Pěstování levandule v květináči

Levandule je krásná a aromatická rostlina, která oslní svým vůní a dekorativním vzhledem. Pokud nemáte zahradu nebo venkovní prostor, kde byste mohli pěstovat levanduli, není třeba zoufat. Můžete si tuto krásnou bylinku vypěstovat i na balkoně, terase nebo dokonce na okenním parapetu. V tomto článku se zaměříme na pěstování levandule v květináči, krok za krokem. 

Příprava květináče

Než začnete s výsadbou levandule, je důležité správně připravit květináč. Levandule potřebuje prostor pro své kořeny, a proto je důležité vybrat dostatečně velký květináč. Ideálně by měl být alespoň 30 cm široký a hluboký. Květináče mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně plastu, terakoty a dřeva. Terakotové květináče jsou oblíbené kvůli své schopnosti absorbovat vlhkost a zajistit dobrou cirkulaci vzduchu. Zajistěte, aby květináč měl dostatečnou drenáž. To znamená, že by měl mít otvory na spodní straně, aby přebytečná voda mohla odtékat. Levandule netoleruje přemokření, takže správná drenáž je klíčová.

Výsadba levandule

Po přípravě květináče je čas na výsadbu levandule. Mějte na paměti, že ne všechny druhy levandule jsou vhodné pro pěstování v květináči. Doporučuje se vybrat kompaktní odrůdu, která není příliš rozklíčena. Levandule prosperuje v propustné, lehce vápenaté půdě s neutrálním až mírně alkalickým pH. Můžete použít směs půdy pro květiny a přidat trochu písku pro zlepšení drenáže. Levanduli vyjměte z nádoby a lehce ji stáhněte, abyste uvolnili kořeny. Umístěte ji do květináče a zasypte půdou tak, aby kořeny byly zakryté a rostlina byla pevně ukotvena. Nechte ji alespoň 5 cm od okraje květináče, aby měla dostatek místa pro růst. Po výsadbě levandule důkladně zalijte. Poté udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Zalévejte spíše méně, ale pravidelně. Levandule nesnáší stažení kořenů.

Sluneční svit a teplota

Levandule je rostlina, která miluje sluneční svit. Proto je důležité umístit květináč na místo, kde bude mít přístup k minimálně
6-8 hodinám slunce denně.. Levandule také preferuje teploty kolem 21-27 °C během dne a kolem 10-13 °C v noci. Pokuste se udržovat konstantní teplotu, aby se rostlina mohla dobře vyvíjet.

Péče o levanduli v květináči

Péče o levanduli v květináči je relativně snadná, ale vyžaduje pravidelnou pozornost. Jak již bylo zmíněno, levanduli zalévejte pravidelně, ale vyvarujte se přemokření. Nechte půdu zaschnout mezi zaléváním. Levanduli můžete přihnojovat tekutým hnojivem pro květiny jednou měsíčně během vegetačního období (jaro a léto). Dbejte na to, aby hnojivo obsahovalo vyvážený poměr živin. Pravidelné řezání pomáhá udržovat levanduli kompaktní a zabraňuje jejímu přílišnému rozklíčeni. Řezat můžete na jaře po odkvětu. Levandule je obvykle odolná vůči škůdcům a chorobám, ale můžete pravidelně kontrolovat listy a stonky, abyste předešli problémům.

Sklizeň a sušení levandule

Levanduli můžete sklízet, když květy začnou otevírat. Nejlepší doba na sklizeň je ráno, kdy je koncentrace aromatických látek nejvyšší. Odřízněte květy spolu s částí stonku a sušte je na suchém a tmavém místě. Po úplném zaschnutí můžete levanduli uložit do sáčku nebo lahve a používat ji jako přírodní osvěžovač vzduchu nebo do bylinkových směsí.

Závěr

Pěstování levandule v květináči je skvělý způsob, jak si tuto krásnou rostlinu přinést do vašeho domova a užívat si její vůně a dekorativního vzhledu. S dodržováním správné péče a následováním těchto rad a tipů budete mít zdravou a krásnou levanduli, která vás potěší mnoho let. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno