Listy ořešáku do kompostu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 243.89 (?) 
11.11.2011 22:24

Naftochinon juglon především dezimfikuje prostředí a tak zpomaluje rozklad tlením. Pokud ale shrabeme listí později a dáváme ho rovnoměrně do většího objemu jiné biomasy, tak koncentrace poklesne pod LD a "pomalý" kompost normálně uzraje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 26.11.2011 10:27

Listí ořešáku se hůře rozkládá, patrně proto vznikla pověra, že se nemá přidávat do kompostu. Já všechno listí nejprve předdrtím sekačkou a není s ním v kompostu žádný problém. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 26.11.2011 11:08

Už mnoho let používám kompost převážně z ořech.listí a ten rok, kdy jsem listí ořešáku nepoužil, byl kompost daleko horší.

O kompostu a ořech.listí je mnoho psáno v jiném vláknu těchto stránek! Stačí vyhledat!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 56.77 (?), 17.6.2012 0:37

Dobrý den. Nejsem odborník, připojím jen své poznatky a postřehy.

máme malou zahrádku a na ní velký ořešák, takže odmítám listí pálit, nebo odvážet jinam, řídím se názorem, že co na zahradě vyroste, má tam zůstat.

jelikož jsem se také pídila po tom, co na listí z ořešáku vadí, našla jsem dvě odpovědi.první, že to je jakási látka, která brzdí růst a zabraňuje klíčení.já ho běžně používám a toto jsem nepozorovala, ale psala jsem příspěvek do jiné rubriky, o kroucení listů u rajčat a to by mohlo mít souvislot.

druhý problém je, že se velice pomalu rozkládá a to hlavně řapíky, což se dá vyřešit tím, že ho prostě necháte o rok déle.Jenže kdo má tolik místa, že?.tak jsem použila urychlovač kompostu, což bylo úžasné, ale jelikož se mi právě kroutí ty rajčata, tak nevím, jestli je to tou látkou v těch listech, urychlovačem, nebo jen tím, že je kopost navenek hotový, ale není vyzrálý úplně

takže ho teď nechám o rok déle.rpzšířím své kompostové teritorium a uvidíme

je to jen má zkušenost, tak snad si z toho najdete co potřebujete

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 175.210 (?), 11.1.2013 20:14

Listí na rajčatech se vám může kroutit z jiných důvodů.  Že ořešák je něčím jiný je známo. Na bramborovém záhonku v těsné blízkosti ořešáku nenajdete mandelinku. Ještě jsem neviděl a ani neslyšel, že by na ořešák vlašský usedl včelí roj. Z vlastní zkušnost vím, že když jsou včely ostřejší a útočí na všechno, je velmi vhodné se pod blízký ořešák postavit a ještě lepší je, když má větve nízko, tak mezi větvičky strčit hlavu. Včela, když ucítí ořešákové aroma, tak okmžitě mizí. Použití o.listí bych se vůbec nebál, nikdo nemá tolik ořešáků, aby kompost byl jen z toholo materiálu. Pokud tady nebude vyjádření výzkumníka z tohoto oboru, tak všechny názory o jeho škodlivosti řadím do kategorie JPP. Nakonec každý používá do kompstu to co je pro něj dostupné. Na jednu stranu se bojíme dát do kompostu trochu listí z ořešáku, na druhou vesele konzumujeme co je v marketech a co se nesmí prodávat na západě, stříkáme o dušu, přitom mnozí ani neumí spočítat kolik toho můžou použít a v případě práškových prostředků 99% stříkačů to do postřikovače sype od oka, protože to nemá čím navážit. Ty pokroucené listy rajčat můžou být ze zbytků, které zůstaly v půdě a kompostovaných rostlinných zbytcích ošetřených nějakou agrochemikálií. Někdo tady psal o jírovci. Znal jsem zahradníka, který kompostoval všechno listí vzrostlých jírovců z asi dvěstěpadesátimetrové oboustranné aleje a tvrdil, že lepší matroš do pařeňáku neni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.235 (?), 11.1.2013 21:42

Vrstva ořechového listí významně potlačí i růst kopřivového "podhoubí".Proto už nikdy ořechové listí nepálím.Také listí pod třešňovým stromem ponechávám svému osudu.To znamená, že je ani neshrabuji ani nekompostuji, do jara zmizí díky žížalám.A třešeň rodí bez problému. Je to určitá samoobsluha.      AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 12.1.2013 10:46

hojte pěstitelé, na zahradě mám ořešák i dva velké duby a několik starých jabloní, švestek a hrušek, listí sbírám sekačkou, takže to mám namixované a po přehnití plním hlínu do truhlíků s květinama, nikdy si nestěžovaly.Někdy do kompostu přihodím králičí hnůj a samo, že tam končí i domovní odpad, slupky od čehokoliv vyjma kokosůlaugh posekaná tráva atd. Asi ho mám velké množství, že se jedovaté nebo odpudivé vlastnosti neprojeví. Takže to míchejte s čím jde a co shnije... kompostu zdar

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 226.179 (?), 12.1.2013 11:40

O ořešácích obecně panuje hodně mýtů, v králíkárně pod ním umístěné prý žádný králík ničím neonemocní a nezdržují se pod ním komáři. Pravda není ani jedno ani druhé, to vím z vlastní zkušenosti. Naproti tomu je ořechové listí opravdu dost agresivní a to se projevuje na životnosti pozinkovaných okapů, které jsou jeho působení vystaveny. Jednou se píše nedávat list do kompostu protože má nepříznivý vliv na růst rostlin. Další názor je opačný, dávejte listí z ořechů do kompostu, protože má dezinfekční účinky a působí proti různým choroboplodným zárodkům plísní a živočišným škůdcům. Mandelinky na některé hlavně ranné odrůdy brambor nejdou, ale jinak na ně ořech nemá žádný vliv, brambory pěstujeme mnoho let. Včely se na něm rojí, včelín je pod ořechem umístěn a nikdy si na to nestěžovaly. To jsou jen takové krátké postřehy, ale určitě by se takových věcí našlo víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 175.210 (?), 12.1.2013 16:07

Cokoliv se v okapech rozkládá, způsobí razantní zkrácení jejich životnosti. Jaké sajrajty vznikají při zozkládání organické hmoty, nevím, ale jsou tam i různé kyseliny. Holt musí se vzít žebřík a vše co je v okapech průběžně odstraňovat. Jinak si plní kapsy klempíři, což je chybou majitele, protože nedostatečně pečuje o svůj majetek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 175.210 (?), 12.1.2013 16:29

Jak to myslíte - včely se na něm rojí. Můžete doložit fotem, abychom byli všichni znalejší. Jinak si můžeme myslet, že si vymýšlíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika