Jak obnovit trávník



Stránky: 1,  2   
host - 109.71 (?) 
25.3.2012 15:57, zobrazeno: 16923x

Dobrý den,

pronajali jsme si zahrádku, která ležela cca 10 let ladem. Část jsme upravili na záhonky, zbytek chceme nechat pouze trávu, k odpočinku. Jenže nevím, jak se k trávníku dopracovat. Zahrádka byla hodně zanedbana, všude polehlá stará tráva. Momentálně jsme ve fázi, kdy jsme trávu vyhrabali, drny pokosili, takže jsme skoro na hlíně. Co dál? Celou plochu nejsme schopni porýt, není to sice nikterak veliké, ale časové možnosti nám to nedovolují a vše by se navíc muselo dělat ručně. Máme počkat a doufat, že se takto upravená plocha zazelená sama od sebe, nebo půdu narušit např. hraběma a posypat nějakou travní směsí? Nejde nám o žádný vzorový trávník. Budou tam běhat psi a děti, takže jediné co nechceme byla džungle, kterou jsme zlikvidovali a hliněná plocha, kterou máme teď.

Díky moc za rady.

Gosia

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 25.3.2012 16:09

Já bych nechal současný trávník zazelenat a pak bych aplikoval glyfosát. Po odumření trávy a plevelů plochu vyhrabat, urovnat, mírně zkypřit a vyset novou trávu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 176.1 (?), 25.3.2012 16:10

My jsme tedy trávník v podobném stavu zryli - postupně, po pruzích se to dá udělat i s málem času. Plocha nebude během měsíce celá zelená, ale do podzimu to zmáknete a zatím se můžete kochat spravenými plochami.  :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 109.71 (?), 25.3.2012 16:24

Děkuji za reakce. Ještě jsem zapomněla napsat, že nechceme používat žádné chemikálie (za což se omlouvám, to asi hodně mění celou situaci), zahrádka bude bio. Do toho rytí se nám moc nechce, ale nejspíš se mu tedy nevyhneme :-), no co dělat. Můžu se ještě zeptat, jak hluboko jste ryli? A když se po tom porytém bude běhat, to asi taky není úplně ideální stav, co. Máme malé dítě, takže si neumím představit, že bychom ho dokázali udržet na jednom místě při každém pobytu na zahrádce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 164.4 (?), 25.3.2012 16:31

vyhrabání suché trávy stačí, zahrada se zazelená sama, plevele ustoupí pravidelným sečením, nevím co každý blbne s herbicidy a chemií

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 118.24 (?), 18.4.2012 8:56

asi tak. Tráva roste vždy a všude

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 109.71 (?), 25.3.2012 16:27

Ještě jsem se zapomněla zeptat - jen jste plochu zryli, nebo jste i zasadili do porytého nějakou travní směs? Díky. G.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 164.4 (?), 25.3.2012 16:43

když ryjete, tak už sejte, při rytí se poškodí kořeny... já bych zasel travní směs i tak, na stávající plochu a přisypal trochou hlíny a jestli máte kde půjčit válec, tak zaválcovat

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 25.3.2012 17:55

My jsme poryli, hráběma rozbouchali drny a srovnali, prknem udusat, nasypat směs a prohrábnout hráběma, aby se semínka zakryly hlínou. Rylo se dost huboko. A pak jsme zalívali podle potřeby.

Ale my jsme tu plochu měli hodně hrbatou, třeba to nebudete muset až tak dělat... tak zkuste nasypat směs, jak někdo radil, koneckonců, když se to neuchytne, rýt můžete vždycky.

Žádnou chemii jsme taky nepoužívali, pýr se ztratil, když se seká a ostatní taky, samozřejmě sem tam je i jiná rostlinka než tráva, ale to nám zas tak nevadí, ničím hlavně bodláky a kopřivy, když vykoukly - a to vyrváním. :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.133 (?), 16.4.2012 11:11

Dobrý densmileyPoradíte laikovi?Rozhodla jsem se obnovit trávník kolem domu, Zhruba 300 m.Nekvalitní jílová půda, sám mech, sedmikráska,po letošní zimě sněžná plísen, vlhko a z poloviny zastíněno lesem.Pročetla jsem tu veškeré příspěvky co se týká obnovy starého trávníku, ale mám pocit, že by bylo rozumnější vysetí nového, mech převládá.Vtomto případě mě zajímá postup.Zakoupila jsem vertikutátor.Je možné prořezat do kříže do větší hloubky a poté aplikovat totální herbicid, nebo obráceně? Dík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika