Rajčata pro sezónu 2015



   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
               
vemak - (12) - 205.52 (?) 
29.1.2015 21:13

"Rajče divoké žluté" som pestoval, ale ani neviem prečo som si žiadne semená nenechal. Rástlo do výšky asi 2,5 metra do šírky 2m ako "divé" mohutne. aj keď sa zlomilo zas rástlo, aj bez postreku rástlo a rástlo aj keď už mrzlo furt na ňom boli plody. Malé, veľa a chutné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 173.17 (?), 30.1.2015 10:24

Je opravdu škoda, že jste si nenechal nějaká semena z plodů toho žlutého divokého rajčete. Květy těchto divokých rajčat (Solanum pimpinellifolium) není ani třeba sáčkovat, protože křížení ostatními rajčaty (Solanum lycopersicum) je nepravděpodobné. Jedině by se Vám mohly pokřížit červené se žlutými.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Bacula - (37) - 145.88 (?), 29.1.2015 22:44

Dobrý den, Hanácké nejranější jsem měla zasazené vloni, ale nijak mě nezaujalo. Jako nejranější se u nás neprojevilo a chuťově to byl takový průměr. Letos jej ještě zkusím, třeba se polepší. Rajčata divoká žlutá a červená jsem měla vysazená již dvakrát. Plody jsou opravdu malinké, mají tužší slupky, ale jsou moc hezké na ozdobu. Rostlina je skutečně divoká, je to taková Adéla, pokud by ji člověk nechal prostor, rozpíná se všude. Vloni jsme kolem ní měli kari síť, abychom ji udrželi na místě. Připadala mi o dost odolnější než jiná rajčata. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 173.17 (?), 31.1.2015 8:06

Já jsem také loni pěstoval tuto odrůdu (Hanácké nejranější), ale nějak se mně nepozdávala. Podle popisu z Genové banky měla být rajčata malá 21- 41 gramů, tak asi jako Spencer nebo Bejbino. Já jsem měl rajčata daleko větší, asi jsem dostal z Gengelu něco trochu jiného. Na obrázku výše vzpomínaného pana Kvapila, mně také přijde, že plody má podstatě větší. Také dám letos jedné rostlině Hanáckého nejranějšího aby prokázala co v ní je. Jinak k tomu přívlastku „nejranější“ si myslím, že to byla odrůda, která možná byla v určité době nejranější na Hané a jistě ranosti Stupického polního raného nedosahuje. V popisu je také uvedeno, že se jedná o poloranou odrůdu.

                    Vladimír

Hanácké nejranější
Hanácké nejranější
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 7.2.2015 16:00

Už mám pro letošek definitivní plán výsadby rajčat včetně počtu jednotlivých pěstovaných rostlin. Ve čtvrtek mi bylo doručeno Ferline F1 od Thompson and Morgan, takže mám i všechna semena.

Ve skleníku budu pěstovat: Sladkaja Děvočka, Nasťa Slastěna, Dětskaja Radost, Tomatoberry, Finik O, Stupické polní rané a Kosmonaut Volkov.

Tyčková na záhon do částečně chráněné polohy budou: Philova, Phyntazia, Ferline, tato beru jako odolná k plísni. Dále Kosmonaut Volkov, Oxheart, Býčí srdce jako rajčata velká, stejková.  Nakonec Moskovskij delikates jako tyčkové rajče na zpracování místo San Marzáno.

Do pole s minimální péčí přijdou keříky: Andromeda, D. Ugodnik, Geja, Šejk, Ostravské rané a Hanácké nejranější.

Semínka některých odrůd jsem zde získala výměnou.  Zdraví Jiřina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 173.17 (?), 7.2.2015 16:47

Jen jedna připomínka: Ostravské rané (ta odrůda, která zde pod tímto názvem koluje) a Hanácké nejranější jsou tyčková rajčata.

                            Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 7.2.2015 17:22

Děkuji za informaci, takže dostanou na poli tyčku.  J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 235.91 (?), 12.2.2015 1:55

Porčítám zde diskuze a tak zkusím trochu přispět. Pěstuji rajčata v polabí a je to divné, ale u nás byl v loňském roce zřejmě srážkový stín. V okolí 20 i 10 kilometrů pršelo a tady bylo sucho jako troud. Měla jsem zasazeny Start F1 a přesto, že je všichni vychvalují, mně naprosto zklamalo. Bylo do půlky dřevnaté a dužina uvnitř směrem ke šťopce zelená a úplně bez šťávy. Zřejmě tím suchem. Asi se tedy nedá soudit za jeden rok. Mými favority jsou jakékoli cherry rajčátka s pevnou dužinou. Ildi má vysokou plodnost, ale plody mi přijdou bez chuti a praskají. Bifsteaková rajčata praskají a následně plesnivět jakmile začnou zrát. Chuťově jsou samozřejmě vynikající. Jednou jsem zkoušela i v diskuzi zmiňované rajče žebrovaté ala Michelin (Název drůdy si nepamatuji). S tím jsem ale měla problém, že musím rajčata postříkat (bohužel bych se nedočkala jinak ani jednoho plodu) a v tomto případě nejde postřik z rajčte umýt. Zkusila jsem semena z noname rajčat z obchodu a bylo prima sledovat drobné niance ve tvaru plodů. Dobré byly všechny. Zaseji i letos, také Tomatoberry, které mě úplně nadchlo jak vzhledem tak chutí, dále Finik oranževyj, Datterino plus něco na zkoušku, pokud osivo dorazí.

z semen rajčete z obchodu
z semen rajčete z obchodu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 12.2.2015 9:15


Rajče divoké žluté a rajče pod názvem Žlutý rybíz / na fotce je jedna rostlina / jsou rozdílné odrůdy?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Taatiaanaa - (13) - 145.55 (?), 12.2.2015 14:46

Letos poprvé si chci vypěstovat všechny rostlinky rajčátek i paprik sama, od semínka. Naprosto jsem propadla textům pana Vladimíra, paní Jiřiny a dalších. Ovšem docela jsem si naběhla smiley Již mám přesazeno Philova, Heartbreakers, Blackberry, Malinowy retro a moje prozatím nejoblíbenější Zlatavu. Za 14 dní se chystám na rajče paprikové, melounové (moravoseed), sweetie a datlové. Nesehnala jsem bohužel (nebo bohudík) bifsteakové, děvočku, kumato ani finik. Ale i tak je to pěkná sestava. Loni jsem měla jen Zlatavu, sweetie a datlové. Zlatava odolala plísni a praskání nejdéle. Chuťově i vzhledově skvělá. Ale kam já to všechno dám laugh ?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika