interspecifické moštové odrůdy do 500 m.n.m



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 196.74 (?) 
13.3.2009 9:27, zobrazeno: 81320x

Dobrý denChtěl bych zkusit kromě stolních odrůd vysadit i odrůdy moštové na výrobu vína v malém pro svou spotřebu. Z klasických uvažuji např o MOPRu. Rád bych ale vyzkoušel raději nějaké rané či středněranné mrazuodolné rezistenty, z nichž by se dalo vyrobit i v 500 m obstojné víno. Poraďte prosím jak bílou, tak červenou odrůdu. Můj pozemek je v 500 m.n.m, na rovině, ale jihojihovíchodní meza, kyselejší půda hlinitopísčitá s jílovým podložím a je to sušší stanoviště ale s možností zálivky. Děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 13.3.2009 9:55

Z bílých interspecifických odrůd Vás asi nezklame Krystal, na Biancu nebo Merzling je to asi vysoko, výborný by také mohl být Solaris. Z červených pokud nejsou jarní pozdní přímrazky tak Rondo, méně citlivý na mrazy by asi Byl Cabernet Cortia nebo Cabernet Cantor. Existuje spousta dalších raných mrazuodolných odrůd (i -40°C), jenže je problém je sehnat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 196.74 (?), 13.3.2009 11:23

Dík za radu. Krystal mám a jde dobře. O Biance a Rondu jsem uvažoval a asi je zkusím. Zkusím něco najít o těch Cabernetech na netu. Ještě jednou dík. Máte někdo zkušenosti s pěstováním vína v 500 m.n.m. a jaké odrůdy pěstujete a kdy a zda vůbec vám dozrávají? Ve Velkém Meziříčí na vrcholu Fajtova Kopce, sice na jižním svahu, ale skoro v 600 m.n.m. a na vrchu kde to protahuje pěstuje již přez 20 let jeden člověk úspěšně Mulerku. Má tam asi 100 - 150 hlav. Já ale nechci Mulerku kvůli nutnosti stříkat a kvůli vymrzání. Ještě bych se chtěl zeptat, zda Bianca dozrává dříve či déle než Muler.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 8.77 (?), 13.3.2009 18:08

Trochu jsem se díval na net a ten Cabernet Cortia je zřejmě překlep. Písmenka jsou vedle sebe. Cabernet Cortis je podle popisu přesně to co budu také shánět. Bude to ale asi složitější, jelikož je to zřejmě nová odrůda a u nás ji nebude nikdo prodávat. Pokud by ale to co jsem četl byla pravda, tak udělat na vysočině víno podobné Cabernet Sovignonu by bylo super. Pokud zraje ve vinařských oblastech začátkem září, tak by mohl u nás na vysočině zrát na přelomu září a října.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 13.3.2009 20:29

Omlouvám se za překlep, samozřejmě správně je Cabernet Cortis. Problém se sháněním je ve skutečnosti, že Cabernet Cortis je právně chráněná odrůda, takže pokud vím, tak ho nikdo v Česku neprodává. Jeden známý letos nakupoval sazenice nových moštových odrůd včetně Cabernetu Cortis a možná podobně vhodné odrůdy Cabernet Jura ve školce v Německu, bohužel na doobjednání je už pozdě a minimální množství bylo 25 ks od odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 8.77 (?), 15.3.2009 1:09

Zatím uvažuji takto: Krystal se ukazuje že půjde perfektně. Loni mi dozrály první slaďounké hrozny a to v půlce září. Ujmul se mi Prim a o Nera jsem asi přez zimu přišel. Letos jsem sehnal odrůdy Vostorg a Kodrjanku. Dále uvažuji o odrůdách moštových a to bílých Bianca Solaris a modrých Rondo, možná Regent a hlavně Cabernet Cortis, ale ten bude asi těžké sehnat kvůli licenci. Podle netu mi přijdou nejperspektivnější pro vyšší polohy Solaris a Cabernet Cortis.
 Ze stolních budu shánět ještě Mramornyj a pokud mi zmrzl tak Nero. Potvrdíte mi pro 500 m.n.m tyto odrůdy, nebo doporučíte jiné? Uvítám možnost získat řízky, nebo kontakt na prodejce sazenic. Děkuji za informace. Klasické odrůdy nechci. Nechci stříkat vůbec a pokud, tak jen při velkém tlaku šedé hniloby v období zrání. Kvůli odolnosti proti mrazům a chorobám a 500 m.n.m uvažuji právě jen o ranných interspecifických odrůdách

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.60 (?), 15.3.2009 18:11

Výběr máte dobrý, Solaris je velmi rezistentní a raná. Bianca umí dělat rekordy v cukernatosti, ale někde sprchává.  Prim by měl dozrávat, ale možná bude trochu přemrzat.  Jinak vám přeji hodně štěstí a nenechte se znechutit, protože klasik do 500 m. n. m. doporučuje ze všech odrůd rybíz bílý, černý a červený.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.74 (?), 16.3.2009 11:50

Jo máte pravdu. dost lidí mě radí rybíz. Ale já se nebojím. Velké Meziříčí je ve srážkovém stínu a většina rybízů mě odchází na sucho. Říkám si že je vinná réva přece jenom suchomilnější. V posledních letech se tak otepluje, že běžně vypěstuji i papriky a to nemám skleník. Procházel jsem celej net, než jsem si vytypoval právě tyto moštové ranné odrůdy. Sazenice stolního vína se dají v pohodě sehnat. Krystal Prim a Nero jsem kupoval loni ani již nevím kde a letos mám objednaný Vostorg a Kodrijanku z Droždína. Problém je, že nemohu najít prodejce na sazenice moštových odrůd. Problém je asi také v tom, že já koupím 2 sazenice od odrůdy a u moštových odrůd jsou velkoproducenti, kteří je ani přez net nenabízí. Příští rok začnu asi shánět klacky na řízky už někdy v prosinci. Nicméně neznáte někdo kontakt na producenty sazenic Solarisu, nebo Bianky? Ještě jeden dotaz. Napadlo mě, že pokud někdo objednává více sazenic třeba z Německa, tak bych se přidal. Jinak mě totiž nenapadá, jak bych se mohl dostat k Cabernetu Cortis.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 77.185 (?), 18.3.2009 14:47

Podle mě je při pěstování nejen révy, ale i jiných teplomilnějších druhů plodin rozhodující spíš mikroklima daného stanoviště než nadmořská výška. Pěstuji přes 20 let několik hlav révy v nadm. výšce 290 m, cca 30 km východně od zadavatele, ale v údolí potoka (klasická mrazová kotlina). Koncem září pravidelně přijdou dva tři mrazíky a je po révě (shodí listy) i po rajčatech, cuketách apod. i když dále je ještě měsíc teplo. Tzn. jaká odrůda u mne nedozraje do konce září (ve vinařských oblastech do konce srpna), tu nemá u mě cenu pěstovat. Navíc letorosty špatně vyzrávají a proto musím řezat na jedno až dvě očka. Z těchto důvodů jsem nucen volit kompromis mezi atraktivitou, dobou zrání a odolností proti chorobám - nechci pravidelnnou chemii, toleruji max. jeden až dva postřiky. Proto jsem vyřadil Prim (špatně dozrává a navíc silně vymrzal přes zimu), Kodrjanku (nedozrává a je málo odolná proti plísním i když plodem atraktivní), Hibernal (nedozrává). Vostorg má s dozráváním taky často problém. Se Solarisem ani C.c. zkušenost nemám. Ze známějších mnou pěstovaných odrůd je co do odolnosti proti plísním absolutní jedničkou Muškát oděsský (moštová odrůda) - jediný nevyžaduje žádný postřik a dozrává, dále spolehlivě dozrává Krystal, Orion, Surunčeský (vše polostolní), Medina (mošťák) a Nero (stolní). Nero bohužel již při zamodrávání je silně napadán ptáky a hmyzem, jinak nemá chybu, je raný a odolný proti chorobám i mrazu. Toto vše jsou konkrétní poznatky z konkrétní lokality (vlhko, noční chlad), např. kamarád z vedlejší obce má ode mne sazenici mnou zavržené Kodrjanky s listy jako lopuch a obrovskými hrozny, druhý v téže obci Kodrjanku vyhodil po několika sezónách - nedozrávala a byla zdrojem infekce pro další keře.

Všeobecná charakteristika výpěstků od šlechtitelů (většinou pochopitelně účelově nadnesená) a zkušenosti jednotlivých pěstitelů jsou jen pouhá vodítka při volbě vhodné odrůdy, obzvláště pro hraniční oblasti jsou rozhodující vždy vlastní zkušenosti, schopnosti a použitá agrotechnika na dané lokalitě, bohužel toto vše je běh na dlouhou trať a často s neuspokojujícími výsledky. Ale přesto se nesmí říkat, že něco nejde, protože se vždy najde někdo, kdo to neví a udělá to. Zdravím do Velmezu.
TR

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 171.155 (?), 18.3.2009 21:46

no mohu to potvrdit-  u mě ve 490m na teplé jižní stěně dozrávává pozdnější odrůda Onyx (přelom září října), přitom bych ho zde ani neměl pokoušet sázet...

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika