Travni smes na sluna mista



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
srcmaly - (25) - 81.14 (?) 
18.3.2015 20:28

Dobry den MartineS

Rád se na váš travník podivám jak pak se mu daří.Pár fotek sem mužete klidne dát.Vaše směs VV 13/4 je taky hodne zastoupená převážně z Kostřav červené.Vaše rady na tom to foru mam taky dobře nastudované.Hodne jsem se začal zajimat jak na travník a dost jsem se tu přiučil.A dnes jsem volal Ing Ivo. který pro ne pracuje ŠS Větrov a po dlouhe domluvě sním jsem se rozhodl pro VV 3/2 a rovnou objednal.Mám dotaz radil mně postřik proti travinám které by časem mohli uškodit (zejména pýru) v trávníku a doporučil mě Gallant Super jen že přípravek stoji 5tisíc a není vubec k sehnaní.A že je to přímo na tu Kos.červenou nejlepsií.(Tak za tu cenu určite nezajem)Mám na vás par otazek pokut máte čas a neobtežuju vás.Čím se zbavujete plevelu.Hodne tu pouzívají BOFIX.(je zapotřebí celý trávní porost nebo jen místa kde je plevel)Čím hnojite svůj trávnik.(Líbí se mi Lovogreen NPK) jaro-leto- i podzimníPřed výsevem osiva me doporučíl pohnojit klidne NPK a nebo by jste použil naké strartovaci hnojivo..(Klidne i vtekutem stavu)Otazek bych měl dost ale nebudu přehanet.Předem dik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 18.3.2015 21:53

Bofix - to záleží na tom, co chcete dělat s posečenou trávou. Pokud chcete kompostovat a přidávat na záhony jako hnojení, tak počítejte s tím, že i několik let bude pro některé rostliny takový kompost toxický. Někde v USA je zakázaný prodej přípravků na bázi clopyralidu, protože městské kompostárny nemohly kontaminovaný kompost dál používat nebo prodávat farmářům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
srcmaly - (25) - 81.14 (?), 19.3.2015 8:47

Tak s posečenou trávou nemíním delat nic jineho než ji dát do popelnice.Ale je dobre vedet že neni vhodna diky za nazor.K tomu prípravku :  Složení směsi pouze z tenkolistých kostřav červených a kostřavy drsnolisté umožňuje aplikovat na porost selektivní graminicidy (nemam tušeni ani co to přesne znamená a podobnost s selektivním herbicidem BOFIX ) proti trávovitým plevelům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 19.3.2015 9:42

Dobrý den pane Malý,

fotky Vám pošlu až po víkendu, myslím, že jste vybrali dobrou a vhodnou směs, která pokud bude mít co potřebuje tak Vám vytvoří jemný (tenkolistý) a velice hustý trávník, jsou to kostřavy, tedy v případě používání herbicidů, či gramicidů na jednoděložné plevele určitě velká výhoda. Pokud máte nyní "čistou" půdu tak bych nyní moc neřešil selektivní přípravky na plevel typu Bofix, možná můžete ještě dokoupit substrát, který bych  klidně namíchal s křemičitým pískem a máte ideální seťový základ, ale nevím v jak dobrém stavu máte hotovou přípravu. Byť se budete snažit sebevíc tak nyní půdu před seťím úplně nevyčistíte, lze nyní použít půdní herbicid, který zamezí vyklíčení plevelům, ale nemusí to zafungovat na 100 %. Je možné vyzkoušet např. Stomp, který funguje i jako půdní herbicid a jeden obchod jej prodává i v malém balení, více o tom bude níže. Osejte cca 3 - 3,5 kg na 100 m/2, lehce křížem prohrábněte aby se semena dostala do hloubky cca 0,5 cm. Lze to také u malé plochy udělat tak, že osejete a pak to "pocukrujete" substrátem a lehčím válcem uválcujete. Poté lehce záleváte z počátku tak aby plocha nevyschla, později za cca 14 dní, bych zaléval již méně často (podle počasí) ale vydatněji, když bude povrch mírně suchý tak do nevadí, důležité je mít  zavlaženo v hloubce kořenů. Nejhorší je kráté a časté zalévaní, to přináší jen plísně, nebo se vypaluje trávník. Jakmile bude trávník plně zapojený - několik měsíců, tak to u kostřav bude se zálivkou již jednoduší.

Po cca dvou měsících od vyklíčení trávníku můžete začít s likvidováím plevelu chemicky. Před touto dobou bych na to u Vás šel klidně ručne. Pokud je porost zdravý a hustý a často sečený tak nemá plevel moc velkou šanci. Proti dvouděložnému plevelu můžete používat selektivní herbicid jako je Bofix (vyzkoušeno), Lontrel, Starane, dávku vždy podle návodu. Pozor pokud budete mít jeden postřikovač jak na totální herbicit a i selektivní, tak bych jej vždy velice důkladně vymíval, nebo raději koupil dva menší, jelikož na Vaší plochu stačí klině ruční 2 litrový. Horší je to s jednoděložnými travami, jako je lipnice roční, ježatka kuří moha + je možné, že Vám mohou začít klíčit i původní travní druhy. Zde herbicidy na dvouděložné plevele  ( Bofix a spol. ) nazabírají. V případě kostřav bych doporučil používat přípravky jako je Targa Super a Stomp (mám vyzkoušeno). Obojí ve správné dávce (mohu poradit) kostřavu nepoškodí a zničí nebo alespoň omezí klíčení nežádoucích jednoděložných trav. V tomto má kostřava obrovskou výhodu jelikož oproti jílkům a lipnicím více odolává. Tyto přípravky se dají koupit v malém balení na webu levnepostriky. Přípravek Stomp je +- podobný tomu co Vám doporučoval pan Ivo.

Hnojení :, osobně bych se vykašlal na tekutá hmojiva na list ( hrozí větší riziko popálení ). Lze nyní postupovat dvěmi způsoby a to buď pro zažátek koupit a zapravit do půdy hotové předseťové hmojivo od levných krátkodobě působících jako např. Agro Starter nebo až po profi dlouhodobá hnojiva jako je např. Everris Sierraform Pre-seeder, které má zvýšený obsah fosforu. Předseťová hnojiva jsou většinou bohatá na fosfor, který stimuluje klíčení a dobré zakořenění. Fosfor a další látky lze také do půdy vpravit i jinak např. hmojem z kuřinců ( Fosfor ), dolomitický vápenec atd,  toto lze koupit v hobbymarketu. Namíchané předseťové hnojivo však použijete v menší dávce klidně i později a to již  po cca měsíci od vyklíčení, tedy využijete jej. Pro běžné hmojení bych vzhledem k Vaší ploše doporučoval používat profi dlouhodobá hmojiva jaro-leto a podzimní. Výhodou dlouhodobých hnojiv je  pozvolné uvolňování dusíku, tráva neroste překotně rychle (nevytváří zbytečnou hmotu, nehrozí popálení), ale zato více houstne, je zdravější a odolnější. Ukazatelem kvalitního hnojiva není rychlý růst, ale hustota porostu a silné kořeny. Osobně nyní používám bio organická hmojiva Pure. Používal jsem i značky jako Everris (Scotts), či Cuxin. Při hnojení je velice důležité jak dobře rovnoměrně se hnojivo rozhodí po ploše, osvědčilo se mne ruční rozmetadlo Scotts (cca 400 Kč).

O trávnících se lze dočíst i jinde, jeden opravdu velice nadšený a nyní již i uznávaný trávníkář co je na internetu činý je pan Šena, na jeho webech pochopíte i jiné věci :-). Určitě uvažujte o ruční vřetenovce, zde Vám mohu dát dost referencí.

Hodně štěsí, Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
srcmaly - (25) - 81.14 (?), 19.3.2015 15:18

Tak půda je letos pripravena.tak že jsem daval křemicití pisek, plus dolomitický vápencem (granule) a vše poril.(čekám az trošku sende)Pak zarovnám terén a uvalcuju.(procentni spát at se netvoří mokrá místa)Travníkové osivo VV3/2 4kg (3,5kg) budu pokladat naTrávnikovy substrat 400 L ve kterém je ješte Kře.písek plus humus.Postup více substrátu na vrch osivo a pocukrovat supstrátem at je to tech 0,5cm v hloupce.A znovu uvalcovat.mirne posipu Agro Starter a po 14 dnech dosipu zbytek 2,5kg balení (musím ješte dokoupit)Pak už jen zalevat meně ale víckrat.Tak aby osivo neuschlo.

Do konce března bych chtel mít zasazeno protože od dubna má začít pršet tak mě to usnadní zalivku.A také je ted dostatek sluníčka a teplota se pohibuje kolem tech 10 stupnů.A když bude trochu chladněj, tak se lépe připraví na zimní obdobý.(Doufam v to) wink

Váše rady jsou naprosto perfektní musím vás opravdu pochvalit (písmo také) opravdu umíte poradit a dokážu si i vaší zahrádu představit, jak se svámi má dobře.Jste tu jediny, kdo mě opravdu dobře poradil a za to velice dekuji pane Martine.A na fotky se moc teším.A pokut máte i naké z léta o to líp.

Pro hnojení jsem se rozhodl pro Lovogreen NPK řekl bych že poměr je tam perfektní a cena je lákavá.Časem bych snad kopil i za vědší cenu jaké jste vypsal Everris (Scotts), či Cuxin.Ale to zaleží na kvalite travy.(jak se mě bude dařit)je to přeci můj první vysev pro kvalitní travnik.Dříve jsem jen zakoupi levné osivo (tesco) a nikdy nehnojil, ale také to stalo za nic.Letos to chci změnit.

Proti dvouděložnému plevelu Bofix, Lontrel, Starane, dávku vždy podle návodu, ktery bude lepší si ješte budu muset zjistit.Na jednoděložnými travami bych použil tedy Targa Super a Stomp... jen spíš asi nepočítam s přípravkem Stomp je dost drahý, ale vy uvadite použit společne, bude stačit jen Targa Super!!!

No a nakonec jsem se poohližel po Vřetenová sekačce s ručním pohonem HECHT 504 (Výška sečení 17 - 43 mm) i když lepší by byla HECHT 514 PROFI.Zas na tu moji plochu je asi ta druha zbytečna jen že vyška seče je o dost lepsí.(nastavení výšky (mm) 24-75) tak nak tak.

Ješte jednou díky za dobré rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 19.3.2015 17:26

Rádo se stalo. Proti postupu setí více méně nic nemám, ale pokud si vzpomínám tak jste psal, že máte 60 m/2, tedy proč chcete ještě dokupovat osivo? Opravdu pokud tak toho dáte max. 3 kg tak je to až dost. Tráva odnožuje, tedy zhoustne Vám sama. Křemičitý písek to chce pořádně zapravit do hlouky cca 10 cm, kořeny potřebují mít vzdušnou, propustnou půdu a to do hlouby cca 10 cm ideálně 15 cm. Nevím kolik jste jej a na jak moc hlíny dával, ale ideálně by měl tvořit min. cca 30 % horní 10 cm vrstvy. Jinak v kupovaných substrátech, je písku hrozně málo, klidně přidat. Výrobce tam nemůže dát ideální potřebné množství jelikož by to pak bylo težké a prodražilo by to dopravu. Také to nepřehnat s tím válcováním. Pokud budete osivo ještě překrývat substrátem, tak bych zaválcoval až poté, tedy pokud se Vám terém před setím neboří. Pozdeji za cca měsíc lze zaválcovat ještě jednou, ale moc to nepřehánět ať zbytečně nezhutňujete půdu. Dobře připravená půda je základ, který se Vám vyplatí. Osivo, hnojivo to vše se dá změnit, ale půdu lehce již nepředěláte a ušetříte si hodně sil s pozdější airifikací. Nevím od kud jste, ale já jsem si u svého domu s původní těžkou černou jílovicí užil své.

Co se plevelů týče, tak pokud chcete nyní před výsem ošetřit půdu tak na to je ten Stomp (malé balení 50 ml - 54 Kč moc nestojí). Pokud jste však dobře provedel odplevelení na podzim tak bych to nechal být.  Targu zatím vůbec neřešte až podle toho co Vám začně klíčit a stejně dříve než za 2 měsíce po vyklíčení tam nic nestříkejte. Pokud budete mít štěstí tak bude stačit jen vyhubit dvouděložné plevele např. Bofixem a případně něco vytrhnout ručně, je to pár metrů. Sám ručně pleji několik set metrů a nyní na jaře chemii asi používat nebudu již vůbec. Nicméně někdy je to nutné.

Hnojivo nechám na Vás, je to o pohledu, sám se snažím chemii co nejvíce omezovat, ale investice cca 1300 Kč za pytel organického hnojiva, které ve Vašem případě vystačí na cca 3 roky není nic hrozného.

Sekačku -  ruční vřetenovku Hecht - no nevím. Ta verze profi je kopie Fiskarsu. Pokud to má sekat, tak se musí jednat o výrobek s kvalitním ostrým nožem a možností přesného seřízení. Hecht beru jako levnou Čínu, ale možná je udělaná slušně. Určitě funguje např. Fiskars, Gardena, Husqvarna nebo také hodně používaný Brill. Doma mám dvě, anglickou motorovou Acto a ruční Fiskars. Když jsem vybíral ruční tak jsem váhal mezi výše uvedenými značkami, osobně jsem je měl všechny v ruce a lze je doporučit. Opravdu není ruční vřetenovka jako vřetenovka a hlavně musí jít seřídit tak, že bude stříhat list papíru po celé délce nože.

Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
srcmaly - (25) - 81.14 (?), 19.3.2015 19:26

Tak chtel bych tam dát aspon 2.5kg osiva beru vic proto že bych chtel ten zbytek použít před domek, tam bych založil taky noví travnik.To necham až na podzim.A nechci platit poštovne dvakrát.Práce na zahrade mám celkem dost..(Dorezat kachle a betonovat)Jsem z okoli Brna ¨přesne z Moravan..půdu jsem navozil minulý rok víška kolem 40cm.Vše jsem překatroval a hroudy co zbyly dal do skleniku byla i tam potřeba.

Kremičítí pisek frakce 0-2 až 0-8 mm jsem přidal v pomeru 5kg Křem.písek na m2.to je 300kg kř.pisku.na 60 m2.do 15 cm hloby.Jak jsem letos ješte zapracovaval ten pisek, tak je puda dost měká a proto po upraveném terenu chci mírne zavalcovat.Aby až tam budu dávat AGRO Trávníkový substrát 400L v kterém je frakce 0-2 mm Kře.Pis.. tak aby po setí osiva nemohli vzniknout propadliny.Proto je potřeba jeste dobre srovnat.Jiste že nechci abych ji přílíž utužil.Ale je to potreba.

Stomp (malé balení 50 ml - 54 Kč) na konec jsem to taky našel moje chyba.Jsem špatne hledal, našel jsem vedši balení které bylo draší.

Stou sekačkou jsem teprve na začatku tak zatim hledam jinak Fiskars ta je nejlepší hlavne ty kolecka že jsou vzadu.(dokonalá)Ale moje mala plocha...

Aspon mám na čem ješte premyšlet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 20.3.2015 9:01

Dobrý den,

postup přípravy je v zásadě v pořádku, samozřejmě písku tam mohlo být daleko více, ale pokud to byla i tak vhodná půda, tak bych to již neřešil. Udělal jste pro to více než většina. Písek se dá vždy dodat airifikací. Nicméně myslím, si že těch 400L substrátu je, aby to mělo nějaký význam hrozně málo. Počítejte s tím, že pokud ten substrát bude v malé vrstvičce, tak bude vyschlý za hodinu a bude to horší než kdy by tam nebyl. Pokud chcete osívat do samostatného trávníkového substrátu tak počítejte, že by ho mělo být min. 2 - 3 cm (ideálně 5 cm) a na to těch 400L stačit nebude a ve Vašem případě bych to osobně zvážil, jelikož hrozně rychel vysichá. Pokud již nechcete více investovat, tak jej promíchejte s horní cca 5 cm vrstvou Vaší současné půdy a do doho osejte. Vznikne Vám tak poměrně dobře vylehčená a vzdušná horní vrstva a mohlo by to být OK. Substrát je defacto tvořen z rašeliny, kompostu a malého procenta písku, nicméně aby rašelina dobře vázala vodu (což umí) tak musí být v nějaké vrstvě, jinak je to spíše na škodu.

Na vaší malou plochu je vřetenovka typu Fiskars moc velká a těžká. Podívejte se např. na ten Brill, za ty peníze je OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
srcmaly - (25) - 81.14 (?), 20.3.2015 10:56

Včera jak jsem tu počítal křem.písek tak mě to ráno nedalo a šel jsem na zahradu s metrem a přemeřil znovu plochu kde míním sázet travní osivo. Sekl jsem se pořadně místo 60m/2 je to na konec jen 20m/2(chybu jsem udel v tom že jsem počítal minulí rok s vedší plochou pro travník.(zahradu mám rozdělenou na několik trávních porostů, ale tam kde měla být, tak tam budou na konec jen keře s mulčovací kůrou)Za přetím odhat co jsem tu napsal se omlouvam.Ale moje chyba.Dam sem fotky at si rozumíme.No a u toho křemicíteho pisku to na konec vychazi na 15kg na m/2 a na Travní substrát na 20L na m/2 což jsem ted aji rád že jsem nešetríl.Minulí rok jsem začal (sám) dláždit zahradu plus zdítky a obrubníky.(byvala to dost neupravená zahratda)No a 4kg po dvou kilach v pytlích jeden si necham na potom a je to.Pokut bude ješte malo trávníkového substrátu, tak se dá pořád dokoupit.Dnes jsem objednal Stomp 50ml a radši plochu ošetřim podle vašich zkušenosti a dobrych rad se snad nic zlého nestane.Jen se chci zeptat na polomer kolik davate 10ml na 5l vody... na tu mou plochu postačí nebo mam přidat vice.Protože, když si spomenu co jsem to překril a navozil 40/cm nove hlíny tak pro jistotu ten postřik dam a je to polní hlína.

Zahrada
Zahrada
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 20.3.2015 12:35

Dobrý den,

ta fotka určitě pomohla, ale jak jsem již psal trávníkový substrát bych trochu promíchal s horní vrstvou, samostatně bude i těch 400L pořád málo aby to mělo větší smysl, ale nechám to na Vás. Jde opravdu o to, že samostatný substrát je hodně lehký a rychle vysychá, proto pro Vás může být čistá malá horní vrstva lehkého substrátu mírně kontraproduktivní. Když to bude cca 60 % substrátu a 40 % současné půdy tak to bude OK, důležité je to ale dobře promíchat. Stomp ředit dle návodu, myslím že to výchází cca 1:100, na Vaší plochu Vám postačí možná i litr postřiku, který můžete mírně hráběmi zapravit do vlhčí půdy a poté lehce pokropit.

Sekačku typu Fiskars Momentum bych Vám nedoporučoval, jelikož pro rozjezd vřetena potřebuje vetší plochu a u Vás je to samý záhyb apod. Klasika typu Brill nebo Gardena bude OK.

Závěrem, máte toho pár metrů, tedy pokud Vás práce na zahradě baví, tak musíte na podzim docílit již luxusního trávníku. Také bych u tak malé plochy z počátku ten plevel vytrhával ručně. Můžete k tomu od toho bazénu docela dobře, tedy ani to moc nepošlapete. Navíc máte tam bazén, okrasné rostliny, tedy herbcidy používat vždy s rozvahou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika