Jak čistit průtok 3ltry/sec.?



L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 126.196 (?)
24.7.2009 19:51
Ty jiz zminovane rybnicky zabiraji plochu cca 2 x 20 m ctverecnych. V zime cela plocha zamrzne, ale jelikoz je hloubka vice jak jeden metr, voda si pod ledem vzdycky cestu najde. R.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
Alda123456 - (1) - 198.250 (?), 22.7.2009 14:10, zobrazeno: 5764x
V těchto diskuzích jsou rady na čištění jezírek a rybníčků, ale já řeším jinou situaci. Možná vám připadne, že sem ten dotaz nepatří. Ale vy jste přesně ta správná skupina laboratorních kutilů. Čistíte dokola jednu vodu v jezírku a v bazénu a očividně to hodně z vás zvládá dost dobře. Potřebuji čistit potůček. Koupil jsem si nemovitost na vesnici s potůčkem, jenže nade mnou je deset baráků a pro Ty je ten potůček jen stoka a podle toho se k němu chovají.

"To máš marný, to je stoka;" povídá mi soused, když jsem poprvé čistil potůček od nánosů zahnívajícího bahna.
"Stoka to je proto, protože z ní tu stoku děláme;" hájil jsem tu vodu, která celé to údolíčko formovala sta tisíce let před tím, než jsme si poprvé utřeli řiť.
"Sám jsem to vybíral a nemá to cenu, zase se to zanese."
"O všechno se musíš starat."

Někteří mají alespoň jímky, trativody a pak teprve přepady. Bohužel jiní nemají ani to. I do této malé obce už došly hrůzostrašné čistící prostředky, které se dřív prodávaly se symbolem uschlého stromu a mrtvé ryby (nevratně poškozuje vodní prostředí). Dnes už jim ten hnus zákony umožňují prodávat pouze jako dráždivé. A na té vodě je to znát. Strčíte do něj ruku a během pár minut je totálně vysušená. Naštěstí potok pramení z lesa a protéká jen loukami, takže boj s tunami zemědělských hnojiv odpadá.

Jako první krok jsem udělal pár hrázek, které tu vodu na chvíli pozdrží a odkalí. Pak mám pár metrů, které jsem vysypal pískem. Voda částečně prosakuje skrz, částečně se jen převalí. Pak jsem místy navozil oblázky z řeky. Díky tomu došlo k tomu, že už mi voda neprohnívá. Ale stále je ta voda cítit jakoby močůvkou.

Poraďte mi prosím jak dál. Jako poslední krok jsem si koupil 100 litrů keramzitu. Prvních padesát jsem nasypal volně za hrázku, ale velká voda mi je unesla o kus dál, takže ho teď postupně sbírám a zašívám do pytlů. Máte někdo představu, kolik toho keramzitu musí být, aby bakterie měli dost prostoru a čistili mi průtok 3 litry za sekundu? Máte někdo další nápady, jak té vodě pomoct?

Neslibuji, že vaše rady přesně použiji. Vezmu si na pomoc systém: Když potřebuji něco napsat gramaticky správně, zadám do googlu oba tvary toho slova. To, které se vyskytuje častěji, použiji. Stejně tak vezmu vaše rady a zjistím, co o tom říká globální rozum lidstva. Jsem přesvědčený, že tak společně dosáheme stavu, kdy mi poteče potokem voda časů Rajských.

Rady o které nestojím:

  • Nechej udělat kanalizaci (tím že odsuneme ten problém pod vesnici, nezmizí. Navíc příjdu o potok, kvůli kterému jsem to koupil.)
  • Nechej si udělat čističku (nemám prachy, abych dostal prachy z EU nebo jakéhokoli jiného "zeleného" fondu)
  • Přestěhuj se jinam (neuteču před problémem)
  • Domluv se ze sousedy, ať sami čistí (kdy jste vy udělali něco, z čeho má čistě prospěch někdo jiný? Ekokecy slouží jen politikům.)

    Za jakoukoli další radu však pošlu fotografie současného stavu, lokálních podmínek a průběžně budu informovat o progresu.

  • Adresa příspěvku
    Připojit reakci
       
    HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 22.7.2009 18:20

    Možná je to hloupost... ale zkusil bych (je-li to možné) udělat někde rozšířenou část, kterou bych třeba i pro větší objem vyložil folii, do té bych pak navezl kačírek nebo něco podobného (máte-li víc financí tak třeba zeolit) a do toho bych zasadil velké množství orobince, rákosu a podobných záležitostí, takovýhle "rybníček" by Vám snad mohl trošku pomoct...

    Jinak mě bohužel asi nic nenapadá :/ po pravdě řečeno, sousedy nedonutíte čistit a je to trošku boj s větrnými mlýny, po většině se to stejně dřív nebo později zanese ať budete dělat cokoli...

    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
          
    L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 126.33 (?), 22.7.2009 19:05
    S predchozim prispevkem souhlasim. Mame identicky potok do ktereho vyteka par septiku. Pred ustim do reky se meni na dva prirozene rybnicky prorostle vodnimi rostlinami. Do reky vyteka subjektivne cista voda bez zapachu. R.
    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
             
    host - 216.102 (?), 24.7.2009 8:48

    3l za vteřinu je dost... připojím se k ostatním a doporučuju potok v jednom místě rozlít do placky prorostlé vším možným i nemožným→spíš bažina. Dobře zajistěte přepad proti velké vodě popř. by se hodil i nějaký obtok

    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
                
    host - 241.251 (?), 24.7.2009 10:56

    Myslím, že předchozí přispěvatelé mají pravdu - v podstatě bych na začátku vaší části potoka zařídil "zelenou čistírnu" - kořenovou čističku. Ne třeba až tak do detailu zcela jak má být (asi bych vynechal ty izolační fólie na dně), kde by se zpomalil tok a případně i vodopádek, aby voda "vysmrděla".

    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
                   
    HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 24.7.2009 11:31

    Tu folii jsem navrhl čistě proto, že nevím jaké má pisatel kolem potůčku podloží, voda by se mohla po rozšíření koryta vsakovat do půdy a působit někde problémy... pokud se použije folie, rozšíření koryta nebude mít vliv na okolí.

    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
                   
    PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 128.44 (?), 24.7.2009 17:21

    Kořenová čistička je drahé, choulostivé zařízení náročné na finance a prostor. Nutné jsou složité úřední postupy, přesné dodržení projektu, technologie. Málokdo si uvědomuje, že musí fungovat i v zimě, kdy není vegetace, jen kořeny. Musel by ji udělat na svém pozemku, otázka je, proč by čistil cizí odpadní vody. Pokud by vytvořil jen něco "JAKO", pak vytvoří líheň komárů a zásobník choroboplodných zárodků (viz články CH. A.) Opět na svém pozemku. V zimě to zamrzne a splašky potečou leckams. Jediné racionální možné řešení, odkanalizovat do obecní ČOV předem vylučuje. Tedy mu není rady ani pomoci.

    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
                      
    HoldingInfinity - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 47.182 (?), 24.7.2009 19:28

    Radou nebylo vytvořit kořenovou čističku odpadních vod, to je s odpuštěním opravdu pitomost.

    Rada zněla, vytvořit jakýsi malý rybníček, který při průtoku vody 3l/sec nebude líhní komárů a bude plnit funkci krom čistící dejme tomu částečně i estetickou, při slušném osazení i průtoku bych se bál komáru asi nejméně... co se týče zamrznutí v zimě, asi máte pravdu, ale i to by se určitě dalo nějak vyřešit...

    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
                         
    PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 128.44 (?), 24.7.2009 19:34

    Voda 3 l/sec nepoteče v celém profilu, nebo poteče, ala pak to nebude rybníček, ale opět koryto. Je jednoduché napsat, že by se nezamrznutí dalo zařídit, ale opravdu to zařídit bude složitější.

    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
                         
    L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 126.196 (?), 24.7.2009 19:51
    Ty jiz zminovane rybnicky zabiraji plochu cca 2 x 20 m ctverecnych. V zime cela plocha zamrzne, ale jelikoz je hloubka vice jak jeden metr, voda si pod ledem vzdycky cestu najde. R.
    Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
    Připojit reakci
    Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
    zahrada.cz
    DŮMACHALUPA.cz
    Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
    Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
    Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
    Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
    Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
    Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
    Další příspěvky > 
    O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
    (c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
    DŮMACHALUPA.cz
    statistika