Oxid chloričitý (ClO2) k dezinfekci bazénu



Olin 71 - (14) - 163.154 (?)
29.7.2014 3:54

Přeji krásný, slunný den a křišťálovou vodu.

Moc nerozumím otázce.

ANO,  jde nahradit jinou alternativou od které čekáme dezinfekci vody v bazénu. Viz, jak napsal Kečup.

Určitě jsou i jiné, ale povídáme si o základních alternativách.

Jestli myslíte k dezinfekci vody, na principu Oxidu chloričitého, (E926- éčko). Tak se, na našem trhu oficiálně prodávají, jsou po málu. Tato technologie, je u nás v plenkách a moc se k nám nedostala. Na rozdíl od západu, tam se roztrhl pytel, co nabízejí.

U nás se dá oficiálně koupit:" Desam Solid", "Twin Oxide", "DUOZON 100 L" O jiných zatím nevím, nepočítaje výrobky k používání při cestování do exotických destinací nebo při první pomoci, kdy člověk je v přírodě a chce se napít vody z kaluže a tyto výrobky jsou ze zahraničí.Třeba : "Micropur MP", "Chlorine Dioxide Tablets", nebo další.

V cizině se dá koupit plno produktů na principu oxidu chloričitého na ukázku třeba : "Aquamira Water Purifier Tablets", "Purogene", který je velmi efektivní, širokospektrální mikrobicidní prostředek, pro použití pro letadlové zásobníky vody, nebo nádržemi i na pitnou vodu.A nadále " Aqua-Tab Chlorine Dioxide", "Dutrion Tablet" nebo.

Buď si musíme počkat, až se to k nám dostane.
Nebo si ho vyrobit na místě. Pojmenuji to obecně, chemikům se omlouvám.

Koupí se dvě chemické látky. Základní složka je "chloritan sodný

, tam je schovaný Oxid chloričitý (CIO2). Buď tekutý min. 24,5% nebo v prášku 80% který rozředíme na tekutý množství, Pak stačí nastartovat tuto látku nějakou kyselinou, citronovou, octovou, chlorovodíkovou (neboli solnou) a poslední řadě, hydrogensíranu sodného.

Tyto kyseliny nám nastartují celý proces kdy se zažne vyvíjet plyn, pod názvem Oxid chloričitý. Tento vygenerovaný čistý plyn, je nebezpečný (dolní mez výbušnosti 30%, stlačení tohoto plynu do nádoby o tlaku 30,4 kPa, nebo vystavení teploty nad 130 oC) Právě proto se nedá skladovat ani převážet.

Tím pádem si ho vyrábíme na místě spotřeby a to hned do vody. Tím nám vznikne stabilizovaný roztok, oxidu chloričitého (ClO 2), Tento roztok ve vodě je bezpečná kapalina a můžeme si sní dělat cokoliv, jenom po několik dní, začne ztrácet účinnost dezinfekce (14 dní na 93%).

Při výrobě stabilizované roztoku, máme několik možností, nebo. Jedna možnost vygenerovat tento plyn hned ve vodě.

A druhá alternativa je vyrobit plyn ve vyvíječi a hned ho dopravit do vody. Buď do nádoby a tu nalijeme do bazénu, nebo toto množství, dávkovací čerpadlem, vpravujeme do bazénu. Nebo hned mícháme do vodního rozvodu, který nám vytéká po filtraci do bazénu.

Základ je, tyto dvě složky, vypočítat, jaké množství sloučíme, na svůj daný bazén. To nám stačí při prvním měření a potom stejné množství opakujeme po celou sezónu, ovšem když se nám bazén nebude zvětšovat nebo zmenšovat.

Olin

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 19.7.2014 5:11

Nebylo by jednoduché, koupit barel s kohutkem, pak chloritan sodný a hydrogensíran sodný,  dáte do vody a necháte přes den – dva vygenerovat a tím nám vznikne oxid chloričitý který se rozpustí ve vodě. A vznikne nám stabilizovaný roztok (ClO 2), = Stabilised Chlorine

Dioxide (SCD)enlightened, stále opakuji, který není výbušný.wink Na stejné základu jako např. TwinOxide. Jak, začal používat i p.XSO a další.

Dávky výše uvedených chemikálií se dají, optimálně vypočítat na jakýkoliv objem bazénu.

Pak můžete celý roztok vylej do bazénu a tím máte, hned celý obsah vody v optimalizované hodnotě ClO 2/ppm a pak to lehce stoupne a potom to bude postupně klesat na nulu.

Nebo z nádoby vám může automaticky (podle času) dávkovat stabilizovaný roztok do bazénu dávkovací čerpadlo.

Skladovatelnost, jak se psalo je 14dní okolo 93% účinnosti.

Fajnšmekr, si může koupit na netu, "Chlorine Dioxide Checkit Test Kit" a měřit přítomnost ClO2 v bazénu, jak psal Olin. Viz foto.

Jednoduché, krásně změřitelné, bezpečné, dá se říci cenově dostupné a bez starostí. Rozpočet: potravinářský sud SW 15 l = cca 508 Kč, Dávkovací čerpadlo DIY1 = 990 Kč, trubičky, spojky, izolace proti UV záření, zpětný ventilek na barel a další drobnosti. Třeba pro ilustraci, viz foto.

Kečup

Dávkovací čerpadla
Dávkovací čerpadla
Chlorine Dioxide Checkit Test Kit
Chlorine Dioxide Checkit Test Kit
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Nikolka22 - (4) - 215.191 (?), 23.7.2014 12:07

Dobrý den, potřebovala bych poradit četla jsem tuto diskuzi a mám nový bazén na necelých 7000 l vody (zatím jsme nikdy bazén neměli takže jako nováček) nechci používat chlor. Chtěla bych používat buď chloritan nebo Desam solid (ale ten mi nabídli jen v tekutém stavu Desam GK tak nevím). Potřebuji něco co nebude moc náročné protože bazén mám 3km od domu a nechodím tam denně, tak abych nemusela každý den tam něco přidávat. prosím poradíte mi co by bylo lepší a jak přesně na tak velký bazén dávkovat a jak měřit nebo čím? Zatím tomu moc nerozumím ale chápu správně že v bazénu se měří PH a těma testovacíma papírkama na chloritan to je asi jinak? ani nevím kde se dají sehnat. Užívala jsem MMS a nyní chtěl otec CDS ale papírky jsme nesehnali a když jo tak moc drahé. A ještě jednu otázku, půjde to když mám bazén s kartušovou filtrací? děkuji za odpověd 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.33 (?), 27.7.2014 14:18

Tak jsem letos začal používat Desam Solid. Byl problém ho sehnat - jedině přes eshop. Bazén mám malý, takže mě jde spíš o to nepoužívat chlorové tablety. Prozatím můžu říct, že to funguje dobře. Rozdíl oproti tabletám je ten, že voda není cítit po chloru. Ovšem neprovádím žádné měření Ph apod. S tabletami chloru to taky nikdo v okolí neměří. Jak to tedy je? chlor zvyšuje Ph a mám ho tedy měřit? Desam Solid tedy taky zvyšuje Ph stejně jako chlor (myšleno nárust ph je stejně rychlý jako u chloru)? Jaké hodnoty Ph jsou pro koupání ještě v normě?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 27.7.2014 16:21

Tak to je bezva, napiš zkušenosti, při používáním. Nevím, jakou máš vodu, ale určitě bych si koupil lakmusový papírky na změření pH. Potom pokračuj dle měření. Vodu s vysokým pH nikdy nedocílíš jiskru ve vodě. Nevím přesně jaký má nárůst pH po přidání Desam Solid, stačí si to změřit sám.

Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.33 (?), 27.7.2014 17:01

Předpokládal jsem, že když se to dává do pitné vody, tak to s ph hýbat nebude. Voda je zatím krásně čistá. Zkusím někde sehnat ty ph papírky a změřím. V jak vysokém ph se ještě můžu koupat. Mírnou zásaditost bych uvítal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 27.7.2014 17:24

Voda z vodovodu je už upravená. Jestli chceme se koupat v zásaditější vodě, tak to držte nad 7,5 pH, do 8 pH. Při vyšší hodnotě se bude objevovat kamenec, začne se objevovat čára ponoru na stěně, kde se bude zachycovat prach a nečistoty. Ve filtru se písek přetváří do podoby cementu a ztrácí svou schopnost filtrovat vodu. Ale to jsou už vysoké hodnoty pH. Vám to neublíží.Mořská voda má cca 8 pH.

Kečup

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Olin 71 - (14) - 163.154 (?), 27.7.2014 22:10

S pH to tolik hýbat asi nebude. Kupte si v lékárně "DP AlbuPhan", prodává se po 50 ks, pak žiletkou je rozřízněte na podél a bude te je mýt 100 ks. Nedotíkejte se prstama na plošky. Můžete si pak měřit i moč.

Zvyšování pH v bazénu, ještě ovlivňuje i odpařování vody. Při odpařování vody, nám zůstanou chemikálie, které se budou koncentrovat ve vodě a tudíš nám budou zvětšovat pH a ostaní parametry. To platí skoro u všech přípravcích.

Samotný ClO2 je kyselejší povahy, ten vám bude vodu dávat do mínusových hodnot pH.

Olin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kečup - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 16.118 (?), 31.7.2014 0:33

Dobrý den

Odpověď pro p. Nikolku22, tak jsem pro vás, přemýšlel a vymyslel, jak si můžete sama vyrobit stabilizovaný roztok (ClO 2) v bazénu, bezpečně a jednoduše. Trochu mě to trvalo, ale musel jsem si to odzkoušet na svém bazénu o stejném objemu vody. Vznikla celá řada technologií jeho přípravy. Možná to pomůže i ostatním, třeba i jako inspirace. Berte to jako myšlenku a realizaci, které mě napadla. Určitě se dá vymyslet i něco jiného.

Když se vyrábí plyn v reaktoru (vyvíječ) a pak následně se tento plyn přetlačuje do nádob s vodou, nebo do rozvodu bazénové vody (to by nebylo, pro vaši situaci moc reálné).

Tak proč nedát reaktor a následně s injektorem rovnou do bazénu? Plyn se hned bude pod hladinou bezpečně v bazénu roztahovat (3,01 g / l při 25 ° C a 34,5) a podle výpočtu dvou látek, nám udělá požadovanou koncentraci. Ta se bude postupně zmenčovat k nule. Bude nám i snižovat pH ve vodě protože má pH: 2,5 -3,5. Budeme dodržovat bezpečnost s chemikáliemi.

Kupil jsem dvě nádoby ze skla, od vietnamců (na ocet a olej) a skleněné kuličky. Pak jsem, dna těchto skleniček po odmaštění, přilepil akvaristickým lepidlem k sobě. Po uschnutí 24h. Jsem jednu skleničku naplnil skleněnýma kuličkami a zavřel uzávěrem. Tato sklenička nám bude udržovat reaktůrek u dna. Potom jsem sehnal gumovou hadici, kterou nasadíme na reaktor a na trubku z PPR (pro vnitřní rozvod vody) a bude udržovat tyto věci pohromadě. Kousek trubky z PPR jsem na jednom konci provlíknul dvě hadičky a tavnou lepící pistolí jsem zavřel prostor. Jedna hadička vede níž ke dnu, tou budeme přivádět vzduch z akvarijního motůrku. Mezi tím vložíme zpětný ventil pro vzduchovací hadičku. Pak si stačí koupit vzduchovací hadičku a vzduchovací motůrek i vzduchovací kamínek. Viz fotky. Nejdříve si zkusíme na suchu a v bazénu jestli nám to funguje.

Do nádobky nalijte 20 ml destilované vody, když bude ledová tím lépe. Potom nalijte 20 ml Chloritan sodný – (NaClO2 roztok chloritanu ve vodě) 24,5%, někdy se uvádí 25%. Pak zavřeme nádobu, viz foto. Propojíme hadičkami a zapneme vzduchovací motůrek. Vložíme do bazénu a ověříme si jestli vše funguje jak má. Pořád se nic neděje. Pak vezmeme 20 ml stříkačku kyseliny chlorovodíkové (HCl) a jehlou přes gumovou hadici vstříkneme do reaktoru, vše provádíme pod vodou. Potom tento výrobek pustíme na dno. Necháme min. 30 minut probublávat v bazénu, pak povytáhneme nádobu (vše pod vodou) a podržíme výše, skleničku s kuličkami a nakloníme nádobku, kde se nám nachází výše uvedený roztok směrem ke dnu. Tím nám vzduch vytlačí roztok do bazénu a zbytek vylijeme. Pak přikryjeme bazén a můžete jít domů. Druhý den vyčistíme dno.Tuto operaci provádíme podle návštěvnosti bazénu, cirka 5 – 14 dní.

Na měření stačí si koupit v lékárně "DP AlbuPhan" na měření pH …a udržet vodu okolo 7 pH.

Chloritan sodný – (NaClO2) se prodává třeba v tekutém stavu 25%. Jeden litr vám bude stačit na sezónu, nebo v prášku 80%. Nikdy se nesmí lít voda do chloritanu sodného, ale vždy pouze chloritan sodný do destilované vody, měla by mít teplotu 40 - 60 stupňů. Roztok z prášku na 25% chloritanu sodného si připravíme v poměru 6 dílů chloritanu sodného do 18 dílů destilované vody. Roztok se po zamíchání nechá stát několik hodin a po odstranění minerálů usazených na povrchu a na dně nádoby se může plnit do lahví, nejlépe do tmavých, skleněných. Ty budeme skladovat na chladném tmavém místě.

Kyselinu chlorovodíkovou (HCl), koupíme v drogérii.

Půjde to, když máte kartušovou filtraci. Filtrační vložku je třeba několikrát týdně vyjmout a vyčistit tlakem vody. Při extrémně vysokých teplotách v létě, doporučuji prodloužit dobu filtrování a častěji vložku čistit.

Kečup

Postup při výrobě reaktoru ClO 2
Postup při výrobě reaktoru ClO 2
Výroba reaktoru ClO 2
Výroba reaktoru ClO 2
reaktor ClO 2
reaktor ClO 2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Nikolka22 - (4) - 215.191 (?), 11.8.2014 23:24

Dobrý den Kečupe, moc děkuji za odpověď. Váš nápad i s obrázky jsou skvělé. Určitě by se to dalo vyzkoušet, přítel si to četl a líbí se mu to. Já když jsem tu dávala dotaz tak jsem rychle potřebovala něco vymyslet, protože voda již byla napuštěná a tak jsme tam nakonec dali ten Desam solid - jeden sáček na m3, první nás to vyděsilo jestli toho nebylo moc protože voda z toho byla celkem dost žlutá, ale druhý den už byla normální barva. Je to více jak 14 dnů a voda je pořád čistá, ale už zítra přidám další sáčky Desamu. Balíčků desamu jsem koupila do konce léta dost tak ten Váš nápad snad zkusíme příští rok. A když už tady dnes píšu tak jsem našla nějaký nápad na přírodní bazénovou chemii - Domácí ekologická bazénová chemie. Nevím co si o něm myslet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Olin 71 - (14) - 163.154 (?), 29.7.2014 3:54

Přeji krásný, slunný den a křišťálovou vodu.

Moc nerozumím otázce.

ANO,  jde nahradit jinou alternativou od které čekáme dezinfekci vody v bazénu. Viz, jak napsal Kečup.

Určitě jsou i jiné, ale povídáme si o základních alternativách.

Jestli myslíte k dezinfekci vody, na principu Oxidu chloričitého, (E926- éčko). Tak se, na našem trhu oficiálně prodávají, jsou po málu. Tato technologie, je u nás v plenkách a moc se k nám nedostala. Na rozdíl od západu, tam se roztrhl pytel, co nabízejí.

U nás se dá oficiálně koupit:" Desam Solid", "Twin Oxide", "DUOZON 100 L" O jiných zatím nevím, nepočítaje výrobky k používání při cestování do exotických destinací nebo při první pomoci, kdy člověk je v přírodě a chce se napít vody z kaluže a tyto výrobky jsou ze zahraničí.Třeba : "Micropur MP", "Chlorine Dioxide Tablets", nebo další.

V cizině se dá koupit plno produktů na principu oxidu chloričitého na ukázku třeba : "Aquamira Water Purifier Tablets", "Purogene", který je velmi efektivní, širokospektrální mikrobicidní prostředek, pro použití pro letadlové zásobníky vody, nebo nádržemi i na pitnou vodu.A nadále " Aqua-Tab Chlorine Dioxide", "Dutrion Tablet" nebo.

Buď si musíme počkat, až se to k nám dostane.
Nebo si ho vyrobit na místě. Pojmenuji to obecně, chemikům se omlouvám.

Koupí se dvě chemické látky. Základní složka je "chloritan sodný

, tam je schovaný Oxid chloričitý (CIO2). Buď tekutý min. 24,5% nebo v prášku 80% který rozředíme na tekutý množství, Pak stačí nastartovat tuto látku nějakou kyselinou, citronovou, octovou, chlorovodíkovou (neboli solnou) a poslední řadě, hydrogensíranu sodného.

Tyto kyseliny nám nastartují celý proces kdy se zažne vyvíjet plyn, pod názvem Oxid chloričitý. Tento vygenerovaný čistý plyn, je nebezpečný (dolní mez výbušnosti 30%, stlačení tohoto plynu do nádoby o tlaku 30,4 kPa, nebo vystavení teploty nad 130 oC) Právě proto se nedá skladovat ani převážet.

Tím pádem si ho vyrábíme na místě spotřeby a to hned do vody. Tím nám vznikne stabilizovaný roztok, oxidu chloričitého (ClO 2), Tento roztok ve vodě je bezpečná kapalina a můžeme si sní dělat cokoliv, jenom po několik dní, začne ztrácet účinnost dezinfekce (14 dní na 93%).

Při výrobě stabilizované roztoku, máme několik možností, nebo. Jedna možnost vygenerovat tento plyn hned ve vodě.

A druhá alternativa je vyrobit plyn ve vyvíječi a hned ho dopravit do vody. Buď do nádoby a tu nalijeme do bazénu, nebo toto množství, dávkovací čerpadlem, vpravujeme do bazénu. Nebo hned mícháme do vodního rozvodu, který nám vytéká po filtraci do bazénu.

Základ je, tyto dvě složky, vypočítat, jaké množství sloučíme, na svůj daný bazén. To nám stačí při prvním měření a potom stejné množství opakujeme po celou sezónu, ovšem když se nám bazén nebude zvětšovat nebo zmenšovat.

Olin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika