8 tipů na uskladnění jablek

8 tipů na uskladnění jablek
Zdroj: www.tasteofhome.com

Zajímá vás, jak udržet 10 (20 nebo 30!) kilogramů čerstvých jablek stále čerstvých? V dnešním článku vám představíme 8 tipů na uskladnění jablek.

Pro mnoho lidí znamená podzim jediné: sezónu jablek! Rodina a přátelé se sejdou na dlouho očekávaný výlet do sadu, aby si natrhali čerstvá jablka, popíjeli mošt a zakousli se do teplých jablečných koblih. Naše oblíbená část? Vracet se domů s pytli a pytli jablek. Rádi konzervujeme a děláme koláče, ale většinu jablek si schováme na celou zimu. Věřte tomu nebo ne, ale i jablka, která skladujeme ve sklepě až do března, jsou čerstvější než ta z obchodu. Doma je snadné uchovat životnost jablek přes zimu! Postupujte podle těchto tipů, jak skladovat jablka:

1. Vyberte si správný druh

Při výběru správného druhu jablek pro skladování je důležité vybírat takové, které jsou známé svou dobrou skladovatelností. Obecně platí, že jablka s pevnější dužinou a silnější kůrou se skladují lépe. Jablka by také měla být v době sklizně zralá, ale pevná, bez viditelných znaků poškození nebo hniloby. Vyvarujte se skladování přezrálých nebo poškozených plodů, protože tyto se rychleji kazí a mohou ovlivnit kvalitu ostatních jablek ve skladu. Druhy jablek, které jsou vhodné pro skladování: Gala – udržuje svou sladkost a kvalitu i po delší dobu skladování, Fuji – oblíbená pro svou sladkost a Granny Smith- známá pro svou pevnou dužinu a dlouhou skladovatelnost.

2. Načasujte si sběr

Snažte se sklízet jablka před jejich úplným dozráním. Zralost jablek poznáte snadno – stačí se podívat na jejich barvu a ochutnat je. Pokud ještě nemá plnou barvu a je ještě trochu trpké, je připraveno ke sklizni na uskladnění.

8 tipů na uskladnění jablek
Zdroj: www.tannersorchard.com

3. Každé jablko si pečlivě prohlédněte

Pokud při kontrole skladovaných jablek zjistíte jakékoliv známky otlaků, hniloby nebo prasklin, je důležité tato jablka ihned vyjmout. Tato jablka nejsou vhodná pro dlouhodobé skladování, protože jejich přítomnost může způsobit problémy i ostatním jablkům ve skladu. Jablka s hnilobou vylučují zvýšené množství etylenu, což je plyn podporující zrání. Etylen může urychlit dozrávání a rozklad nejen postižených jablek, ale i těch, která jsou v jejich blízkosti. Důsledkem je, že se hniloba a zkaženost mohou rychle šířit mezi ostatními jablky ve skladu, což vede k ztrátám a snížení kvality celé zásoby. Pravidelná kontrola a odstraňování poškozených plodů je proto klíčová pro udržení zdravého a kvalitního skladu jablek.

4. Uložte jablka do plastové přepravky

Každý druh jablek by měl být skladován ve vlastní plastové nádobě, aby se zabránilo přenosu chutí a zároveň se udržovala optimální vlhkost pro každý druh zvlášť. Plastové nádoby také chrání jablka před vnějšími vlivy a pomáhají udržovat konzistentní teplotu. Je důležité zajistit, aby nádoby byly čisté a dobře větrané, aby se předešlo hromadění vlhkosti a riziku hniloby.

5. Prevence hniloby u skladovaných jablek

Není to povinné, ale abyste ještě více zabránili možnosti, že se shnilé jablko dotkne ostatních jablek, můžete každé jablko zabalit do novin. Až přijde čas na konzumaci, jablko omyjte, abyste se zbavili případné novinové barvy.

Zdroj: www.gardenersworld.com

6. Jablka skladujte na chladném a suchém místě

Jablka by měla být skladována na chladném a suchém místě, ideálně při teplotách mezi 1 až 12 stupně Celsia. Tato teplota pomáhá zpomalit proces zrání a prodlužuje dobu skladovatelnosti. Důležité je také zajistit, aby skladovací prostor měl dobrou cirkulaci vzduchu, což pomáhá zabránit hromadění vlhkosti a růstu plísní. Skladování jablek mimo přímé sluneční světlo a zdroje tepla také přispívá k jejich delší životnosti. Skladujte jablka odděleně od jiných druhů ovoce a zeleniny, pokud je to možné, protože mohou být citlivá na etylen, který urychluje zrání.

7. Často jablka kontrolujte

Je důležité zkontrolovat jablka pravidelně a vyřadit jakékoli, které začínají vykazovat známky hniloby, aby se zabránilo šíření na další jablka. Ujistěte se, že žádné z nich nepodlehlo hnilobě nebo otlakům; odstraňte všechna, která začínají odcházet.

8. Spotřebujte jablka

Jakmile jablka dosáhnou pokojové teploty a začnou rychleji dozrávat a kazit se, je třeba je rychle spotřebovat. Pokud neplánujete jablka ihned spotřebovat, vracejte je zpět do chladného prostředí, abyste prodloužili jejich trvanlivost. Jablka udržovaná při pokojové teplotě jsou také náchylnější k napadení škůdci a plísněmi

V dnešním článku jsme prozkoumali 8 tipů na správné uskladnění jablek, které vám umožní udržet vaše čerstvě natrhané jablka svěží až do jara. Od výběru správných odrůd, přes pečlivou kontrolu každého kusu, až po správné skladování v chladném a suchém prostředí – tyto tipy vám pomohou prodloužit životnost vašich jablek. Dodržením těchto jednoduchých kroků se můžete vyhnout plýtvání a užívat si domácí jablka po celou zimu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno