7 superpotravin, které si můžete snadno vypěstovat

Superpotraviny
Zdroj: www.health.harvard.edu

Neutrácejte za drahé superpotraviny v obchodě s potravinami – objevte zeleninu s největším obsahem živin, kterou si mohou s minimem starostí vypěstovat i začínající zahrádkáři. Představíme vám 7 superpotravin

Pro ty z nás, kteří chtějí zlepšit své zdraví, je myšlenka konzumace superpotravin velmi lákavá.

„Superpotraviny“ jsou složky, které mají obzvláště vysoký obsah živin. Aby si ingredience zasloužila tento vyšší status, musí mít několik zdraví prospěšných účinků – například obsahovat vysoké množství antioxidantů, přispívat ke zlepšení zdraví střev nebo srdce, a dokonce potenciálně snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Superpotraviny jsou tak často považovány za exotické ingredience, které je drahé koupit v obchodě s potravinami. Mnohé z nich si však můžete vypěstovat doma nebo na zahradě.

Už jen pěstování vlastní zeleniny, bylinek a ovoce znamená, že mohou být ekologické a zkonzumované během několika hodin po sklizni – což zvyšuje zdravotní přínos každé vypěstované plodiny. Zde vám prozradíme 7 superpotravin, které mohou s minimálním úsilím pěstovat i začínající zahrádkáři.

1. Zázvor

Jakmile začnete pěstovat vlastní zázvor, už se nikdy nebudete ohlížet zpět. Je to plodina nenáročná na údržbu, které se daří v polostínu, takže se velmi dobře pěstuje v interiéru.

Přitom kořen naprosto překypuje zdraví prospěšnými látkami. Je přírodním prostředkem proti nevolnosti, pomáhá při příznacích ranní nevolnosti a také zmírňuje příznaky nadýmání a plynatosti. Má protizánětlivé účinky a obsahuje antioxidanty, které pomáhají minimalizovat poškození buněk.

Existují také důkazy, že zázvor přispívá ke zdraví srdce, snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

K domácímu pěstování zázvoru potřebujete pouze kousek kořene – který seženete v obchodě s potravinami – a nádobu naplněnou zeminou.

Ujistěte se, že používáte zdravě vypadající kousek kořene dlouhý asi 12-15 cm s několika „prsty“.

Odlomte nebo odřízněte prst, který je dlouhý 2,5-5 cm a má na sobě alespoň jeden pupen. Nechte jej den nebo dva schnout na teplém a suchém místě. Poté jej zasaďte do mělkého výkopu, ne hlubšího než 2,5 cm.

7 superpotravin, které si můžete snadno vypěstovat
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

2. Mikrobylinky

Mikrobylinky jsou malé bylinky a zelenina, které se sklízejí ještě jako malé sazeničky. Jsou krásným doplňkem salátů a sendvičů a lze je použít i jako přílohu k hlavním jídlům.

Tyto chutné sazeničky jsou plné živin a obsahují koncentrovanější dávky vitaminů, minerálů a antioxidantů než plně vzrostlá zelenina.

Mikrozelenina přispívá ke zlepšení zdraví střev, snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak a potenciálně by mohla pomoci zmírnit chronická onemocnění.

Dobrou zprávou je, že jejich domácí pěstování nemůže být jednodušší – ani rychlejší. Vše, co potřebujete, je zásobník naplněný jemným kompostem a balíček vybraných semen.

Nejsnadněji se pěstují salátové listy, ale vyzkoušejte také bylinky, jako je bazalka, koriandr a petržel, nebo zeleninu, jako je brokolice, mrkev, řepa, kukuřice a hrášek.

Zbytky osiva můžete využít, ale pokud chcete mikrozeleninu pěstovat pravidelně, pak je cenově výhodnější zakoupit osivo ve velkém.

7 superpotravin, které si můžete snadno vypěstovat
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

3. Kapusta

Další ze 7 superpotravin je kapusta, která je superhvězdou zeleninové zahrady. Tato listová plodina obsahuje čtyřikrát více vitaminu C a dvakrát více selenu než špenát (další superpotravina, kterou si můžete vypěstovat) a je také plná dalších živin, jako je vitamin K, vitamin E, železo, vápník a betakaroten.

Podporuje imunitní systém, přispívá ke zdraví očí, pomáhá regulovat krevní tlak a potenciálně může snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Pěstování kapusty je snadné. Rostliny jsou odolné a přizpůsobivé a mohou růst i v zimě. Kapustu můžete vysadit prakticky do jakéhokoli typu půdy, preferuje však slunné místo v dobře propustné půdě.

Kapusta roste nejlépe, když se zasadí po dosažení teploty půdy 16-18 °C, ačkoli se jí nedaří ve vysokých teplotách.

Pěstování kapusty je jednoduché a rostliny dozrávají jen asi dva měsíce. Začněte pěstovat rostliny v místnosti, abyste mohli začít vegetační sezónu dříve.

Naplňte květináče nebo výsevní misky zeminou, rozsypte semena a zasypte je půl centimetrem zeminy. Udržujte je vlhké, aby vyklíčila.

7 superpotravin, které si můžete snadno vypěstovat
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

4. Sladké brambory

Sladké brambory jsou nejen plné vitamínů, ale také bohaté na karotenoidy, které jsou silnými antioxidanty a pomáhají snižovat poškození buněk. Tato lahodná zelenina je také známá tím, že pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a podporuje dobré zdraví střev.

Nejběžnější jsou oranžové sladké brambory, ale bylo zjištěno, že fialové sladké brambory mají protirakovinné účinky.

Pěstování sladkých brambor je velmi jednoduché. S trochou úsilí je však lze pěstovat i v chladnějších zónách, pokud máte období alespoň 120 dnů bez mrazu.

Sladké brambory vyžadují, aby teplota půdy byla udržována na 21-26 °C. Měly by se začít pěstovat v polovině léta, jinak nebude půda dostatečně teplá, aby se jim dařilo.

Na rozdíl od běžných brambor rostou sladké brambory na liánách, které začínají „šlahouny“ – což jsou malé kousky bramborových hlíz.

Po zasazení vyžadují sladké brambory minimální zásahy – stačí dávat pozor na plevel – a ke sklizni jsou připraveny až za šest týdnů.

7 superpotravin, které si můžete snadno vypěstovat
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

5. Řepa

Řepa je plná důležitých vitamínů, je také silným antioxidantem a má protizánětlivé účinky. Červené odrůdy navíc obsahují sloučeninu betacyanin, která působí proti rakovině.

Nejenže je pěstování řepy snadné i pro začátečníky, ale je to také fantastická plodina, která šetří místo – použijte ji k vyplnění mezer na zahradě, aby žádný centimetr čtvereční nepřišel nazmar.

Řepě se nedaří v letních vedrech. Je to plodina pro chladné počasí a v mnoha jižních státech ji lze pěstovat po celou zimu. V severních půdách by se řepa neměla sázet, dokud teplota půdy nedosáhne alespoň 4 °C. Semena vysazujte do řádků 2,5-5 cm od sebe; lehce je zasypte kyprou půdou a poté zalijte. Sazenice by měly vyklíčit za týden nebo dva a řepa by měla být hotová za sedm až osm týdnů.

Kromě chutných kořenů lze sklízet a konzumovat také zeleninu. Pokud chcete zeleninový pozemek zpestřit, pak je další superpotravinou příbuznou řepě švýcarský mangold, který má podobné nároky na pěstování.

Řepa
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

6. Česnek

Kromě toho, že je česnek velmi chutnou pochoutkou, je také výživnou superpotravinou. Má silné antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální a další léčivé vlastnosti, které mohou pomoci v boji proti srdečním chorobám a dokonce i rakovině.

Pěstování česneku nemůže být jednodušší – i když trvá asi devět měsíců. Dobrou zprávou je, že můžete v podstatě zasadit a zapomenout. Potřebuje chladné teploty, takže ho sázejte na podzim, čtyři až šest týdnů předtím, než půda zamrzne. V mírnějších zimních oblastech sázejte česnek přes zimu, ale ještě před únorem.

Stačí zasadit jednotlivé stroužky česneku asi 2,5 cm hluboko, přičemž tlustší konec musí být na dně jamky. Stroužky umístěte 5 až 10 cm od sebe. Občas je pohnojte a česnek je připraven ke sklizni, jakmile listy rostliny zhnědnou.

Česnek
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

7. Rajčata

Poslední ze 7 superpotravin jsou rajčata. Pěstování rajčat je jednou z nejoblíbenějších možností pro začínající zahrádkáře. Přitom jsou jednou z nejúčinnějších superpotravin – jsou plná vitaminů, antioxidantů a karotenoidů včetně lykopenu, luteinu a betakarotenu. Rajčata jsou spojována se zlepšením zdraví srdce, očí a mozku a také s prevencí rakoviny.

Klíčem k úspěšné úrodě je výběr odrůdy vhodné pro vaše individuální preference, prostor pro pěstování a mrazuvzdornou zónu. Cherry rajčata se snadno pěstují a dozrávají poměrně brzy. Je radost je jíst na cestách a dobře se pěstují v nádobách. Další oblíbenou možností jsou dědičná rajčata, která mají dlouhou tradici a v určitých oblastech se jim obvykle dobře daří.

Můžete se rozhodnout pro pěstování rajčat ze semen nebo sazenic. Půda by měla obsahovat dostatek organické hmoty, obvykle kompostu, a rostliny vyžadují dostatek hnojiva a vláhy.

Semena rostou šest až osm týdnů a před přesazením do zahrady je třeba je otužit. Rajčata potřebují plné slunce a ochranu před větrem – pro další oporu byste je měli zakořenit. V chladných podmínkách se jim nedaří a ke zrání vyžadují průměrnou teplotu 18 °C nebo vyšší.

7 superpotravin, které si můžete snadno vypěstovat
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Závěr

Pěstování vlastní zeleniny a již zmíněných 7 superpotravin na zahradě není jen zábavným zájmem, ale také efektivním způsobem, jak získat čerstvé, výživné potraviny. Přestože některé superpotraviny mohou být považovány za exotické nebo drahé v obchodě, několik z nich si můžete vypěstovat doma s minimálním úsilím. Mezi tyto superpotraviny patří zázvor, který má nesčetné zdravotní benefity, mikrobylinky plné živin vhodné do salátů, kapusta bohatá na vitamíny a minerály, sladké brambory s vysokým obsahem karotenoidů, řepa s protirakovinnými účinky, česnek s léčivými vlastnostmi a rajčata plná antioxidantů.

Zázvor, mikrobylinky, kapusta, sladké brambory, řepa, česnek a rajčata patří mezi 7 superpotravin, které si můžete snadno vypěstovat doma a obohatit tak svůj jídelníček o výživné lahůdky. Pěstování těchto plodin na zahradě nejenže zvyšuje jejich zdravotní přínosy, ale také umožňuje ekologický přístup a konzumaci čerstvých plodin během několika hodin po sklizni. Zároveň je pěstování superpotravin doma dostupné i pro začínající zahrádkáře s minimálním úsilím.

1 komentář

  1. Minikiwi Vitakola má obsah vitamínu C v ovoci 1520mg ve 100gramech.Vitamín C si některá zvířata dokážou vyrábět,ale člověk to nedokáže.Je vysoce potřebný,my ho musíme ve výživě doplňovat.Hodně ho mají brambory,ale minikiwi druh kolomikta nemá u nás obdobu.Stačí ho sníst deko denně.Konzumace většího množství
    není škodlivá.Jiné druhy kiwi zdaleka nemají takový obsah jako druh kolomikta.
    Mnoho druhů hub má protinádorový účinek.Objevují se už i v lékárnách.V Maďarsku prý postavili továrnu na jejich pěstování a export do celé EU.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno