Kosa se zprovozňuje kombinací broušení a vyklepávání. První krok po vytažení zrezivělé kosy odněkud by mohlo být cvičné posekání nějakého metru trávníku. Odstraní se tím rez. Pak záleží, jak je kosa silná. Některé, hlavně tvrdší kosy mají stěnu kosy silnou milimetr i více. To může být u dlouho nevyklepávané a málo či špatně broušené kosy problém při vyklepávání, kosa je hned u ostří silná ten milimetr a vyklepat ji, to znamená kladívkem naklepat pás 2 - 4 milimetry široký z tloušťky milimetr do tloušťky 0,1 0,2 milimetrů trvá strašně dlouho, někdy to ani nejde a kov se trhá. Potom je třeba pomoct, ten několikamilimetrový pás ztenčit bruskou na tak 0,5 mm sílu, aby šel nadále rozklepat na desetinu, dvě desetiny milimetru. Bruskou se to musí dělat opatrně, kosa se nesmí přehřát. Pak následuje to rozklepávání, které utvoří ostří kosy, to jest 2 - 4 milimetry široký pás o tloušťce 0,1 0,2 milimetrů, kde je tím vyklepáním kov mechanicky zpevněný. U takhle vyklepané kosy se potom ostří už jen udržuje brouskem, dokud ten tenký vyklepaný pás není ubroušený a je nutno zase vyklepávat. Při klasickém broušení brouskem a častějším vyklepávání se stěna kosy přirozeně postupně vytahuje do tenka a nějaká bruska kvůli ztenčení stěny před vyklepáváním není potřebná.