Suche kolesa v trave, je to plesen?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 14.94 (?) 
15.7.2015 12:45, zobrazeno: 22278x

ahoj, chcem sa poradit, v travniku sa mi zacinaju robit suche kolesa. najprv sa objavuju suche stebla travy, ktore sa postupne rozsiruju a potom je to uz cele, velke koleso. Neviem cim to je, travnik zavlazujem kazdu sekciu 30 minut v noci, hnojim pravidelne rozmetadlom. Je to plesen? Ak ano co proti nej, Ortiva?  Dakujem za dobru radu J

plesen?
plesen?
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 15.7.2015 14:01

pokud zavlažujete navíc denně tak to může být a je asi způsobeno plísní. Ošetřením ortivou nic nepokazíte, doporučuji ošetření opakovat s odstupem tak týdne. Dobré je použít i přípravek s jinou účinou látkou. Mne se nejvíce osvědčila kombinace ortivy a rovral aquaflo. Odumřelou trávu bude potřeba vyčesat. Proti plísním hlavně v letním období pomáhá častější vertiutace, správná zálivka a hnojení. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 12.190 (?), 16.7.2015 7:36
Takze by som mal aj teraz prerezat v tomto teple travu? Co sa tyka zavlazovania, co je "spravna zalivka"? Mam piescitu podu, mam teda travnik zavlazovat menej, ako casto? Suche kolesa som teraz vyhrabal, zasial novu travu a zasypal tenkou vrstvou piesku, takze musim tieto miesta polievat aj cez den. Hnojim cca raz za mesiac, Travceritom. J
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 16.7.2015 10:21

Dobrý den,

já lehkou vertikutaci dělám každých cca 6 týdnů, tedy i přes léto. Pokud je trávník v dobrém stavu tak mu to jen prospívá. Pokud je trávník hustý, má závlahu a hnojení, tak vertikutace 2x do roka nestačí. Vertikutaci provádím jedním směrem, někdy na to používám i ruční vertikutátor, který je šetrnější + trávu ještě vyčesávám pomocí ostrých hustých hrabí. Dobré je to udělat před hnojením. Za pár dní není vidět, že byl takový zásah proveden. Ve Vašem případě bych nyní provedel klidně i preventivní ošetření fungicidem a poté vyčesal postižená místa a případě dosel, což jste jak píšete provedl. Také je dobré omezit pohyb jelikož se Vám to může více roznášet.

Co se zálivky týče tak obecně se doporučuje v sezoně dávka 20 - 45L/m2 za týden, samozřejmě podle počasí, orintace sv. stran, srážek a půdních podmínek. Na písčité půdě musíte zalévat logicky o něco více, zase se Vám voda dostane tam kam má. Jám mám trávník založen na kompostu s rašelinou s 35 - 40 % písku a zalévám přes léto dávkou 15l/m2 max. 3 do týdne. Pokud jsou opravdu vedra nad 30C tak na jižní straně je to tak 4-5x do týdne, nicméně to je pár dní v roce. Na sekačce (vřetenovce) mám nastavenou výšku cca 2 cm, seču 2x do týdne.

Mám z minulosti vypozorováno, že pokud je zálivka denně a v trávníku je již trochu stařiny tak kostřavy začnou hnědnout + usychat a rychle se to šíří.

V tomto monetu, je dobré pohnojit a postižená místa ošetřit fungicidem, což sám dělám nerad, ale je lepší včas a málo než pak řešit celý trávník. Hnojit se snažím v intervalu 4 - 6 týdnů organominerálním hnojivem Pure.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.38 (?), 16.7.2015 11:14

Na co v tomhle suchu a horku fungicid- je to přesušené, přesušené, přesušené- nesledujete zprávy, vždyť to mají suché všichni, kdo dostatečně nezalévá? Vaše zálivka jednoznačně nestačí, takže pokud máte vodu/ myslím třeba vlastní studnu nebo Vám nevadí úšet za vodu/ - tak zalévat, zalévat, zalévat. Vertikutace samozřejmě trávník provzdušní a zbaví jej suché plstě, ale sucho prostě nevyřeší. My máme bohužel už jen vodu z vodovodu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 16.7.2015 11:29

Tyto fleky znám a v mém případě i v případě trávníků které jsem mohl řešit to nebylo nikdy suchem. Zaléval jsem také v minulosti v létě prakticky denně a tráva měla podobné problémy. Sousedi kolem mne zalévají proti mne daleko méně a přísušky mají jen kolem obrubníků nebo v místech kde se jim nedrží voda. Máme zahrady převážně na jih. Pokud má tazatel denní zálivku nastavenou na 30 min tak zalévá dost, podle mne více než já a neměl by mít vyschlá místa. Já pokud rýpnu do trávy tak sucho opravu nemám a zalévám jak píši. Stačí rýpnout do drnu a má každý jasno. Doporučuji tedy ať si udělá zkoušku jak má provlhčenou vrchní cca 10 cm vrstvu a podle toho se zařídí. Vodu mám z vydatného vrtu, tedy neřeším spotřebu.

PS : kolik je podle Vás v horkém létě dostatečná zálivka v l/m2 ?. Já jsem uvedl pokud si to spočtete a pořádně přečtete defacto při teplotách nad 30C dávku cca 60 - 70l/m2 to je podle Vás málo ?.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
kal-el - (13) - 6.90 (?), 16.7.2015 18:05

Súhlasím v tomto s Martinom,

je zložitejšie určiť z fotky príčinu, každopádne presne takto vyzerá trávnik u mňa teraz, teda nie až tak, ale podobne a je to z dôvodu vysokého postihnutia červenou nitkovitosťou.

Krásne vidím po zavlažovaní na určitých miestach aj ružové mycélium. Zálievka je u mňa väčšia ako by bolo nutné, keď vykopem pôdny profil, je vidno ako je pôda prevlhčená, o to viac že to mám čistú ornicu :/.

Takže ja osobne by som určite postriekal fungicídom, zvertikutoval a vysekol pôdny profil a zistil kao je to s vodou.

Totiž, oto viac ma zaujíma ako je to s kornatkou, vzhľadom na to, že množstvo literatúry uvádza Kornatku na premočených plochách, zatiaľ čo napr. p. Šena píše na svojej stránke o jej výskyte na prísušku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 14.85 (?), 17.7.2015 8:00
Kornatku myslim ze nemam, ta je jednoznacne hned vidiet ruzovymi chumacikmi, vtedy travu celoplosne postriekam Ortivou a Kornatka zmizne. Mam elektricky vlhkomer a ten cez den ukazuje vlhkost okolo 50 percent a viac. Velmi ma hneva ze na jar je travnik az gycovity a cez leto tieto flaky. Studnu mam vlastnu ale kedze je 6 sekcii /cca 6a travy/ tak mam zavlahu tak viac ako 30 minut na sekciu kedy vzdy idu po sebe 2 sekcie, potom 2 hodiny pauza studna neda. J
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 17.7.2015 10:25

při kornatce se nemusí růžové mycelium objevit vůbec, to se objeví defacto jen když je to místo opravdu podmáčené a vlhkosti je tam opravdu hodně a dlouhodobě. Já používám digitální průtokoměř a přesně vím kolik vody zalévám. Jak jsem psal mé zkušenosti jsou takové, že přesně tyto fleky jsem měl vždy na slunných v místech s hustou trávou, které jsem více zaléval. Sekačkou a chozením se to rozšiřovalo a to i když přišli deště, tedy o tom, že by to byla jen suchá tráva z nedostatku vodu nemohla být řeč. Konzultoval jsem to s více odborníky a názor měli stejný. Úprava zálivky a vše co jsem uváděl výše v mém případě pomohlo. Váš trávník neznáme vidíme jednu fotku, pokud je hustý, má stařinu a denně zalévaný tak bych to přičítal opravdu třeba té kornatce.

Původcem kornatky je houba a vyskytuje v době vegetace při zvýšené vlhkosti (zálivka, ranní rosa) spojené s vyššími teplotami + nedostatkem dusíku. I přesto, že hnojíte tak většina běžných hnojiv působí tak 14 dní pak ten účinek je hodně nízký v půdě ( obzvlášť hodně písčité ) je méně dusíku toto vše spolu dohromady může vyvolávat podobné problémy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
solide - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (412) - 14.85 (?), 18.7.2015 8:08
Toto je celkovy pohlad na moj travnik, pohlad z balkona, na kraji je vidiet dalsie koleso co sa robi. Ako by som teda mal nastavit zavlahu? Prietokomer zisl nemsm,kolko minut s ako casto?
Travnik, pohlad zhora
Travnik, pohlad zhora

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika