíc co se týká stavebního zákona, specielně hasiči by se tedy ve Vašem případě divili :-)) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 133.105 (?), 20.4.2009 20:10

prectete si vyhl. 501/2006 § 25 odstupy staveb

tato stavba musi byt umistena min 2m od hranice pozemku pokud jim nepovolite udeleni vyjimky.

podat podnet na stav. urad a ten naridi odstaneni stavby. pri necinosti (nad 30 dnu)  podat podnet na krajsky urad a ten uz zakroci, pokud ne ministerstvo pro mistni rozvoj :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.143 (?), 21.4.2009 18:43

Díky moc za rady všem, už jsme se rozhodli.Nebudeme utíkat, ani se stěhovat,/to nás snad ani nenapadlo/ale poradili jsme se nakonec s pánem přes stavby a znalým těchto zákonů/alespoň doufám/ a rozhodli se jim stavbu nepovolit.Původně to totiž měl být podle slov sousedů malý dvoumetrový altán, nakonec je z toho hangár 5x5x4m který by stínil do obytných místností a ani už nechci povolit, aby mi při opravách a dostavbě šlapali po pozemku a po tom, co u nich nebyl problém vjet na náš pozemek bagrem si dovedu představit jak by to vypadalo a opravdu si nedovedu představit údržbu v mezeře 20cm.A protože už jsme povolili stavbu malé, lehké terasy s dřevěnou podlážkou a je z toho vysoká betonová terasa, která se měla změnit ještě na zimní zahradu a už nám kvůli tomu nesvítí na kus zahrady sluníčko a začínají plesnivět zdi v místnosti, kde to doteď nebylo, tak už opravdu v povolování staveb nebudeme pokračovat.Podle mě to není malichernost, ale jen uplatnění toho, že opravdu práva jednoho začínají tam, kde končí druhého a mám pocit, že soused opravdu zkouší kam až může dojít a tak už bohužel dál ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.83 (?), 21.4.2009 20:37

Tak, naprosto správně. Ještě zvažte obranu v případě té "lehké terasy" tedy betonové hlouposti, kvůli které Vám plesniví zdi. Přece si něco takového nenecháte líbit.Sousedské vztahy v tomto případě hoďte za hlavu a slušně ale velmi důsledně se braňte všemu nepovolenému.

Takový soused je skutečný dárek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 175.143 (?), 21.4.2009 22:05

Už to tak uděláme, ale pořád v nás dříme takové to, že kvůli těm pitomým stavbám přestaneme mezi sebou komunikovat a zda to opravdu stojí za to, prostě s předešlým sousedem to bylo o něčem jiném o domluvě, aby to vyhovovalo oběma stranám, což tady to není.Na druhou stranu pokud budeme pořád povolovat takovéhle všechny stavby, které tam být neměly, tak se to bude jen čím dál stupňovat.Když se u sousedů přestavoval barák přes půl roku zbíječky, bagry a podobně tak jsme si říkali musí to tak být, musíme to vydržet a, že to někdy bylo opravdu šílené, je to totiž dvojdomek, pak jsme čvachtali několikrát v betonu, nebyl přece problém s vylitím před barák, taky jsme to nechali být, ale teď už prostě nemůžem, musíme to ukončit dokud to není dokončené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.83 (?), 21.4.2009 22:45

No samozřejmě, bojujte. Neztrácejte čas a smiřte se s narušením sousedských vztahů (nemáte evidentně co ztratit, žádné slušné sousedské vztahy už s těmito lidmi jejich vinou stejně nemáte a pokud se nestane zázrak tak nikdy mit nebudete). Jen jste na sobě nechali nějaký čas "štípat dříví", k ničemu to nebylo a s jídlem prostě roste chuť.

Vy jim přeci žádné stavby, které tam nakonec vznikly, nepovolujete. Domluvili jste se vždy na něčem jiném, oni nedodržují nic z toho, na čem se s Vámi dohodnou. Jen se pěkně braňte ať vidí, že už Vám nemůžou "čurat na nohu". Pokud to neuděláte, nebudete mít nikdy klid. Takovýhle vykuk bude pořád dokola něco vymýšlet a myslet při tom jen na sebe.

A jestli stojí za to přestat s někým takovým komunikovat kvůli stavbám-to si velmi rychle ujasněte. Buď budete v rovnoprávném sousedském vztahu, nebo s sebou necháte čvičit proto, aby nevázla Vaše vzájemná komunikace. Může to být pro Vás po předešlých zkušenostech s dobrým sousedem trpké procitnutí, ale tak to prostě je.Přeji Vám klid, odvahu a rozvahu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika