Protože nám teď švestky moc nerodí, sbíral jsem z nouze myrabelán a žluté špendlíky. Vždy jen zralé, které samy spadly, beru jen pěkné, plnou bečku posekám vrtačkou na kaši (pecky neprasknou), cukernatost je kolem 16 (optickým cukroměrem). Letos bylo dlouhé teplé léto, kvas kvasil (ve stodole, od země izolován) bouřlivě cca 14 dní (50l bečky, kvasné zátky), pak zpomalil a další týdny už bublal velmi zvolna. Bohužel kvašení končí při cukernatosti cca 11, přestože ještě bylo teplo. Zkusil jsem i přidat na začátku cukr, nebo použít turbokvasnice, ale vždy to dopadá stejně, zatímco švestky dokvasí do cukernatosti cca 3..4, se špendlíky se pod 10 nedostanu. Jako ano, podle tabulek mají mít špendlíky menší výtěžnost, než švestky a jew tam hodně objemu pecek, ale přesto, v čem je problém, dá se prokvašení zlepšit? Dříve jsem ovoce nedrtil, ale výsledek byl stejný. Z nějakých 160 l kvasu mám jen cca 4,5 l 80% destilátu. Sice dobrý, s pěknou o ovocnou chutí, ale i na tom destilátu je poznat, že je sladký. Proč kvas přestal kvasit tak brzy, když bylo teplo, neoctovatí, voní, deka drží..?