7 nejlepších podzimních hub

7 nejlepších podzimních hub
Zdroj: www.falstaff.com

Když podzimní slunce začne ztrácet svou sílu a listí mění barvy, příroda nám nabízí jednu ze svých nejvzácnějších pochoutek – houby. Tyto dary lesa, od těch nejznámějších jako je oblíbený hřib, známý v Itálii jako Porcini, až po méně známé, ale neméně fascinující druhy jako je čirůvka větší z dalekého Japonska, představují nejen kulinářský zážitek, ale i nezbytnou součást lesního ekosystému. V tomto článku se ponoříme do světa těchto lesních skvostů, které se pyšní nejen různorodostí tvarů a velikostí, ale i jedinečnými chutěmi a vůněmi, jež dokážou proměnit každé jídlo v nezapomenutelný gastronomický zážitek. Od kaštanově lesklých čepiček hřibů až po meruňkově vonící sírovce, každá houba má svůj příběh a my vám představíme 7 nejlepších podzimních hub, které byste si neměli nechat ujít.

Hřib

Velmi žádaný hřib, známý také pod italským názvem Porcini, se vyskytuje v různých velikostech. Od velikosti palce až po velké s kaštanově lesklou čepičkou a silným stonkem. Hřiby se vyskytují od konce října a jsou ceněny pro svou vrcholnou podzimní dřevitou, zemitou vůni a chuť. Hřiby jsou vynikající jednoduše pokapané dobrým extra panenským olivovým olejem a osolené a grilované.

7 nejlepších podzimních hub - hřib
Zdroj: www.falstaff.com

Zimní lišky

Zimní liška, někdy nazývaná baletka, je tenká, s dlouhými vrbovitými stonky a v lesích prakticky tančí. Vyskytují se ve dvou barvách, žluté a šedé. Najdete je na mechových březích a ve vlhkých lesích. Mají meruňkovou vůni a jemnou dřevitou chuť a hodí se k podzimním pokrmům.

7 nejlepších podzimních hub - zimní lišky
Zdroj: www.falstaff.com

Pýchavka

Obří pýchavky jsou úžasné. Čiré, mléčně bílé, bez poskvrny a s pevnou dužinou se vyskytují na loukách a na okrajích sportovních hřišť a živých plotů, zejména když je teplé, ale vlhké počasí. Abyste si byli jisti, že se jedná o jedlou houbu, a ne o jedovatou muchomůrku, rozřízněte ji svisle napůl a zkontrolujte, zda na ní nejsou žaberní skvrny. Měla by být také bílá a mít strukturu podobnou marshmallow. Pýchavky se často smaží ve strouhance, mouce a vejci.

7 nejlepších podzimních hub - pýchavka
Zdroj: www.falstaff.com

Liška obecná

Lišky jsou chutným nálezem ve vlhkých lesních oblastech a poznáte je podle velké čepice (až 20 cm široké). Jsou světlé a krémově zbarvené, zespodu s malými ostny. Díky své jemné zemité chuti se hodí k rybím pokrmům.

Zdroj: www.falstaff.com

Lišák zprohýbaný

Lišák zprohýbaný, ve Francii známý jako Pied de Mouton, má trochu ostřejší žábry a sladkou, oříškovou chuť. Jsou výborné na přípravu houbové směsi pro hovězí Wellington nebo jako skvělý přídavek do rizota.

Lišák zprohýbaný
Zdroj: www.falstaff.com

Sírovec

Jedná se o mimořádně velkou meruňkově zbarvenou houbu, která roste konzolovitě na stromech až do začátku podzimu. Má hutnou strukturu a dobře se hodí jako alternativa kuřecího masa pro thajský houbový laab s citronovou trávou, zázvorem a chilli.

Sírovec
Zdroj: www.falstaff.com

Čirůvka větší

Nalezené pod červenými borovicemi v regionu Temba nedaleko Kjóta v Japonsku, stávají se jak stromy, tak houby čím dál vzácnějšími – téměř až na hranici ohroženého druhu. Japonci je vysoce cení pro jejich pružnou, téměř křupavou texturu po uvaření a jemně kořeněnou, ovocnou chuť připomínající cedr. Čirůvka větší je v Červeném seznamu hub České republiky uvedena jako kriticky ohrožený druh.

Čirůvka větší
Zdroj: www.falstaff.com

Na závěr lze říci, že 7 nejlepších podzimních hub, od hřibu po čirůvku, jsou skutečným darem přírody. Každý druh přináší do našich kuchyní unikátní chuť a je symbolem podzimu. Jejich sběr a použití v kulinářství je uměním, které vyžaduje znalost a úctu k přírodě. Milí čtenáři, podělte se s námi o vaše podzimní zážitky – jaké houby jste letos sbírali a jaké poklady jste našli ve vašich lesích?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno