Rastové svetlá pre sadeničky, vzdialenosť, PPFD, DLI



Stránky: 1,  2,  3   
MonikaP - (48) - 32.199 (?) 
4.2.2024 12:06, zobrazeno: 2134x

Dobrý deň, tak tento rok viac experimentujem s prisvetlovaním sadeničiek paprík a rajčín. Po tom ako som premiestnila sadeničky paprík z krabice s LED pasikom 6000K (alobal bol po všetkých stranách) a dala som zopár sadeničiek pod 15W Sansi grow žiarovku som si všimla že sa papričke začínajú trochu stáčať listy a akoby sa zabrzdili v raste. Prekukala som ich dôkladne a nenašla som žiadnych škodcov. a nemyslím že to bude nedostatkom živín. Tak som hľadala info o svetelných požiadavkách pre sadeničky papriky, rajčín a pod. a objavila som zaujímavú aplikáciu Photone cez ktorú vieme merať PPFD a DLI a luxy. Tu je o tom viac https://growlightmeter.com/light-requirements-for-plants/  Tak som zistila že moje papričky dostávajú viac svetla ako je dobré, tie čo sú pod sansi 15W. Moje sadenice rajčín zniesli svetla odosť viac ako papriky.Keď som to zmerala navrchu väčšej sadenice rajčiny na ktorú dopadalo svetlo z tej Sansi, ukazovalo mi 35-40 DLI/27 000luxov/530 PPFD. Rajčina rovnako vzdialená od cca 17W žiarovky, 6000K tak tam mi ukazovalo len do 10DLI/7500lux/160PPFD. Tak som prekvapená aké veľké rozdiely sú medzi tými žiarovkami aj keď na pohľad sa zdá že majú podobnú intenzitu svetla. Neviem teda nakoľko je tá alikácia spoľahlivá. Aj keď u Sansi by som sa teoreticky nemala diviť:) Aké sú vaše skúsenosti so svietením sadeničkám paprík?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 242.213 (?), 4.2.2024 12:49
Moje osobní zkušenost je taková, že malé sazenice paprik jsou poměrně dost citlivé na silnější světlo. Letos se mi taky začaly kroutit listy, když jsem měl obyč led žárovku 6000K 10W cca 15cm vysoko. Dal jsem ji teď 30cm a už si nestěžují. Přitom bazalce stejné světlo nevadí ani z 5cm.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
MonikaP - (48) - 32.199 (?), 4.2.2024 13:57

Ďakujrm za skúsenosť:) Presne. Aj mne bazalka v pohode zvláda silnejšie svetlo. a koľko hodín denne im svietite? aké sú staré cca?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 5.2.2024 0:36

Mám daleko silnější LED zdroj 20W, 2450 lm ve vzdálenosti 10 - 15 cm od vrcholků paprik (nemají stejnou výšku). Nekroutí se, snášejí to radostně, krásně sílí. Nemůže být ta příčina kroucení listů někde jinde? Ta intezita toho osvětlení je totiž jen zlomek toho, co v pohodě snášejí, když rostou venku a je slunečno.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MonikaP - (48) - 32.199 (?), 5.2.2024 10:01

Dakujem a aké sú staré/veľké? moja je tak 10cm vysoká? Sansi 15W je ekvivalent 200W ale ma ovela silnejsi efekt ako bezna ziarovka, Vyssie som popisala rozdiely v tých hodnotach. Aj hodnoty obyčajnej LED som porovnávala, teraz pozerám že tá obyčajná nemá 17W ale 19w a nariek tomu oproti Sansi PAR a luxy su u nej 3-4 násobne nižšie

Prikladám z jedného zahraničného člíánku:

Lumeny

Lumeny merajú intenzitu svetla. Svietidlá však merajú ľudskú citlivosť na svetlo, takže samotné lúmeny nie sú pre rastliny užitočné. Hovorí sa, že “ lumeny sú pre ľudí ”!

LUX (svetelný tok)
Svetelný tok je meranie toho, koľko lúmenov padá na povrchovú plochu na meter štvorcový. Lux vám pomôže zmerať, kde by malo byť svetlo umiestnené vo vzťahu k vrchlíku vašich rastlín, aby im poskytlo čo najviac svetla.

PAR (Fotosynteticky aktívne žiarenie)
Photosynteticky aktívne žiarenie je hodnotenie, ktoré je dôležitejšie pre rastliny. Vzťahuje sa na vlnové dĺžky svetla, ktoré rastliny používajú na fotosyntézu. PAR sa zvyčajne meria v mikromóloch na meter štvorcový za sekundu (μmol / m ² / s). Je nevyhnutnou metrikou pre pestovateľov, aby sa zabezpečilo, že rastliny dostanú primeranú ľahkú energiu pre optimálny rast. Tri pojmy bežne používané pri diskusii o meraniach PAR sú PPF, PPFD, a μm.

Pamätajte, že PAR meria rovnomerne cez viditeľné spektrum svetla vrátane koncov svetla spektra, aby rastliny dobre reagovali na (červené a modré svetlo).

PPF (Fotosyntetický tok fotónov)
Fotosyntetický tok Photon je celkový počet fotónov emitovaných svetelným zdrojom každú sekundu, meraný v mikromóloch za sekundu (μmol / s). PPF meria množstvo svetelnej energie emitovanej svetelným zdrojom. Nezohľadňuje oblasť, nad ktorou sa svetlo šíri. Preto presne nemeria množstvo PAR, ktoré majú rastliny k dispozícii.

PPFD (hustota fotosyntetického toku fotónov)
Hustota fotosyntetického toku fotónov je množstvo PAR, ktoré dosahuje špecifickú plochu, merané v mikromóloch na meter štvorcový za sekundu (μmol / m ² / s). PPFD zvažuje oblasť, na ktorú sa svetlo šíri, a je presnejšou mierou množstva PAR, ktoré majú rastliny k dispozícii. Na meranie PPFD, používa sa merač PAR, ktorá meria množstvo PAR, ktoré sa dostane do konkrétnej oblasti v ktoromkoľvek danom okamihu. Odčítanie na PAR metre je v μmol / m ² / s.

Ako ďaleko od mojich rastlín chilli papričky Mali by byť umelé svetlá pre rastliny?
Svoje svetlá by ste mali umiestniť v závislosti od typu svetla a plodín, ktoré pestujete. Zameriavate sa na asi 2500 luxov na vrchlíku vašich chilli papričiek a po mesiaci sa zvýši na 6000 luxov."

A ja som na vrcholkoch rastliny od Sansi nameralavyše 20 000 luxov :D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 5.2.2024 10:55

To mne překvapuje. Jaký světelný tok uvádějí u té Sansi 15W? Podle toho, co píšete, by její světelný tok na Watt musel být vysoko přes 200 lm. A to by byl hodně velký skok v pokroku. Tak jsem teď koukal na ty Sansi žárovky. Světelný tok neuvádějí, ovšem jejich tvar jasně ukazuje, že jejich světlo je soustředěné do úzkého kužele, kdežto u normálních LED žárovek je vyzařováno v úhlu až 140°. To by vysvětlovalo rozdíly v naměřených luxech. Dřív jsem používal červenomodré růstové LED, které jsou také podobného tvaru. Když pak byly rostliny na větší ploše, nebyly žárovky moc účinné. 

A můžu potvrdit, že paprikám stačí nižší intenzita osvětlení v porovnání s rajčaty. Minulé roky jsem je pěstoval na okně úplně bez umělého světla a také to prošlo. Byly sice trochu žirafovité, ale úrodu daly slušnou. No, loni mi je zničily svilušky.sad

27 000 lx je fakt asi na malé papriky moc. Sice jsem to neměřil, paprikám svítím teprve druhý rok, ale mám na vrcholcích rostlin odhadem jen tak 3 500 lx. Možná i méně.

Ta aplikace na měření je pro chytré telefony, že? Nemám chytrý telefon, takže to změřit nemůžu. Ale kdysi jsem to řešil se synáčkem ajťákem a dostalo se mi ujištění, že ta měření jsou spíš jen orientační.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MonikaP - (48) - 32.199 (?), 6.2.2024 11:57

ano, ta aplikacia je pouzitelna na smartfonoch, tabletoch... určite nie je najpresnejšia ale verím že aspoň orientačná, medzi svetlom zo sansi a obycajnou LED19W mi to vždy ukazuje obrovské rozdiely, určite aj ten uhol má vysoký podiel ale aj iné. áno, uhol má sansi iba 60stupňov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 6.2.2024 22:58

Myslím si, že ta aplikace je pro určení intenzity osvětlení rostlin dostatečná. Je to vlastně hlavně o porovnání. Moc, přiměřeně nebo málo? Víc není potřeba.

Z vašeho příspěvku jsem se poučil tak, jak vidíte na fotce. Přepikýroval jsem je teprve dnes, takže výsledky nelze hodnotit. Ale myslím, že je to mírné vylepšení - neutíká tolik světla do prostoru. Navíc si mohu úhel nastavit podle plochy. Takže díky.

Milan HP

6.2. Po přepikýrování.
6.2. Po přepikýrování.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MonikaP - (48) - 32.219 (?), 11.2.2024 21:37

Zmenšili ste uhol, super:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 94.169 (?), 11.2.2024 20:46

Dobrý večer. Prodejce na konci popisu žárovky Sensi grow uvádí ve svých tipech nepoužívat tuto žárovku pží pěstování rajčat a paprik. Tak nevím, důvod neuvádí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika