Založení trávníku



pege - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 38.2 (?)
6.7.2010 21:22

Místo ventilku je lepší udělat redukci vzduch/voda a napojit kompresor přímo na vstup závlahy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 22.254 (?), 6.7.2010 12:15

Jako urážku určitě ne, ale nesouhlasím s tím, že vypěstovat kvalitní trávník je až taková banalita. Není to taková věda jako rozumět kvantové fyzice, ale na druhou stranu co lidí se o krásný trávník pokouší a nedaří se a nedaří. Každopádně podporuji lidi, kteří se o to alespoň snaží. Ne nadarmo se říká, že vypěstovat kvalitní trávník je náročnější než se starat o jakýkoli jiný prvek na zahradě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 6.7.2010 14:24

Kvalitní trávník bohužel není vždy banální záležitostí. Existuje množství jiných lidských činností, které jsou zdánlivě banálnější a přesto je v denním životě postrádáme. Korektní pozdrav prodavače, když vstoupí zákazník, čistota na veřejných toaletách a podobně.

Pokud považujete problematiku za tak banální, že dokážete zaměnit totální herbicid za selektivní , můžete  způsobit někomu, kdo vezme Váš návod "trávníkového guru " za svůj i mnohatisícové škody. Pak  je možná na místě se zamyslet  nad tím, zda vůbec přispívat.

Hehe

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.78 (?), 3.7.2010 18:19

přesně tak, buď se autor spletl, nebo si vymyslel použití roundupu. Ten trávník ycela spolehlivě zničí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 3.7.2010 19:04

Ahoj vseci tak mam prvni problem. Travnik po mesici po vyseti zacal na nekolika mistech delat takoveto hnede/suche fleky o prumeru asi 20cm. Nekde jsem tu neco podobneho videl (nemyslim plisen sneznou), ale nemohu to najit prosim poradte nekdo jestli se s tim da neco delat a hlavne aby se to nerolezlo vsude. Hnojivo zatim doposud nepouzito zadne ani zadny postik. Jen zalevano. Nemuze to byt tim ze jsem to malo sekal a enchaval to spise delsi a malo ale casto zaleval a nezaparuje se to v tom vedru? Jinak dneska jsem to poprve posekal  na skoro nejnissi vysku snad je to na fotkach videt... Dekuji za rady kterych si na tomto foru cenim .) Mirek S

flek1
flek1
flek 2
flek 2
flek 3
flek 3
poseceno
poseceno
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.3 (?), 5.7.2010 23:12

Dobrý večer, ještě jednou děkuji za Vaši odpověď. Já jsem to tuto sobotu zrotavatoroval a nyní vyhrabávám, kameny a kořeny a trochu měním i reliéf. Rád bych instaloval i zavlažovací zařízení a tudíž bych rád využil Vaší nabídky na radu. Tak tedy:
1) uvažuji o Gardena zavlažovací hodiny T 1030 plus
2) dále podzemní trubky o pr 25 mm
3) podzemní výsuvné zavlažovače mi moc nevyhovují (mají menší dosah a jsou dražší) a tudíž přemýšlím o povrchovém zavlažovači Gardena čtyřhranný zadešťovač pro menší plochy. Zavlažovače by byly v řadě za sebou tak, aby pokrývali mojí obdélníkovou plochu. Povrchové zavlažovače by byly na podzemní rozvod napojeny krátkou hadicí s rychlospojkami.
A nyní dotazy:
I. je možné zakončit přípojky podzemní rozvodné trubky nástavcem na rychlospojku?
II. nikde jsem nenašel požadovaný provozní tlak – budou zavlažovače fungovat i pokud jich bude v systému zapojeno více – cca 6? Domácí vodárna dává cca 2,5-3,5 bar, cestou na zahradu však jistě něco ztratí a než se dostane k samotnému zavlažovači, je tu další tlaková ztráta.
III. jak hluboko se mají ukládat podzemní trubky a jak se chrání před mrazy – předpokládám, že se systém nedá dokonale odvodnit, nebo ano? IV. neznáte firmu nabízející podobný program, kvalitativně srovnatelnou a třeba o něco levnější?
Předem děkuji za odpověď a přeji ať se Vám trávník dobře daří.
Vladimír K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 6.7.2010 11:21

1) Ano možné to je, ale přeci jen bych raději volil zapuštěné výsuvné trysky. Mají dosah až 8-11m. Myslím, že je to praktičtější - prostě zajedou a nejsou vidět a pak nepřekážejí.
2) Na tuto otázku je potřeba ještě vědět, jaký má Vaše vodárna průtok vody (na štítku vodárny by měl být údaj Q=???) a jak daleko je poslední zavlažovač. Také je třeba samozřejmě vědět jakou má daný zadešťovač spotřebu vody – tedy mi napište jeho přesné označení a já to na servisu zjistím.
3) Celý systém se pokládá asi 25cm pod povrchem a na začátku rozvodu se namontuje autoventilek s možností připojení kompresoru, kterým se to před zimou vyfouká. Gardena dodává také automatické odvodňovací ventily, ale na ty bych nespoléhal – sám jsem je neinstaloval.
4) Levnější systém nabízí třeba firma Hunter, ale ten tušim nedělá tyto druhy zadešťovačů, které Vy máte na mysli – pouze výsuvné.
5) Ještě by mi někdo mohl poradit co s těma flekama na mém trávníku:-) Také jsem to včera postříkal Bofixem, ale raději jen kousek zahrady na zkoušku tak čekám co to s plevelem udělá.

Travníkům zdar Mirek S:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 31.3 (?), 6.7.2010 20:55

Dobrý večer pane Mirku, děkuji za odpověď a omlouvám se, že nemohu naoplátku sloužit svou radou pro odstranění fleků ve Vašem trávníku.
1) od 1 zavlažovače bych potřeboval pokrýt obdélníkovou plochu min 12x10 m a takový zapuštěný zavlažovač jsem v programu Gardeny nenašel. Zajímavou alternativou by mohl být větší počet zavlažovačů Gardena výsuvný zavlažovač 100, Profi, kód produktu 1569-27. Avšak přiznávám, že nevím jak s těmito zavlažovači pokrýt plochu 30x12 m tak, aby byla voda rovnoměrně distribuována a nevznikala místa bez závlahy - můžete stručně nastínit postup návrhu?
2) štítek jsem nenašel, provedl jsem měření. V místě napojení trubky na zahradu čerpadlo dosahuje průtoku cca 36 litrů/min, tlak 1,5-2,5 bar (regulováno tlakovým spínačem). Z tohoto místa vede na zahradu 3/4" potrubí cca 3 m dlouhé, 5 kolen 90°, převýšení cca 1,5 m. Nakonci je potrubí zakončeno 1/2" kohoutkem (asi by bylo vhodné zaměnit za 3/4", že?) V tomto místě by byl T-kus: 1. větev délka cca 40 m; 2. větev délka cca 50 m, počet a typ zavlažovačů bude záležet na Vaší odpovědi na bod 1) 
3) Existuje nějaký typizovaný kus, kam ventilek namontovat? Nebose to dělá nějak samo domo?
4) Asi zůstanu u Gardeny
Velice děkuji za Vaše hodnotné informace. Z Benešovska zdraví Vladimír K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pege - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 38.2 (?), 6.7.2010 21:22

Místo ventilku je lepší udělat redukci vzduch/voda a napojit kompresor přímo na vstup závlahy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
LordMirdas - (28) - 22.142 (?), 8.7.2010 21:53

Dobrý den pane Vladimíre omlouvám se za pozdní odpověď, ale mám toho momentálně nad hlavu:).
1) Nicméně co se týče návrhu na rozmístění tak nejjednodušší je použít kružítko a čtverečkovaný papír a toto rozmístění zakreslit podle tvaru Vaší zahrady. Pokud máte pravoúhlé sektory pro zavlažování já bych popřemýšlel použít výsuvné čtyřplošné zavlažovače R 140 (opět výhoda zajedou a nepřekážejí). Pokud by jste chtěl můžete mi napsat na email a poslat stručný nákres požadované plochy k zavlažování a já se Vám pokusím zakreslit jak bych to udělal já jen nevím kdy :-)
Čerpadlo, které uvádíte není až tak výkonné, protože 1,5 – 2,5 bar není mnoho. Já, když do jedné větve pustím méně než 2bar tak už to stříká tak tak na hraně a délka Vašich rozvodů tedy není vůbec malá. Jinak na gardena.com je možnost si vše v jednoduchém prográmku zkusit nakreslit. Nespletl jste se s tím označením 1569-27? To je podle katalogu tryska S80.
2) Ventilek se dá zakoupit normálně s 1/2“ závitem takže stačí použit ½“ T kus a do něj ho instalovat, Nebo použít redukci vzduch/voda a napojit kompresor ják říká pan PEPE.
3) Myslím, že gardena je velice dobrý systém a vyšší cenu vidím v tom, že je lépe přizpůsoben těm, kteří si chtějí udělat závlahu sami a i materiály ze kterých je vše vyrobeno jsou dle mého názoru kvalitní
Zdravím Mirek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 225.133 (?), 9.7.2010 23:51

 Můj názor je že Gardena je hoby.

Předělával jsem jeden Gardena systém, který dělal "profesionální" závlahář. Bylo to slušně řečeno prasecky udělané, zbytečně moc materiálu na řádící části / chybějící trysky a kapka ve výsadbách. Pracuji s jiným systémem "Hu" a cena závlahy vyjde i s montáží zhruba jako jen materiál od "G"

Neberu kutilum jejich snahu, ale pokud chce někdo funkci tak doporučuji profi firmu nebo alespoň zahradnickou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika