Opatření u težké mokřejší půdy



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?) 
10.3.2015 9:02

Na podnoži záleží velmi velice. Vzpomínám na vykopanou asi metrovou jámu pro RH. Jelikož však byla na podnoži broskvoňový semenáč, nedožila se stejně ani deseti let. A prokousávat se "plastelínovým" jílem, jak píše Přema, to byla hrůza. U meruněk opravdu těžko říct. Podle mě je nejlepší podnož do takové to půdy pro meruňky, broskvoně i slivoně podnož St.Julien. Pravdou je, že například Leala stále žije a je na obyčejném meruňkovém semenáči typu M-VA. I odrůdy zakoupené v Holovousích byly na jekém si údajně zakrsle rostoucím semenáči a problémy nemají. Dobrá bude ta ZR, ale počítat se slabším růstem. Uvádí se jako velmi vhodná podnož pro meruňky právě Ackermannova slíva, nebo M Damas C. Myslím do těžkých půd. S myrobalány nemám do těžkých půd dostatečné zkušenosti. Spíše jsem se jim vyhýbal a sháněl jsem meruňky na ZR, nebo St.Julien a to proto, že mi kdysi druhým rokem po výsadbě odešla Leskora právě na myrobalánu. Myrobalán je pro mě symbolem pro půdy suché, propustné, kamenité a chudé na živiny a do drsnějších poloh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 10.3.2015 9:22

Myrobalán je pro mě symbolem pro půdy suché, propustné, kamenité a chudé na živiny a do drsnějších poloh. 

To je pravda, ostatně všude se to píše.  Ale když se podívám, na čem rostou slivoně v těžkých půdách a jaké náletové dřeviny bují na vyvezených hromadách jílu,  jsou to především myrobalány. Do chudých kamenitých půd se myrobalán doporučoval kvůli bujnému růstu, který taková půda utlumí, zatímco jiná podnož by nerostla vůbec. Při dnešní dostupnosti hnojiv je to doporučení relativní.
   Jen pro zajímavost. Ze všech mých meruněk jednoznačně nejlíp prosperuje ta, jejíž kořeny tvoří myrobalán a kmínek Katinka. Možná je to náhoda, možná vhodná mikrolokalita, nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10135) - 70.240 (?), 10.3.2015 10:08

Ta důležitost podnože do těžkých půd platí hlavně pro broskvoně. Broskvoňové semenáče prostě tenhle druh půdy nesnášejí. Právě proto, že jsou hlouběji kořenící. Myrobalán je také hluboko kořenící, takže logicky by mohl mít problémy také. Vyzkoušejte a uvidíte. Přinejhorším provedete obměnu stromků na vhodnějších podnožích. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Přema - (18) - 155.234 (?), 10.3.2015 20:14

Díky všem za rady - budu Vás informovat o mých pěstitelských úspěších :-)) a pevně doufám, že za pár let bude ve skříni poctivá domácí slivovička :-)) PS: ještě bych se zde rád zeptal jestli je třeba při sázení keřů rybízu, arónie a angreštu - chránit tyto keře před "zveří" - srnek tam máme dost :)) a jestli chránit také kořenový systém pletivem podobně jako u ovocného stromku? Děkuji...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 10.3.2015 22:18

Co se týče okusu, mají-li k dispozici jabloně, jiného dřeva si zvěř moc nevšímá. Proto není na škodu pár jabloní ořezat už začátkem zimy a větve nechat ležet na zemi. A při otloukání paroží srnců, tam se na ovocný druh nedbá a každý kmínek se hodí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Přema - (18) - 155.234 (?), 11.3.2015 21:45

Asi jsem to špatně specifikoval - měl jsem na mysli jestli je nutné chránit před okusem keře rybízy+angrešty + kořenový systém..

- dále ještě jedna zásadní otázka - je možné použít také hliníkové pletivo? Sehnal jsem ho zcela zachovalé s povrchovou úpravou - barvou - oka jsou cca 1x1 cm - ale je to docela tuhé - mám obavu, aby se kořeny před tyto oka dostaly - anebo raději koupit pletivo (králičí...)? je vůbec vhodné hliníkové pletivo do země?

- poslední věc - dnes jsem mluvil s jedním kolegou a můj záměr je takovýto: na spod jámy dát koňský uležely hnůj a stromeček zasypat kombinací: písku+dřevěného popele+kompost+původní ornice - ale tento kolega mi zásadně nedoporučil na spodek dávat koňský hnůj - prý přitahuje teplo a tím pádem hlodavce a to teplo poničí pletivo a pak hlodavci ohlodají kořeny... upřímně moc tomu nevěřím, ale raději se zeptám...

děkuji, P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 67.66 (?), 11.3.2015 21:57

Chcete-li pletivo na obalení kmínků proti okusu, tak proč ne. Jestli chcete vysadit kořeny do pletivového koše, tak raději ne. Králičí pletivo časem v půdě zreziví (což je dobře), hliník by tam byl skoro napořád.
   K tomu, aby se hlodavci dostali ke kořenům, teplo nepotřebují. Teplo pletivo neponičí, hnůj není vysoká pec. S hnojem bych to ale nepřeháněl, je třeba vzít v potaz, že hnůj se časem stráví a půda v jámě o to víc sedne a stromek propadne pod úroveň terénu.
   Jinak proti kombinaci ornice, písku, kompostu s trochou popela nic nenamítám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Přema - (18) - 155.234 (?), 11.3.2015 22:18

Super - díky :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika