Jak pěstovat lesní jahody

Lesní jahody jsou oblíbeným ovocem, které je možné pěstovat v domácích zahradách. Tyto malé a sladké plody jsou také bohaté na vitamíny a antioxidanty, což z nich dělá zdravou volbu pro každodenní stravování. Pokud se chcete dozvědět více o pěstování lesních jahod, přečtěte si následující informace.

Výběr místa
Lesní jahody vyžadují slunečné a vlhké prostředí, což znamená, že by měly být pěstovány na místě, které dostává minimálně 6 hodin slunečního svitu denně. Je také důležité, aby byla půda dobře odvodněná, protože lesní jahody netolerují stání ve vodě. Pokud máte problematickou půdu, můžete ji obohatit kompostem nebo jiným organickým hnojivem.

Výběr odrůdy
Existuje mnoho různých odrůd lesních jahod, a každá má své specifické požadavky na růstové podmínky a plodnost. Pokud chcete být úspěšní v pěstování lesních jahod, měli byste zvolit odrůdu, která je vhodná pro vaše klimatické podmínky a která je známa svou schopností produkovat plody.

Výsadba
Lesní jahody by měly být vysazeny v řadovém systému, s řádky vzdálenými od sebe asi 30 cm. Rostliny by měly být umístěny do hloubky, ve které byly pěstovány v kontejnerech, a mezi rostlinami by měla být zachována vzdálenost asi 20 cm. Pokud pěstujete více řádků, měli byste mezi nimi nechat dostatek prostoru pro snadný přístup.

Péče o rostliny
Lesní jahody vyžadují pravidelnou péči, aby mohly plodit co nejvíce. Rostliny by měly být zalévány pravidelně, aby se udržovala vlhkost půdy, ale zároveň by měly být chráněny před přemokřením. Pokud máte suché léto, měli byste zalévat alespoň dvakrát týdně. Rostliny by měly být také hnojeny pravidelně, ideálně organickým hnojivem, jako je kompost nebo humus.

Ochrana před škůdci
Lesní jahody jsou náchylné k napadení různými škůdci, jako jsou slimáci a mšice. Pokud máte problém s těmito škůdci, můžete použít přírodní prostředky, jako je například posypání křídou okolo rostlin, aby slimáci nemohli překonat bariéru. Pokud máte problém s mšicemi, můžete použít roztok mýdlové vody nebo roztok z koprů.

Sklizeň
Lesní jahody dozrávají obvykle od června do srpna, v závislosti na odrůdě a klimatických podmínkách. Pokud chcete sklízet co nejvíce plodů, měli byste pravidelně kontrolovat rostliny a sbírat plody, jakmile dozrají. Lesní jahody jsou poměrně křehké, takže je důležité je sbírat opatrně a nepoškodit je.

Zimní péče
Lesní jahody jsou trvalky a mohou přežít i v zimních měsících. Nicméně, pokud chcete zaručit úspěšný růst a plodnost vašich rostlin, měli byste se postarat o zimní péči. Pokud žijete v oblasti s mrazivými zimami, můžete pokrýt rostliny mulčem, aby je ochránili před mrazem. Mulč může být například listí, sláma nebo seno. Je také důležité odstranit všechny odumřelé listy a větve, aby se zabránilo šíření nemocí.

Rozmnožování
Lesní jahody se mohou rozmnožovat semeny nebo oddenky. Semena jsou vhodná pro vytváření nových odrůd, ale pokud chcete zachovat stejnou odrůdu, měli byste použít oddenky. Oddenky se mohou vysazovat přímo do země nebo je lze nechat nejdříve vytvořit kořeny ve vlhké půdě. Pokud oddenky necháte nejdříve kořenit, budou mít lepší šanci na přežití po výsadbě do země.

Pěstování lesních jahod může být zábavnou a odměňující zkušeností pro každého zahrádkáře. Dodržování těchto jednoduchých tipů vám pomůže vytvořit zdravé a plodné rost

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno