Zweigetreble



prchal.hb - (13) - 152.7 (?) 
19.9.2012 12:50, zobrazeno: 5983x

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti s touto odrůdou? Rád bych něco nenáročného,  odolného a plodného do mizerných podmínek.  V literatuře tomuto odpovídá. Nepotřebuji víno extra kvality, jen tak pro radost. Děkuji P   

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 20.9.2012 10:00

Nebyl by lepší Cabernet Cortis, Rondo nebo Regent?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
prchal.hb - (13) - 152.7 (?), 20.9.2012 11:41

Je o do chladné polohy, sice jsem schopen tomu vylepšit podmínky, ale i tak je to 480 nm.  C. Cortis vypadá zajímavě. Jde o to zda ho seženu ve školkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petik - (29) - 34.163 (?), 22.9.2012 15:35

Do chladných poloh vidím větší, mnohem větší šanci Marquette, která mi jede jako letošní pravokořenná sazenice. Přešly tím hnusným pozdním květnovým mrazíkem a znova s obrovskou vitalitou nasadily nové listy po spálených. CC je nepochybně také skvělá odrůda, ale mně nějak živoří. Jsem totální amatér a dávám na zkušenosti jiných, příroda mně taky dává lekce. Pokud Bredik pěstuje révu v oblasti, které se už říká okrajová, tak to já jsem asi ze severního pólu ;) 

Solaris je nezmar, ten si pořiďte. Cukernatost dnes z hroznů co ještě zbyly je 27 stupňů ČNM.

Ještě dodávám, ZWTRBE nepěstuji, ale mám dvě sazenice Dornfelderu, letos jsem ho jedinkrát na jaře stříknul Kuprikolem, ani známka plísně nebo jiné nemoci, dvouleté sazenice mají skoro 3 m. Příští rok jim zkusím nechat nějaký květ a možná už ochutnám. Vybírám jen odrůdy, které se nemusí koupat každé dva týdny v chemii jen aby přežily.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.235 (?), 22.9.2012 16:18

Vedle Solarisu zkouším také Sevar, který splnil moje představy.Je to raná modrá barvířka vhodná i k jídlu (s velmi drobnými jadérky, která působí dojmem bezsemenné odrůdy).Navíc je raná a nesprchává, jak o ní některé zdroje občas uvádějí.Bobule jsou dost velké a příjemně sladké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 24.9.2012 7:56

Určitě bych Sevar neřadil mezi rané odrůdy,  i v oficiálních popisech je udáváno, že se jedná o odrůdu středně ranou, se Solarisem nebo Cabernetem Cortis nesnese v ranosti srovnání. Nedokážu zhodnotit, co je myšleno pod pojmem dost velké bobule, opět budu citovat oficiální popisy, ve kterých je popisována u této odrůdy malá bobule, což můžu jen potvrdit podle vlastní zkušenosti. Je fakt, že u mne nesprchával, to bych rád opravil, ale jeho opylení bylo vždy přímo katastrofální, takže spousta bobulí byla neopylených, hráškovatých. Ani jeho odolnost k houbovým chorobám nebyla top, jsou odolnější moštové odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 178.235 (?), 26.9.2012 8:36

K Sevaru : bobule dosáhly 10 až 12 mm v průměru a dozrály před Kodrjankou.Je to dáno patrně také umístěním tažně na plechovou střechou, která vytváří reflexní plochu.To už jsem si ověřil i u meruněk.Lze tak uspíšit zrání i o týden(podle počasí).Nejvíc mě rozčilovali kosové, které Sevar velice lákal. S opylováním jsem žádné potíže nepozoroval.  Pokud se povede úroda i příští rok, zašlu fotografie.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 26.9.2012 10:14

Fotka Sevaru s hráškovatěním

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.210 (?), 26.9.2012 20:50

SEVAR je velmi variabilní,  na některých stanovištích mohou být problémy se sprcháním. Problém je většinou jen u mladých keřů. Starší keře většinou přináší celkem slušnou odrůdu.  V našich podmínkách patří Sevar k nejodolnějším odrůdám.  Dokonce se dá říci, že některé postřiky špatně snáší a pak sprchá. Určitě bych ho neoštětřoval Kuprikolem a Sulikolem v době květu.  I při nulové chemické ochraně přinese každý rok minimálně 50% sklizně. Určitě jsou odrůdy odolnější, ale žádná z nich není tak aromatická. My provádíme ochrany před květem a po odkvětu. 2 postřiky stačí zajistit 100 % skližně i v nepříznivých letech.  Sevar brzy zaměká /srpen/, ale vydrží na keřích i do listopadu. Zobat se dá už v září. Záleží jaké víno chcete vyrobit. Loni se nám podařil výběr z bobulí.

Sevar, ale určitě není stolní odrůda. Je spíše pro vinaře fajšmekry, kteří nejdou po výnosu, ale po kvalitě.  Jeho aromatické látky se dají těžko s něčím srovnávat /ostružiny, maliny, lesní jahody/. Fantastický je jeho barevný a voňavý burčák. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 26.9.2012 21:23

Píši o Sevaru proto, že mě překvapil a jsem rád, že našel u mě dobré podmínky.Zaměkání v srpnu využili nejvíc kosové.Jsem také rád, že se ozval někdo, kdo má s touto odrůdou rovněž pozitivní zkušenosti.Díky.Těším se na burčák.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika