Zázvor, jak s ním pracovat

Zázvor je kořenová zelenina, která má široké spektrum použití v kuchyni a medicíně. Je hojně využíván v asijské kuchyni pro svou pikantní chuť a vůni. Jeho vlastnosti mají také pozitivní vliv na trávicí systém a imunitu. V tomto článku se zaměříme na to, jak zázvor používat v kuchyni, jak ho nakupovat a uchovávat a jaké jsou jeho nejlepší kombinace s dalšími potravinami.

Jak zázvor nakupovat a uchovávat

Když nakupujete zázvor, hledejte kořen, který je pevný a těžší než by se zdálo. Kořeny, které jsou lehčí, jsou obvykle suché nebo hnědé uvnitř. Pokud máte na výběr, vyberte si kořen s hladkou kůží a minimálně větvícími se větvemi. Zázvor by měl být také čerstvý, s intenzivní vůní.

Pokud máte zázvor doma, uchovávejte ho v chladničce v uzavřené nádobě. V případě potřeby ho můžete také zamrazit. Pokud zázvor skladujete správně, může vydržet až tři týdny.

Jak zázvor používat v kuchyni

Zázvor lze použít v mnoha různých kuchyních. Můžete ho nakrájet na tenké plátky a přidat ho do vaší oblíbené polévky nebo guláše, nebo ho použít při přípravě smoothie. Zázvor lze také použít jako koření pro maso, zeleninu nebo ryby, nebo ho nakrájet na tenké plátky a použít jako dekoraci pro dezerty.

Zázvor se také používá v mnoha asijských nápojích, jako je například ingverový čaj. Pokud si chcete udělat ingverový čaj, stačí nakrájet zázvor na tenké plátky a zalít horkou vodou. Přidejte med nebo citronovou šťávu podle chuti.

Jak kombinovat zázvor s dalšími potravinami

Zázvor lze dobře kombinovat s mnoha dalšími potravinami. V asijské kuchyni je například oblíbenou kombinací zázvoru a česneku. Můžete je společně použít při přípravě pokrmů s kuřecím nebo hověím masem, ale také při přípravě zeleninových jídel.

Zázvor lze také dobře kombinovat s citrusovými plody. Můžete z něj udělat osvěžující nápoje, jako je například limonáda s čerstvým zázvorem. Kombinace zázvoru a citronu může také pomoci při boji s nachlazením a chřipkou.

Další oblíbenou kombinací je zázvor a med. Tato kombinace je vynikající pro přípravu sirupů na kašel nebo pro posílení imunitního systému. Zázvorový med lze také použít jako sladidlo pro čaj nebo kávu.

Zázvor lze také kombinovat s bylinkami, jako je například máta nebo rozmarýn. Tyto bylinky mohou pomoci zjemnit pikantní chuť zázvoru a přidat mu osvěžující aroma.

Jak pěstovat zázvor

Zázvor se obvykle pěstuje v tropických a subtropických oblastech. V přírodě roste v Asii, Africe a Jižní Americe. Pokud máte zájem o pěstování zázvoru, můžete jej pěstovat i v klimaticky méně příznivých oblastech, ale bude to vyžadovat několik úprav.

Nejlepší čas pro pěstování zázvoru je v období od března do června, kdy jsou teploty vyšší a vzdušná vlhkost je vyšší. Pokud chcete pěstovat zázvor v místnosti, můžete to udělat v jakémkoli ročním období.

Při pěstování zázvoru je důležité zajistit dostatečnou vlhkost, protože zázvor potřebuje mnoho vody. Můžete zvolit několik způsobů, jak zajistit dostatečnou vlhkost, jako například použití zvlhčovačů vzduchu nebo umístění nádoby s vodou vedle rostliny.

Pro pěstování zázvoru je ideální použít čerstvý zázvor jako výchozí materiál. Zázvor lze zakoupit v jakémkoli obchodě s potravinami. Je důležité vybrat kvalitní a zdravý kousek zázvoru, který není zaschlý nebo nezdravý.

Zázvor je možné pěstovat v nádobách nebo přímo v zemi. Pokud se rozhodnete pěstovat zázvor v nádobách, zvolte nádobu s dostatečným prostorem pro kořeny. Ideální velikost nádoby je asi 30-40 cm v průměru a 30-40 cm hluboká. Použijte kvalitní zahradní substrát s dobrou drenáží.

Zázvorové kořeny se vysazují na hloubku asi 2,5 až 5 cm. Zázvor potřebuje mnoho světla, ale ne přímé slunce, takže je nejlepší umístit nádobu na místo s dostatkem světla, ale chráněné před přímým sluncem.

Pokud se rozhodnete pěstovat zázvor přímo v zemi, vyberte slunné místo s dobrou drenáží. Ideální pH půdy pro zázvor je 5,5 až 6,5. Před výsadbou zázvorových kořenů připravte půdu a přidejte organické hnojivo

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno