Zamrzlá ruční pumpa Standard II



host - 57.96 (?) 
4.2.2012 1:19, zobrazeno: 11923x

Poradíte prosím, jak zprovoznit právě zamrzlou ruční pumpu u studny? Ze studny (hluboká 28m) čerpám vodu pro koně (jsou na pozemku bez elektřiny) a potřebuji, aby to fungovalo i když mrzne. Doteď nebyl problém(týden je tu kolem mínus 15-16 stupňů). Dnes při mínus 20ti to přestalo fungovat a musím vodu krkolomě vozit autem po sněhem zaváté polní cestě:-(. Dá se to nějak zprovoznit, aniž bych musela počkat na jarní oblevu? V návodu k použití jsem se právě dočetla, že by pumpa měla mít odvodnění a že se doporučuje kohout odvodnění ponechat v otevřené poloze celou zimu. Je možné, že pumpa zamrzla protože nebyl otevřený kohout? Zvládnu kohout odvodnění otevřít sama nebo musí provést nějaký odborník? Musí se pumpa na zimu nějak obalit? A jak? Čím a kterou část obalit? Nebo jako ochrana proti zamrznutí stačí ten otevřený kohout odvodnění?

Za případné rady děkuji!

Kateřina

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 4.2.2012 5:17

Když odděláte poklop. tak by rovnoběžně s trubkou mělo být táhlo, kterým když otočíte doleva o 90°, tak se otevře kohout a všechna voda nad kohoutem by měla vytéct. Džív býval u kopaných studní jen kolík, který se na zimu vytáhl, Kohout je umístěn v takové hloubce, že voda, která zůstává pod ním nikdy nezamrzá. Největším problémem zamrzlé pumpy není to, že teď nejste schopná čerpat vodu, ale, že trubka nad zemí často mrazem praskne a je nutná poměrně nepříjemná oprava. Pokud už praskla, asi teď již nic nepokazíte, když otevřete kohout a celou nadzemní část opatrně nahřejete (vyhrát si s tím například autogenem) tak, aby se led rozpustil a voda vytekla. Že voda vytéká uslyšíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 4.2.2012 8:34

Ještě bych chtěl upřesnit, že vzhledem k nedostupnosti by bylo vhodnější použít hořák na propan-butan, stačila by 2 kg láhev. Hořáky používají zedníci a pokrývači na svařování Ipy. Nutno se pozeptat v okolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 57.96 (?), 4.2.2012 16:59

No tak jsem koukla pod betonovou skruž studny a žádné táhlo umístěné vodorovně s trubkou (odvodnění), které by se dalo otočit o 90st. jsem neobjevila:-(Je možné, že by mi je tam při montáži studny nenainstalovali? Studna byla vrtaná v r.2008 a na objednávku pumpu dodali a montovali odborníci, tak předpokládám, že by snad namontovali vše, co k pumpě patří... nebo je táhlo umístěné tak hluboko, že na něj z povrchu nedosáhnu? Jak hluboko pod tělem pumpy by mělo být? Ještě upřesňuji, že pumpa je nakonec Standard T a ne Standard II, jak jsem uvedla v nadpise dotazu. A ještě k tomu pomalému nahřívání hořákem na propanbutan - nahřívat trubku pod betonovou skruží nebo tělo pumpy nad skruží?

Za radu (i tu předešlou) děkuji!

Kateřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 4.2.2012 17:45

Já mám pumpu z roku 1992, vrt mám vyvložkován plastovou trubkou (mám dojem že průměru 200 mm), která mně vyčnívá cca 25 cm mad povrch (aby se nesesouvala půda). Táhlo bylo na konci ohnuté(páka pro uzavírání). Při montáži pumy jsem musel páku odříznout, abych táhlo dostal do plastové roury, takže tam mám pouze kulatinu. Protože kulatina končí cca 20 cm pod hrdlem platové roury, musel jsem v plastu udělat výřez a otáčím táhlem za pomocí kombinaček. 

Teď pro Vás: Konec táhla by měl být maximálně 50 možná 60 cm pod okrajem skruží. Měla byste vstrčit ruku co nejdále do plastové roury a po celém obvodu objet trubku a snažit se nahmatat tyč. Pokud ji nahmatáte, tak se to dá řešit- pokud ne tak to nebyli žádní odborníci.Ale pochybuji, protože i odborníci, kteří montují pumpy si u firmy (u mě to byla fy Pumpa)  objednávají stojan včetně veškerého potrubí a příslušenství, přičemž dodávající firma vždy na nejvrchnější trubce tento kohout včetně táhla má. Jinak pochybuji, že by odpouštění vody bylo ještě v dnešní době řešeno kolíkem, který by se před zimou vytahoval. Bez odpouštění je pumpa v zimním období nepoužitelná a minimálně každou druhou zimu vám praskne. Při nízkých teplotách Vám žádná izolace nepomůže.

Pokud jde o nahřívání, má to cenu jen v případě, že se Vám podaří otevřít kohout. Potom začnete ohřívat od nejnižšího místa u země a postupovat vzhůru. Měla byste slyšet jak odtéká voda z rozpuštěného ledu. Led však končí až ve výši výtoku vody ze stojanu. Sám si nedovedu představit jak nahřívat trubku, která je uprostřed stojanu z ocelolitiny nebo co to je. Já bych nahříval trubku těsně pod stojanem a doufal bych, že vedením tepla se ohřeje trubka až nahoru a i nahoře se led roztaví. Ale toto je už jen teorie, nikdy jsem to nedělal. 

Jinak Vám držím palce.

                   Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 4.2.2012 20:46

Teď jsem si vzpoměl, že možná máte vrt menšího průměru do kterého by se kohout nevešel. Potom montážníci mohli otvor nechat neuzavíratelný, takže voda nad tímto otvorem vytéká i v létě. Poznala byste to tak, že kdykoliv když začnete pumpovat musíte udělat pět až šest tahů a teprve potom začne téct voda. Potom zprovoznění je jen otázkou rozpuštění ledu v trubce-sloupec zmrzlého ledu nemusí být tak vysoký, ale i v tomto případě může být trubka prasklá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 16.180 (?), 5.2.2012 14:28

Tak voda už teče. Jupí! Byla zamrzlá (spíš asi jen mrazem pořádně zatuhlá) ta horní část pumpy nad skruží - ramenem, kterým se pumpuje, nešlo vůbec pohnout. Trubky popraskané nejsou. Zprovoznili jsme to nahřátím trubky těsně pod skruží. Nahřívali jsme takovým tím kempingovým vařičem na propanbutan:-) No a z pumpy je teď slámový sněhulák - pořádně jsme ji obalili, tak snad to pomůže, aby znovu v mínus 20ti nezatuhlo. Jinak zařízení pro odvodnění na mé pumpě opravdu není a asi je řešeno tím neuzavíratelným otvorem, protože před čerpáním vody musím minimálně 8x zapumpovat naprázdno (vodu mám v 10ti metrech pod povrchem). Tak děkuji moc za rady - vedly k úspěšnému konci:-)

Kateřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 5.149 (?), 5.2.2012 16:10

Jsem rád, že to tak dopadlo, ať mají koníčci vodu. 

                   Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 225.198 (?), 22.5.2022 22:35
Dobrý den, narazil jsem na toto vlákno týkající se ruční zahradní pumpy. V případě zamrznutí dochází k prasknutí, jak jste uvedl v textu. Píšete o možné, nicméně nepříjemné opravě. Mohl bych se zeptat, jak byste doporučil pumpu opravit? Děkuji a zdravím. Z.N.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika