nový stavební zákon



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 255.209 (?) 
15.6.2007 22:08
Tak jak to vlastně je, musím někde běhat hlásit že si chci postavit na vlastní zahradě z pár trámků přístřešek, altánek ,pergolu nebo jak se tomu řiká. Jestli ano tak to je pěkná buzerace a svobodě a demokracii si tu můžeme nechat zdát. Jen krmíme stát penězma za kolky a zbytečně živíme úředníky, kteří nám obyčejným lidem jen hází klacky pod nohy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174), 15.6.2007 22:32
Úředníci se říděj zákonama většinou...
a jestli si demokracii představuješ jako to, že si můžeš dělat co chceš? (stavět co a kde chceš) tak to je trochu demagogie ne?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 74.28 (?), 19.6.2007 16:40
To není o zákonech, ale o úřednících. U nás třeba vyžadují úředníci stavebního úřadu ohlášení i u koupené stavebnice malého zahradního krbového grilu. Včetně souhlasu sousedů. Přitom na stavbu bazénu nepožadují nic. Takže to není o demokracii, ale o kvalitě veřejné správy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 48.100 (?), 10.8.2007 5:19

Dobrý den, souhlasím s vámi. Chtěla jsem koupit kousek pozemku, vedený jako zahrada. Těsně před koupí mě osvítil duch svatý i ptala jsem se na stavebním odboru MěÚ, co tam mohu postavit. Odpověď je: pouze rodinný domek, nebo stavbu, kde je v přízemí nehlučná provozovna a nahoře rodinný domek.

Nezajímá, že je to pozemek na katastru vedený jako ZAHRADA, nesmí se tam stavět kůlna, seník, hospodářská budova, altán 4*4, kompost, hnojiště, krmelec pro zvířata prostě NIC - i ty blbý hrábě si mám brát sebou do paneláku, nebo je nechat pohozené v trávě.

Pozemek jsem nekoupila, neb by mi byl na dvě věci. Krásná pointa nakonec. Paní majitelka současná si bude moci s pozemkem tak akorát... protože přes něj vede VN, kde je ochranné pásmo tuším12,5 na každou stranu od středu, šikmo přes pozeme, tedy na stavbu rodinného domu zbudou cca  právě ty 4*4 metry někde v rohu.... potěš.

Přeji všem krásný den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 135.97 (?), 5.6.2012 13:12

Mám zájem si postavit nějakou tu stavbu v zahradě. Raději podle plánu. Jsou potřeba povolení??

Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.182 (?), 5.6.2012 13:24

Ke každé stavbě je potřeba požádat minimálně o územní souhlas (plánek, a potřebná vyjádření), pokud se jedná o chatku, pak projekt od oprávněného projektanta + další náležitosti.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 5.6.2012 13:25

Zeptejte se na místně příslušném stavebním úřadu. Někde nad tím mávnou rukou, někde kolem toho dělají neskutečnou byrokracii. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 5.6.2012 17:58

Nejde ani tak o úřad, ten neponese ani v budoucnu žádnou přítěž.Jde především o váš klid, hlavně se sousedy.Někdy taková stavba např.vyvolá nesváry mezi sousedy.Zbytečně a na dlouhou dobu.Pokud budete mít jejich písemný souhlas a nepřekročíte původní záměr, pak se už tolik obávat nemusíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.182 (?), 5.6.2012 18:36

Pro stavbu altánu vám postačí jednoduchý nákres (půdorys, pohled), do situačky se zakreslením umístění stavby od sousedů napsat a podepsat, že souhlasí a vyplnit žádost o územní souhlas (tam se jedná třeba o uložení inž.sítí apod., pokud tam nejsou, stačí vaše čestné prohlášení). A můžete být v budoucnosti klidný  ;-))    Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PedroKV - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127), 23.6.2007 18:59

Řeším to samé, bohužel mám problém: sousedka přes plot s pergolou souhlasí, zrovna se mnou staví i ona. Problém je v tom, že s tím nesouhlasí spolumajitel rodinného domu, prostě si postavil hlavu, rodinné neshody, znáte to. Chtěl jsem to postavit už předloni, ale postavil si hlavu a tak i přes to, že to mám podepsané od sousedky a schválené od obce, chybí mi souhlas stavebního úřadu a ten nedostanu, protože nemám souhlas spoluvlastníka nemovitosti (a pozemku).

Poté, co si spoluvlastník vyměnil okna za plastová, i bez našeho souhlasu (ten bychom mu dali, ale chtěli jsme se domluvit na barvě, protože i my se chystáme na okna, tak aby to ladilo) a poté, co mi do auta nateklo, protože jsem měl přes něj deku (kvůli hrozbě kroupobití) zašprajclou ve dveřích a přes celé auto plachtu-ale propršela, jsem se rozhodl pergolu-přístřešek pro auto (cca 3x4m) postavit i bez jeho souhlasu. Nyní hrozí vším možným, ale já mu opáčil, že on načerno vyměnil okna (fakt blbější barvu tam dát nemohl, je to jak pěst na oko, všude věchno tmavě hnědé, on tam má světle hnědou).

Vygooglil jsem toto: http://www.libeznice.cz/aktuality-stavebni-urad/novela-stavebniho-zakona.html

Mimo jiné se tam říká: "je stanoven mnohem širší okruh staveb, které nevyžadují ohlášení ani stavební povolení (např.stavby přízemní do 25m2 a 5m výšky-nejsou-li tam pobytové místnosti ***(tzn.různé kolny, garáže, sklady zahradního nářadí a nábytku, pergoly, prádelny, atd….))***, stavby pro chovatelství přízemní do 16m2 a 5m výšky, zimní zahrady do 40m2 a 5m výšky, vedení technického zařízení uvnitř budov, přípojky v délce do 50m, atd… Je však třeba zdůraznit, že některé tyto stavby v y ž a d u j í územní souhlas; výhoda (viz.výše): bezprůtahové , poměrně jednoduché vyřízení; požadavek: mj.souhlasy účastníků (sousedů) a stanoviska dotčených orgánů musí být bez připomínek".

Bohužel, podle nějaké tabulky, kterou jsem také vygooglil, je asi potřeba územní souhlas: "Garáže o jednom nadzemním podlaží do 25m2 zastavěné plochy a do 5m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují hygienická zařízení ani vytápění." - územní souhlas=ano.

Takže sice nepotřebuji ohlášku od úřadu, tj. dát papír "chci stavět přístřešek" a doložit plánek a mapku umístění z katastru a počkat, až úřad rozhodne nebo se do 30 dní neozve, ale potřebuji územní souhlas, což v podstatě asi představuje to samé-mám pravdu?

Takže pokud je to tak a já pergolu načerno postavím a spoluvlastník půjde na stavební úřad (navíc tam ještě šéfuje jeho býv. spolužák), tak přijde úřad a buď dostanu flastr, nebo mě vyzve k odstranění černé stavby. Proti tomu se mohu odvolat, nicméně stejně i v odvolání bude stát to samé, protože nemám souhlas spoluvlastníka. Takže jedinné, co mi zbývá, je obrátit se na soud, což je nadlouho a stojí to prachy. Teď je ještě otázka, zda pergola během soudního řízení může až do pravomocného rozhodnutí soudu stát..?

Jinak jsem ale vcelku v klidu. Naši mají chatu. Sousedi měli taky chatu, takovou dřevěnou, taková slátanina. Chatu prodali novým sousedům. Sousedi ohlásili rekonstrukci, chatu zbourali a postavili z tvárnic velkou chatu. Chata navíc střechou přesahuje na náš pozemek. Vše se událo bez našeho vědomí. Naši to dali ke stavebnímu úřadu jako stížnost a nic, už o tom psali i v novinách, ale všichni jsou v klidu.. Ach jo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika