Série Top



JJM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 255.178 (?)
26.1.2011 17:15

Čačanska raná má hodně podřadnou chut.Její výhoda je velikost a ranost.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 47.142 (?), 26.1.2011 12:50

Myslíte, že by Chrudimská snesla J ostrý svah 550m.n.m., sušší trochu, chráněný od severu? Podnož nejspíše myrob. V literatuře ji doporučují spíše do teplejších poloh... Mittw.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 65.50 (?), 26.1.2011 14:30

Těžko říci, jakou polohu Chrudimsklá snese, vyzkoušenou mám jen jednu. Ale tipoval bych, že s dozráním problém nebude, zraje poměrně brzy. Na severním úpatí mrazové kotliny přinesla plody nezvykle chutné. Otázkou bude spíš ten sušší svah. Připadá mi, že odrůda velmi rychle zpomaluje svůj zpočátku bujný růst, tedy možná bude náročnější na živiny a vláhu. Vzhled listů i letorostů připomíná spíš slívy a renklody než švestky.  Bohužel, i na plodech jsou patrny příznaky šarky. Kupodivu, i postižené plody neopadaly předčasně a byly sladké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.38 (?), 26.1.2011 12:57

Taky se snažím rozšiřovat své portfolio slivoňí, a švestek o nové exempláře.Tophit dal loni první tři plody.Musím říct, že na loňskou bídu byly sladké, a chutné.Čeho si cením, tak je mnohými zatracovaná Čačan.lep.,je spolehlivá, když se nechá přezrát, tak i mých420 mnm.dobrá, chutná.Čač.rodná ještě nerodila, ale podle popisu asi nezklame.Prezentu nevím ohodnotit.Před dvěma léty první dvě švestičky sladké, a chutné, bez kyselinky.Následující dva roky bez chuti fádní.Ještě ji dám šanci, mám v plánu ji každoročně po sklizni uložit, tak,aby šla konzumovat až o vánocích.Hamanova mě totálně zklamala.Plody kyselé, loňskými dešti popraskaná, bez chuti.S příznaky šárky na listech šla na podzim ze země.Joja plodily, ale málo-aspoň něco.Valjevka, Těchobuzická,Tulina, Gabrovská,Toptaste, Topfife,Topfirst, ani Haganta ještě nerodily.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 158.104 (?), 26.1.2011 16:27
Tophit mi v loňském roce rodil poprvé. Pěstuji ho v 250 m.n.m. (Ústecko). Co mě překvapilo, to byla velikost první úrody, velikost a krásný vzhled plodů. A co nemile překvapilo, tak to byla nízká kvalit plodů, v porovnání s mou š. domácí, kterou také pěstuji. Zrovna tak bídně chutnala i první úroda Presidenta. Snad byla tato nízká kvalita zapříčiněna špatným počasí při dozrávání, ale v každém případě š. domácí byla i tomto špatném počasí nepoměrně chuťově lepší. Původně jsem chtěl ještě nějaké Top odrůdy dokoupit, ale po letošní zkušenosti to neudělám. Místo Top jsem si raději zasadil Čačanskou ranou. Dále přemýšlím, že bych si zakoupil žlutou Tipalu. Máte někdo z touto odrůdou zkušenosti? HS
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
JJM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 255.178 (?), 26.1.2011 17:15

Čačanska raná má hodně podřadnou chut.Její výhoda je velikost a ranost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.70 (?), 26.1.2011 19:33

Raději Čačanslkou rodnou, je sice pozdnější než Čačanská raná ale chuťově daleko lepší i loni byla výborná.Škoda jen malé odolnosti proti šarce. Jinak mně loni nezklamaly Durancie, Gabrovské, Domácí a Toptast. I když byl proti r. 2009 trochu méně sladký nebyl špatný. Ještě jedna odrůda byla dobrá ale nevím co je to zač. Kupoval jsem ji jako Hanitu ale strčili mně něco jiného. Velikost až 90 g, zraje začátkem října ale není to President. Tvarem připomíná Valor ten však není tak pozdní. Plodí pravidelně a hojně i na letorostech, vadou je Šarka na listech a hniloba na plodech.   PaR

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 210.187 (?), 27.3.2011 15:37

Dobrý den. Mám tutu světovou novinku s úplnou odolností vůči Šárce několik let. Šárka mě moc netrápí, takže jsem si ji koupil spíš jako určitou raritu. Co se týče chuti, je to stejný problém jako u některých jiných odrůd. Pokud má Jojo plodů méně a jsou dostatečně velké je chuť lepší a naopak. Plody se musí dlouho nechat na stromě až do úplného vyzrání. Nesmí být úplně tvrdé. Pokud je takto utrhnete jsou kyselé a nedobré i když jsou už delší dobu vybarvené. Chuť u plně dozralých, dostatečně velkých plodů je pak už sladčí s poměrně výraznou chutí. Problém je v tom, že to není u všech a u těch menších nepomůže nic. U Toptaste jsem měl zatím jen pár plodů, takže nemůžu hodnotit. To samé i u Těchobuzické, tam nevím jestli bude dostatečně úrodná. Ovšem těch pár plodů, co zatím měla bylo senzačních. Křížení Zelené renglódy a Domácí švestky byla dobrá volba. Co se týče přeplození, tak to byla katastrofa v minulém roce u odrůdy Topper. Všechny plody bez chuti a k ničemu. Naprosto je nutná probírka. V předminulém roce jich bylo také dost, byly ale větší a velmi dobré. Ještě chci napsat, že se může stát, že koupíte stromek s visačkou a pak zjistíte, že jde o úplně jinou odrůdu. To se mně stalo s koupí odrůdy Topfirst, s které se vyklubala nějaká odrůda, která zraje v polovině září. Stalo se mně to i s koupí odrůdy Valor s které se "zázrakem"stala odrůda Stanley. Stává se to na mnoha místech, nejenom na jednom prodejním místě. S pozdravem Petr z Pardubic

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 76.30 (?), 28.1.2011 21:50

Mám zajívavý článek o slivoňích k tématu. Autor se jistě vyzná, není to článek typu fotky + popis vlastností odrůd z atlasu, tak jak jej občas vidíváme v zahrádkářských časopisech.

Vývoj sortimentu slivek na Slovensku 1
Vývoj sortimentu slivek na Slovensku 1
Vývoj sortimentu slivek na Slovensku 2
Vývoj sortimentu slivek na Slovensku 2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 16.8.2013 15:14

Taky mám zajimavý výstřižek, a týká se šmaku některých švestek a pološvestek.Pochází to z materiálu, který tady podsunul pan Mittwoch.

Pohlížel jsem jen na kolonku Geschmack(šmak),a kolonku Attraktivität(atraktivita).Ranným odrůdam se není čemu divit u nižších známek,ale pozdním odrůdam se neodpouštějí.V první řadě nepřesvědčila Elena(6) se známkou šest, což je málo i na pozdní odrůdu,i Jojo(7) se dostalo dál o jedno číslo.Toptaste za chuť obdržela známku nejvyšší, za což bych ji odpustil její nectnosti.Kdybych porovnal dvě ranné odrůdy navzájem Katinku(6), Topfirst(7), tak druhá jmenovaná dopadla o něco lépe.Všichni tady Katinku chválíme za její rannou chuť, a zatracujeme některé Topy.Vyzdvihnul bych ještě rannější Topfive(8),a Topking(8), za jeho dobrou chuť, a i pan david ji v minulosti dobře ohodnotil za sladkou chuť.Přitom ve srovnání s neodlučitelným Toptastem bude mít odlučitelnou pecku od dužiny.Čačanská rodná(7) obdržela pomlslnou trojku-dobrá chuť, což mi připadá málo.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10128) - 70.240 (?), 16.8.2013 15:39

Možná to bude znít humorně, ale před chvílí jsem chutnal ojedinělý předčasně zralý Toptaste. Humorné je to, že šel velmi dobře od pecky. Že by si dal konečně říct? Chuť byla o třídu lepší, než u Čačanských (raná, najbolja, lepotica), opravdu na úrovni velmi dobrých Domácích švestek. Jaké budou ty další, to je těžko předpovědět. Taková to kvalita by zastínila mnoho jiných odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika