Cukerný roztok



host - 14.170 (?)
26.1.2015 22:23

Většinou u domácích vín doslazuju na 19-20°NM. To ale počítám se zbytkovým cukrem. Pro vykvašení do sucha bych dal tak 17.

Cukr bych rozvařil. Jinak sedne na dno.

V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
      
host - 14.170 (?), 26.1.2015 22:23

Většinou u domácích vín doslazuju na 19-20°NM. To ale počítám se zbytkovým cukrem. Pro vykvašení do sucha bych dal tak 17.

Cukr bych rozvařil. Jinak sedne na dno.

V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 230.198 (?), 28.1.2015 13:03

Souhlas, na doplnění: 1 kg cukru (řepného - sacharózy)  zvýší cukernatost 100 l vody o cca 1°NM. Optimální cukernatost pro všechny kvasy (na vína i na pálení - jak je v předchozím příspěvku uvedeno), je cca 20°NM. Z této cukernatosti kvasinky přirozeným alkoholovým kvašením vykvasí prakticky beze zbytku cukru koncentraci 14 - 16 % etanolu (přírodní kvašení končí při cca 18 % etanolu, kvasinky se zabijí vlastním produktem). Vícenásobnou destilací tohoto kvasu lze získat při oddělování úkapu na začátku toku destilátu část produktu s koncentrací až 90 %. Tolik mýtuizovaný metanol sice vzniká z téměř každého kvasu, ale v koncetraci hluboko pod zdraví nebezpečnou koncentraci (zlomky %). Ostatně metanol ve stopovém je obsažen i v komerčních destilátech, ať již stoprocentních, řezaných nebo vyrobených z bramborového lihu. Reálné nebezpečí vzniku nebezpečného množství metanolu je hlavně z připálení kvasu (suchá destilace celulózy - pecek, ovocné hmoty apod.).

Takže na 60 l vody dejte 12 kg cukru, vznikne asi 63 l roztoku cukernatosti něco přes 20°NM (přesné objemové a koncentrační množství najdete ve fyzice pro základní školy nebo v kdejaké literatuře o výrobě vína), přidejte pekárenské droždí - stačí jedno komerční balení, něco málo fosforu a dusíku (živná sůl pro kvasinky, ale stačí i pár chlebových kůrek - tak se dělá tzv. chlebové víno, oblíbený nápoj v dříve bratrských zemích východně od nás) a za zhruba tři týdny již můžete po destilaci mazat kolena, šlachy i klouby. Je to i na pití, ale cukerný líh má své specifické aroma i pálivou chuť - viz i jednoznačně potvrzující zkušenosti uznávaných (doufám, že nejen mnou) praktiků dr. M.V., P. Šlosara a dalších. Z kila cukru počítejte necelý litr špiritusu, takže po přepočtu byste se prakticky mohl dostat na nějakých 10 l padesátky. S pozdravem pijáků domácích lavórovic: "Na viděnou!"  TR. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 26.1.2015 23:25

Tak udělejte jakékoliv domácí víno podle tradičních receptů, ale s tím rozdílem, že neláhvujete, avšak dáte vypálit.

Zajímavé je například šípkové víno, kde vlastně druhák už v plodech neobsahuje tolik minerálů a je potřeba přidávat živnou sůl. Bez živných solí není zahodno zkvašovat ani čistý cukerný roztok (max 200 g na 1 litr vody).

Ovocné víno z plodů šípků.

Na 50 l vína:
17 kg čerstvých šípků
nebo
7 kg sušených šípků
9 kg cukru
45 l vody
50 g kyseliny citrónové nebo 40 ml kyseliny mléčné
kvasinky na přípravu domácích vín nebo zákvas připravený z ušlechtilých kvasinek.

1. Vyzrálé šípky dobře opereme, okvětí a stopky nemusíme ořezávat
2. Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat
3. Na kvašení použijeme asi o třetinu větší nádobu, než je obsah šípků
4. Přidáme citrónovou kyselinu
5. Jakmile aspoň polovina šípků klesne na dno, víno je vykvašené
6. Nálev můžeme zkvašovat ještě podruhé a potřetí, přidáme však kromě cukru ještě živnou sůl a to 2 g balíček na 5 l vína, kvasinky již nepřidáváme, je jimi proočkován šípkový kal z předchozího kvašení.
7. Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
8. Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat. Dokvašování můžeme provést i v dalším demižónu a víno stáčet nadvakrát (viz 9). Na láhve dohlížíme, aby byly plné. Pokud vyrábíme šípkovici, stočené víno ihned odvezeme do palírny.
9. Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme taninem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin, dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme
10. Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena
11. Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70 °C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme, vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
12. Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14 °C.

Doporučení:
Výborně zkvašuje, má krásnou barvu a výbornou chuť. Víno z prvního kvašení je možné dolihovat na aperitiv pálenkou udělanou z "třetího kvasu". Poslední kvas lze odvést do pálenice včetně "matolinového klobouku a kvasnicového kalu".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika