Paradajky pre r. 2024



Stránky: 1,  2   
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 167.50 (?) 
7.1.2024 8:56, zobrazeno: 2615x

Pre tohoročnú sezónu rýchlim trocha neskôr. Prvých 9 odrôd : 1. MAGLIA ROSA, 2.SEVEN GNOMES, 3. INDIGO CHERRY DROPS, 4. GONDWANA LAVA, 5.GONDWANA ROSE, 6.STONY BROOK HEART, 7.ROTKAPPFEN, 8.BLAUE ZIMMERTOMATE, 9.AUDREY´S LOVE DWARF som vysiala 13. decembra a po vzídení ich 4-5 hodín prisvetľujem. 7 znich sú Dwarfy- trpaslíci, tak by sa nemali vyťahovať. Jednu novinku-(Kamenný potôčik) vám teraz predstavujem

Eva T.

STONY BROOK HEART
STONY BROOK HEART
STONY BROOK HEART Dwarf
STONY BROOK HEART Dwarf
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 167.50 (?), 9.1.2024 9:28

Dnes pre porovnanie. Rozdiel vo výške medzi klasickou indeterminantnou odrodou a microdwarf(mikrotrpaslík), obe vysiate 13. 12.2023. Prisvetľujem asi 5 hodín denne večer po zotmení, ak je príliš zamračené a tmavo, tak aj cez deň.)  E. T.

Indigo cherry drops a Blaue Zimmertomate
Indigo cherry drops a Blaue Zimmertomate
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 9.1.2024 20:53

Ano Evi, s těmi rozdíly ve výškách jednotlivých odrůd mám trochu starosti při nastavování výšky osvětlení. Po minulých zkušenostech se snažím udržovat zdroje tak 15 - 20 cm od vrcholků. Třeba M. Karlika jsem musel "povysadit", aby na něj nějaké to světlo zbylo. A já tvrdošíjně lpím na pěstování jak tyčkových, tak keříčkových, takže ty rozdíly se s jejich vývojem stále zvětšují. A to nemám ani žádné dwarfy, natož mikro.  Žongluju s tím, jak se dá. Na denní světlo už nespoléhám teď vůbec - jak bylo stále zataženo, ty úrovně nebyly prostě dostatečné, čili svítím cca 12 hodin při celkovém příkonu kolem 100W pro 16 rostlin. Takže jsem jim i odstínil okno odrazkou. Má to i tu výhodu, že studený vzduch stéká pod ní. Dřív se těm u okna vždycky vedlo hůř, shazovaly mnohem víc listů a také méně kvetly a plodily. Tak letos uvidím, i když mám přímo na okně jen 2, a to ty nejslabší, rostliny.

Milan

9.1. Největší plod na Bejbinu
9.1. Největší plod na Bejbinu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 34.36 (?), 11.1.2024 14:04

Milane,

  ja s rôznou výškou zatiaľ problém nemám, cez deň ich mám na okne, kde neprisvetľujem, večer ich prenesiem do vlastnoručne vyrobeného Growboxu s tromi, neskôr 2 poschodiami- už vlani som to tak riešila a bola som spokojná. Stačí mi už vysievať prvé- hlavne dwarfy pred Vianocami a prvé skoré odrody mi začínajú dozrievať začiatkom apríla.Minulú sezónu to boli Dwarf Audrey´s Love, Blaue Zimmeromato a z Indeterminantných Indigo Cherry Drops.Pridávam obr jednej zaujímavej novinky. o 2 dni bude mesiac od jej vysiatia.

                                                                         Eva T.

Gondwana Lava
Gondwana Lava
Gondwana  L.
Gondwana L.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 11.1.2024 19:02

Ahoj Evi,

tak o grow-boxu jsem také uvažoval. Jak jim tam svítíš? Tedy jakými zdroji. Používáš ještě ty modro-červené LEDky? Kdyby ano, pošlu Ti ty svoje, tady jen chytají prach. Úplně jsem přešel jen na čistě bílé denní LEDky.

Ano, asi bych mohl také odsunout výsev, protože ten na začátku listopadu je dostane do nejhorších světelných podmínek, když už jsou v koncových květináčích a začínají kvést. Letos jsem je z kartónů přesadil o dost dřív a prospělo jim to. Jsou tak o 14 dní napřed oproti jiným letům. Ale můj cíl je pořád mít bezrajčatovou "mezeru" mezi starými a novými nanejvýš 14 dní. Což by mi asi při pozdějším výsevu nevyšlo. Navíc se snažím přecházet plynule ze zahradní sezóny do té domácí, abych se měl na co soustředit a z čeho se radovat. Já vím, je to trochu ujeté.

Jen tak ze zájmu: kde sháníš ta semínka těch dwarfů a mikro? Asi by nebylo od věci také na ně přejít, protože nezabírají tolik místa, hlavně vertikálně. Ale ono by možná stačilo vsadit jen na keříkové. Jenže ty mi v minulosti po prvním odplození odešly. Uvidím, zda se to bude letos opakovat. Dostávají VIP péči.

Posílám foto těch mých přesně po měsíci od vysetí a také Startku jako solitér. A ačkoliv se moc nevytahuje, stejně už k těm 70 cm má (bez květináče). Ale na tu výšku má už 4 vijany (dva plně rozkvetlé i s plodíky, dva v poupatech). Mám v plánu snížit jejich platformu o výšku květináče, což mi pak dovolí je nechat až do 160 cm. Spoléhám trochu i na to, že rozvoj plodů malinko zbrzdí jejich růst. Letos to musím uhlídat!

Milan

1.12.
1.12.
10.1. Start 1
10.1. Start 1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 34.36 (?), 15.1.2024 15:21

Rozdiely medzi typmi listov vidno už teraz. Typicky zemiakové listy má STONE BROOK HEART(už sa objavil prvý kvetný púčik) a tenšie, temer mrkvovitéMAGLIA ROSA..  Ešte budem vysievať mikroodrodu CURLY KALEY s listami podobnými kučeravému kelu.Existujú aj odrody s panašovanými listami, ale ešte som nenašla takú, čo by stála za vyskúšanie. Píšem aj v češtine: 

Rozdíly mezi typy listů u rajčat lze vidět již nyní. Typický bramborový má STONE BROOK H. a téměř mrkvový MAGLIA ROSA.🍅❤🍅 Ještě budu vysévat letos mikroodrůdu CURLY KALEY s listy podobnými kadeřavé kapustě🍅 Existují i odrůdy s panašovanými listy, ale ještě jsem nenašla takovou, co by stála za vyzkoušení. Eva T.

Typy listov
Typy listov
CURLY KALEY
CURLY KALEY
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 61.48 (?), 15.1.2024 18:25

Máš pravdu listy Maglia Rosa vypadají trochu jako listy mrkvové, ale jsou to normální rajčatové listy. Mrkvové listy mají úplně jiné členění. Typickým rajčetem s mrkovovým listem je Silvery Fir Tree.

           Vladimír

Mrkvový list
Mrkvový list
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 34.36 (?), 16.1.2024 21:03

Ano, poznám, semienka tejto odrody mám ešte z r. 2019, ale akosi som nemala ešte kedy vyskúšať. v r 2022 som skúšala podobnú odrodu Baron Solemaher. Tiež pomerne skorá.Možno mi vyjde miesto obe odrody porovnať v sezóne 2025.

                                               Eva T.

BARON SOLEMAHER marec 2022
BARON SOLEMAHER marec 2022
Baron S. medzi dwarfami
Baron S. medzi dwarfami
Baron SOLEMAHER
Baron SOLEMAHER
SILVERY  FIR TREE
SILVERY FIR TREE
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 15.1.2024 19:31

Vypadají ve skvělé kondici. Ale to u Tebe vždycky.

Přeložil jsem si název jako Kadeřavě Kapustový, případně Kapustově Kadeřavý. Dobrý název podle vlastnosti. To Alter Kommunist opravdu nemá.laughVypadá to nanejvýš zajímavě. Jak vysoko tak doroste? A raný je tak na úrovni Startky.

Magliu Rosu už bych poznal i jen podle vzhledu. Ta moje už má poupátka, ale kupodivu je dost pozadu oproti tyčkovým. Mongolskij Karlik to samé. Zato Sofie kvetou zase jako o život, takže je budu muset mohutně podepírat.

Mám také nový objekt výzkumu, kromě těch od Bobbyho: Tastier F1. Sice neodolný, ale já stejně mám v úmyslu vyzkoušet větší vzorek neodolných tam nahoře. Plíseň tady v posledních dvou letech značně snížila "infekční tlak". Zkoušela jsi ho?

Jaký smysl, kromě dekorativního, mají ty panašované odrůdy? Vlastně ty já pěstuju pořád: na listech se střídá zelená se žlutou a pak kaput.laugh Ale letos jim to "panašování" jde, díky MP, mnohem mnohem hůř než jiné roky. Přičítám to síranu draselnému a také kompostu ve směsi.

Měj se. Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 34.36 (?), 20.1.2024 21:49

Výber z cherry pre tento rok 6 nových odrôd:(v poradí zhora :.JOSEFINA, ORANGETO, ANNA'S MULTIFLORA,, BLUE CREAM BERRIES, GLOSSY ROSE BLUE, IVA'S SWEET WHITE) a už stálica INDIGO CHERRY DROPS- tú som ako jedinú indeterminantnú vysievala už 13.  decembra a všimla som si , že začína nahadzovať púčiky.

  Eva T.

Výber z  cherry pre 2024
Výber z cherry pre 2024
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika