Husqvarna x Stihl



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
   
Artpraktik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 19.30 (?) 
19.10.2008 20:35

Častou otázkou s ktorou sa stretám je, ktorá motorová píla je lešia. Ak uvážime, že obe značky predstavujú lídrov vo svetovom meradle, odpoveď nieje jednoduchá. Aj z toho dôvodu, že každá z uvedených firiem svoje výrobky neustále inovuje a vyvíja nové, a tak sa dá povedať, že obaja bežci sú na tom takmer rovnako.
Napriek tvrdeniam výrobcov, že práve ich výrobok je najlepší, existujú kritériá, podľa ktorých sa dá určiť ktorá píla je pre spotrebiteľa najvhodnejšia, teda z určitého pohľadu najlepšia. Nasledovné riadky obsahujú informácie, ktoré vám predajca pravdepodobne nepovie a môžeme ich nazvať „Druhá strana mince“.

Mazanie:
Stihlka sa mi vidí lepšie po stránke rozvedenia oleja v lište v spoluprávi s reťazou.
U HQ sa mi viac páči prepracovanosť mazania po inej stránke. Nemám na mysli mazanie ako také, ale zanášanie mazacieho systému. Nemusíme tak často čistiť lištu ako u znažky Stihl. Stihl má však inú výhodu. Píly majú pri vývojových radoch štandardný hnací a brzdiaci systém. Pri zanesení - lištu lahko vyherieme aj nasadíme na hnací prstenec. Husqvarna viacej experimentuje so systémami, čo je možno dobré pre výskum, ale horšie pre spotrebiteľa ktorý si na niečo zvykne. Zmienená výmena reťaze (alebo lišty), čistenie a pod., je u Husqvarny zložitejšie (napríklad 357 XP, u 575 XP je iný systém...), najmä správne nasadenie reťaze. Samozrejme, pri práci ide aj o čas.

Antivibračný systém
Tento je u oboch značiek vynikajúci. Stihl má však tlmiče z gumy a rýchlejšie sa opotrebujú ako pružinové tlmiče vibrácií u Husqvarny. Guma viac podlieha prirodzenému stárnutiu (a chémii) a tak aj keď si pílu šetríme do desiatich rokoch sa začne guma rozpadať sama... Naviac so Stihlkou sa skôr dostaneme do krajnej polohy, kde tlmenie stráca na účinnosti.

Vzduchový filter:
Zanáša sa viac u Stihlky, Husqvarna je po tejto stránke odolnejšia.

Štartovanie:
U motorových píl Stihl sa často stáva, že píla nechce naštartovať. Nejedná sa o závadu, jednoducho je lepšie dať si chvíľu pauzu a po chvíli sa rozbehne úplne bez problémov...
U Husqvarny mi veľmi vadila novinka – automatický dekompresný ventil. Možno preto sa prestal aj používať...

Nádrže:
Stihl-ka má palivovú nádrž prevažne z polopriesvitného plastu, a je lepšie vidieť stav paliva ako u nádrže Husqvarny aj keď aj tá je čiastočne priesvitná, ale cez červený plast je hladina nádrže horšie vidieť. Výhodou sú i špeciálne bajonetové uzávery nádrží, ktoré sa ľahko a rýchlo otvárajú. U klasických uzáverov Husqvarny sa môže stať, že utiahnutý uzáver sa ťažšie otvára, a tiež musíme urobiť o nejakú otáčku viac ako u zmieneného uzáveru Stihl. Husqvarna má však lepšie využitý priestor na palivo- to je čiastočne aj v rukoväti.
Pri práci oceníme i drobné maličkosti. Jednou z nich je štandardná rovná plocha spodnej časti u stihl-ky, pretože pri odložení píly na zem pri práci sa tak ľahko neprevráti. Husqvarna svojou kýlovitou spodnou stranou (zasa len u niektorých typov) stráca stabilitu na nerovnom povrchu a ľahko sa prevráti.

Palivo:
Údajne nižšia spotreba paliva u Husqvarny a s tým spojená finančná úspora je tak trochu zavádzajúca. Musíme zvážiť i fakt, že hustota servisných pracovísk a predajní Husqvarny je menšia ako u značky Stihl (tento parameter sa ale rýchlo mení a záleží na lokalite). Cena servisu a náhradných dielov u Husqvarny je vyššia. Jednoducho, to čo sa ušetrí na palive v píle, možno minieme na palivo pri ceste do servisu, alebo kúpe originálneho príslušenstva. Zákazník by mal zvážiť aj túto skutočnosť, pretože aj najkvalitnejší výrobok potrebuje údržbu.

Na Stihlku sa pozerám skôr ako na „chopra“, s krásnym hlbokým hlasom, Husqvarna je skôr športovým strojom (ozvlášť XP) s výraznejším strednotónovým prejavom.

Posúdenie je spotrebiteľské, teda servisáci ma tu môžu na základe svojich skúseností a horeuvedeného  rozniesť na kopytách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 20.10.2008 7:28

Zdravím všechny, pár postřehů na toto téma. Profi řada, modely MS 360 x HQ365. AV systém - HQ měkčí, přenáší "méně" vibrací, pružiny praskají po 3-4 letech denního provozu, STIHL - tužší, lépe a přesněji reagující, silentbloky se mění většinou preventivně po 5-6 letech.  Zanášení lišty - které lišty? Volné, opotřebované, s volným řetězem? Zanáší se u obou stejně, kvalitně udržovaná, napnutý řetěz tak jak má být, není problém ani u jedné ze značek! Spojka - demontáž u HQ je nemožná v časovém limitu stanoveném normou u bioolejem zanesené i se specielním klíčem od HQ. Při destrukci šneku mazání dochází často u HQ k přeražení mosazného vedení oleje. Nádrže - tolik popraskaných nádrží u HQ, jsem nikdy u STIHL neměnil, tam to bylo vždy po nějakém "úrazu". HQ se nádrže prostě občas rozlepí. Znečištění odvětrání nádrže je pravidelnou bolestí a nectností u více profi HQ.

Oba výrobci otočili řetězku ven a to je pro těžbu zásadní plus, normálně myslící obsluha totiž nemusí pilou škubat při sevření a ničit tak vědomě silentbloky. Napínání řetězu - tam je jasně vidět, kdo na obsluhu více myslí. Napínák v krytu řetězky je u HQ podobný jako u STIHL, ale jeho nectnost se projeví při nasazování lišty s řetězem, musí se nejprve nastavit a potom přisadit.

Zanášení vzduchového čističe - radši dvakrát vyfoukám, nebo vyperu čistič vzduchu u STIHLu, než jednou drhnout válec po těžbě vejmutovky či douglasky. Přišroubovaný čistič lépe drží, drátěná pružinka u HQ občas vyskočí a také se povoluje. Ovládání plynu - lanko je hezká věc, ale prodírání putujícího "bovdenu" je nepříjemné a lanko také není nejlevnější! Ovládání sytiče - profilovaný drát u ST. se občas vyvlékne z držáku, časem deformuje, plast u HQ opracovává otvor v karburátoru tak dlouho, až začne vypadávat. Skutečně jenopáčkové ovládání všech pil STIHL je jednoznačnou předností.

Po pracovní stránce je HQ méně citlivá na dobře nabroušený řetěz, jinak jsou obě zhruba srovnatelné.

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 21.10.2008 20:51

Radku nerozmýšlali ste niekedy nad tým že by ste mohli napísať nejakú jednoduchú príručku pre majiteľov píl? Ona by sa zišla aj obsiahlejšia kniha, ale to je náročné na čas, spracovanie a hlavne na najdenie vhodného vydavateľa. Pre začiatok by možno úpne stačilo mať svoju net stránku, kde by sa každý mohol v ucelenej forme dozvedieť viac ako na to, na čo si dať pozor, ako kedy a o čo sa starať. Viem v každom návode na obsluhu sú pokyny pre prácu aj údržbu, ale to sú len tie najnutnejšie okresané základy. Je to len návrh, ale mohli by ste nad tým porozmýšlať po dobrom obede pri kávičke. V tomto odbore sa nič nevydalo, všetko sú staré publikácie aj 20rokov a vývoj ide stále dopredu. Majiteľov píl pribúda. Mať možnosť dopredu naštudovať si postupy práce, údržbu, to by bola pre začínajúcich veľmi dobrá vec. Je lepšie neobjavovať objavené a dopredu vedieť čo si môžem dovoliť a čo už nie. Keby ste sa napr. nejakým spôsobom dali do kopy s napr. pánom Sekaninom určite by s toho vzišla pre začiatok aspoň tá net stránka. To by nemal byť až taký neriešiteľný problém. Viem že niečo pripravuje p. Irša ale to bude pravdepodobne publikácia jednostranne zameraná na rezbárstvo. K výukovým knihám z lesníckych učíšť sa napr. bežný človek tak ľahko nedostane. A tam je to o inom pretože žiaci majú majstra, ktorý vysvetlí a ukáže ak niekto nevie a nerozumie. Škoda že sme každý rozhodený v inom kúte našej exrepubliky. Na vytvorenie stránky by som vedel zohnať niekoho kto to vie, aby to malo aj slušnú grafiku a bolo na úrovni. Na záver mi nedá v dobrom Vás podpichnúť: Len si predstavte si že na takej svojej stránke nebude  žiadny Veľký A.  Vy tam budete Veľký A.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Artpraktik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 19.30 (?), 21.10.2008 22:42

Patrí sa zareagovať.

Pripravovaná kniha nie je o rezbárstve (takýchto titulov je už na našom trhu dostatok). Bude o práci s motorovou pílou a iným strojným vybavením. Ku spolupráci bolo vyzvané lesnícke učilište v Modre-Harmónii (SK) aj v Bzenci (CZ). V Bzenci majú mimochodom v ponuke aj odbor "Umělecko - řemeslné spracování dřeva", v Modre bolo v pláne otvorenie obdobného smeru v spolupráci s VŠVU, ale odchodom riaditeľa z toho zišlo. Taktiež boli oslovení "Radek" a "J.S" ako aj približne tri desiatky subjektov a osôb ktorí majú k téme čo povedať. S vydavateľstvami mám tiež svoje skúsenosti. Napríklad jedno z najvýznamnejších vydavateľstiev odbornej literatúry - Grada ponúklo za knihu (a postúpenie príslušných práv) doslova smiešnu čiastku. Terajší rozpočet však ráta s čiastkou asi 10-násobne vyššou, kniha má stanovený formát, rozsah strán, väzbu, množstvo fotografií, peroviek... Podrobnejšiu špecifikáciu titulu posielam ako internú informáciu zúžastneným stranám. Ani tá však z pochopiteľných dôvodov neobsahuje detailný rozsah prác, podrobný spôsob spracovania a ďalšie kľúčové informácie ktoré by boli potrebné k tvorbe obdobnej publikácie. Niektoré texty však budú zverejnené na Rezbárstve.sk, pre oboznámenie verejnosti čo sa dá od publikácie očakávať. Čo dodať. Preferujem skôr spoluprácu. Ale je tu samozrejme možnosť voľby. Výsledok je samozrejme úmerný záujmu, aj vynaloženej námahe (tie financie sú v tom už zahrnuté)... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 22.10.2008 8:10

ARBe a zároveň pane Irša (tam je to ještě emotivnější, neboť má křestní jméno jako měl můj děda). Možná se vám zdá z množství mých příspěvků, že čas je můj přítel, ale vězte, pravý opak je pravdou! Jsem Český živnostník a to myslím hovoří za vše! Znám velice dobře tu horu práce, věnovanou stavbě jedné obyčejné web stránky. Čas věnovaný mým příspěvkům musím ukrást jinde a po přečtení některých reakcí, či napadajících příspěvků, se nikdo nemůže divit mým reakcím. Ta příručka je hotová, jen ji nějakým rozumným způsobem dostat mezi lidi! V rámci školící činnosti, uvažujeme o školeních pro amatéry, podobně jako to běží v sousedním Německu. Jednodenní proškolení o obsluze pily, křoviňáku. Rád se budu podílet na publikaci pana Irši, alespoň co se týká české verze, je však třeba dávat konkrétní podněty, dotazy, témata, nikoli se zeptat co mohu nabídnout. Mám staré prospekty, nějaké příručky, návody, jako sbírku, ale ty to neřeší. Sami vidíte jak rozsáhlé téma to je a doba je taková, že lidé si radši vše vyhledají zde na netu, než platit za publikaci. Ti nepoučitelní, ti sice napíší, vlastně příspěvkem požádají o radu, ale neakceptují ji! Myslím, že základní příručka " Zásady bezpečné práce s motorovou pilou", by šla lehce upravit pro každého uživatele a pověsit ji zde, jako bonus pro návštěvníky. Vždyť zdravý a spokojený majitel, se sem bude vracet a diskutovat, přispívat, dotazovat se, ti po úrazu, či něčem ještě horším se zde již neobjeví!

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 22.10.2008 9:13

Ďakujem obom pánom za povzbudivé informácie. Tak určite s toho niečo bude ak to máte už rozpracované v takomto štádiu. Držím palce!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 90.168 (?), 22.10.2008 18:10

Tohle jsem tu psal už před rokem - sebrat moudra (nejen) tady z diskuzí, a nějak to přehledně utřídit. Od výběru pily, řezné soupravy, příslušenství, záběhu, provozu, údržby pily, popis nejčastějších závad a jak je opravit, přes techniku řezání, kácení, zpracování dřeva, bezpečnost při práci, dále třeba konstrukce pil všeobecně i popis konkrétních modelů, jejich výhod / nevýhod, palivo, mazání - prostě dát dohromady ucelenou příručku pro práci s motorovou pilou.. Myslím, že spousta lidí by o tohle měla zájem.  Tohle všechno tu je v diskuzích, ale vyznat se v tom znamená celým forem se prokousat a roztřídit co platí a co ne. A je tu spousta informací, ke kterým se dá jinak dostat jen těžko, hodit to na papír a uchovat pro ostatní by bylo dobré. Já s tím bohužel moc nepohnu - o pily se zajímám jen rok, a pořád by se mi ta příručka spíš hodila, než abych jí mohl tvořit ;-)   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Artpraktik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 19.30 (?), 22.10.2008 19:29

Tá kniha však čaro fóra nenahradí. Tu (na fóre) sú zastúpené osobné názory, vlastné jedinečné skúsenosti, je tu umožnený aj anonymný príspevok... Niektoré témy sú rozoberané s protichodnými názormi, čo je často príčinou sporov. Odborná kniha musí mať skôr encyklopedický formát, alebo populárno-náučný. V takejto knihe sa uvádzajú zdroje, informácie sú niekoľkonásobne preverované. Kniha rozhodne nemôže porovnávať (posudzovať) jednotlivé značky, môže však uvádzať kritériá výberu, čo pomôže k vlastnému názoru a ľahšej orientácii. To posúdenie je vecou subjektívnou ak tvrdenie nie je predmetom napríklad vedeckého výskumu, dôveryhodnej štatistiky, alebo aspoň objektívneho testu. Neznamená to však, že v knihe budú suché a prázdne informácie. Dvesto normostrán textu však núti k prísnemu výberu s ohľadom na tématicky vymedzené skupiny záujemcov. Názory a vyjadrenia niektorých odborníkov (profesionálov) sú niekedy skutočne veľmi neprofesionálne. Napríklad firma Seka má na základe svojho profesionánleho prístupu dojem, že porovnávať Stihl a Husqvarnu je to isté ako porovnávať Trabant s Mercedesom (osobne mi to bolo tvrdené). Samozrejme, servisujú a predávajú to čo chvália...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.4 (?), 23.10.2008 18:16

Pro všechny kdo se rozhodují mezi HUSQVARNOU a STIHL pilou

(plus pár postřehů pro ty co mě nazývají podavačem)

Uvedu zde několik podstatných rozdílu mezi oběma značkami, které mají podstatný vliv na práci s pilou, ale i na její údržbu.

1.Rozdíl mezi vnější (používá Husqvarna) a vnitřní spojkou (používá Stihl) Vnější spojka

Lišta blíže středu umožňuje mnohem lepší manipulaci a vyvážení, zvláště při odvětvování, asi o 25% blíže ke středu pily: lepší ergonomie.Třecí teplo ze spojky je směrováno ven z klikové skříně. Snadné čištění.Jestliže je do krytu spojky zabudována brzda řetězu, pak je snadnější demontovat spojku.

Vnitřní spojka

Komplikovaná konstrukce, časově náročná demontáž. Husqvarna ji používá na větších pilách pro profesionální kácení, kdy výkon při odvětvování je méně důležitý. Toto řešení umožňuje výměnu posuvného věnce na místě jen s použitím klíče(To má význam pouze pro profíky, kteří používají různé rozteče řetězů). Také v případě, že se lišta sevře v dřevě, může být hnací hlava snadno vyjmuta z lišty, aby se sevřená lišta dala vyjmout. Stihl u nižších tříd posuvné věnce nepoužívá a proto u těchto pil tato výhoda pozbývá významu.

Husqvarna 345 a Stihl MS 250

Toto srovnání je provedeno mezi dvěma porovnatelnými modely a ukazuje rozdíly ve funkcích.

           345          250

1. Karburátor s antivibrační úpravou           ano           ano

2. Automatické ovládání sytiče a vypínače   ano           ano

3. Olejové čerpadlo s nulovým průtokempři volnoběhu

           ano           ano

4. Dekompresní ventil          ano          ano

5. Napínák řetězu umístěný ze strany           ano           ano

6. Odstředivé čištění vzduchu          ano           ne

7. Systém snižování vibrací LowVib s ocelovými pružinami

           ano           ne

8. Rychlopovolovací vzduchový filtr          ano          ano (šroubovákem)

9. Snadno přístupné čištění válce           ano           ne

10. Hořčíkový kryt spojky           ano           ne

11. Vyměnitelný zachycovač řetězu           ano           ne

ČIŠTĚNÍ VÁLCE

Mělo by být snadné demontovat kryt válce k čištění válce od pilin. Je důležité čistit válec pravidelně, aby nedošlo k přehřívání motoru a následně dalších částí pily.

Husqvarna 345 Povolte tři šrouby k demontáži krytu válce a můžete vyčistit žebrový válce.

Stihl MS 250 Demontujte 18 součástí k přístupu do krytu válce a můžete vyčistit žebrový válce.

Kliková skříň

Jestliže antivibrační upevnění praskne, je lepší opravit závit než vyměnit klikovou skříň.

HQ 345 – Kompozit: Opravitelný závit

MS 250 – Kompozit: Poškozené antivibrační upevnění? Vyměňte klikovou skříň!

Zachycovač řetězu

Jestliže kompozitní zachycovač řetězu praskne na pile Husqvarna, můžete jej nahradit kovovým. Jestliže se to stane na Stihlu, musíte nahradit zachycovač řetězu novým drahým krytem spojky.

Systém snižování vibrací LowVib s ocelovými pružinami. Někde jsem tu četl, že nevydrží tak dlouho jako gumové silembloky u Stihlu, otázkou potom je proč Stihl na velkých profi pilách používá pružiny.

Lišta

HQ 345 doporučená délka lišty 33 – 45 cm

MS 250 doporučená délka lišty 35 cm

Cena

Pro mnohé jistě ten nejdůležitější faktor:

HQ 345 běžná cena : 11590,-Kč, olej do motoru syntetický LS: 152,-Kč, nový řetěz : 355,-Kč, lišta: 561,-Kč

MS 250 běžná cena : 11690,-Kč, olej do motoru minerální HP: 219,-Kč, nový řetěz : 357,-Kč, lišta: 681,-Kč

Panský

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 23.10.2008 20:50

Vážený pane, to co jste zde napsal je snůška polopravd a nesmyslů, některé ceny jsou doslova "vynesené".  Zdůvodnění, vámi uvedených konstrukcí jsou nepravdivá a potvrzují pouze jediné, neznáte praxi!

U provedení spojky, převracíte argumenty a motáte jedno do druhého. Vnější spojku vychvalujete např. z hlediska odvětvování, které u profi práce odsouváte mezi méně významné?! Je to přesně naopak! Jediný bratelný argument u vnější spojky je snadné čištění! Lišta blíže středu pily - argument lepší ergonomie - kde jste to slyšel? Při odvětvování je oblsuha více nucena oblou pilu správně směrovat na náběh větve! Plochá pila se opře o kmen lépe! Absolutní nesmysly napsané u vnitřní spojky se ani nedají komentovat. Sevření lišty a snadná možnost demontáže je u všech značek prvotním důvodem nasazení tohoto provedení, použití výměnného prstýnku s tím nemá nic společného! Například Německá KWF, vždy hodnotí použití vnitřní spojky kladně! Naopak vámi uváděná výměna prstýnku pomocí klíče u tohoto systému je možná za 1. - blud vyplívající z absolutní neznalosti, nebo za 2. - úmyslná lež!

To co jste napsal v "takzvaném" srovnání je to samé a začíná to již v první větě. Proč srovnáváte, podobně jako iTest, nesrovnatelné? Starý model s novým, proč ne HQ 50 a MS 250? To by vám pak vaše tabulka nevycházela což? Ale budiž, pak tedy kde jsou beznářaďové uzávěry nádrží? Bod 2. je také zmanipulován k obrazu vašemu. Má HQ jednopáčku tohoto ovládání? NE! Nikoli, pouze ty páčky tak nazývá! Bod 8. ty vaše vzduchové filtry jsem již tolikrát musel vyměnit i s kolínkem, neboť po čase přestali těsnit a samovolně padali! Bod 9. je pravdou, ovšem je to znovu o stáří modelů. Bod 10. není potřeba komentovat, pokud je spojka moderní, obrácené konstrukce a ne zastarale fádní, proto kovový kryt, pokud by došlo k jejímu uvolnění, sám jsem měl dva zákazníky s touto poruchou! Bod 11. je opět lež, STIHL dodává i na tyto starší modely samostatný zachycovač řetězu! Kryt řetězky není ani z poloviny tak drahý jako u HQ! Za celou svoji praxi a věřte, že není nijak krátká, jsem neměnil klikovou skříň kvůli prasklému držáku silenbloku!  Zato jsem několikrát vyměňoval klikovou skříň u HQ, po destrukci ložisek kliky! Její cena se rovnala třetině ceny celé pily!

Proč STIHL začíná u profi pil používat pružiny? Odpověď je jednoduchá, jsou opravdu lepší, ovšem do provozu je STIHL nasadil až po důkladném vývoji a zkouškách, nikoli proto, aby dotáhl HQ! Všiml jste si např., že u některých modelů musí být jejich poloha přesná? A to se dají teoreticky namontovat jakkoli!

Na závěr ještě doplním vámi uvedená data a ceny. MS 250 - doporučená a povolená délka lišty - 30-45 cm u řetězu 3/8" Piko, 25-40 cm u 1/4" a 35-45 cm u 0,325".  pro mnohé ten nejdůležitější faktor - cena - olej minerální, bohužel podstatně kvalitnější než HQ - 1litr/ 134,- Kč, lišta - 557,- Kč.

Zcela na závěr, pokud si chcete hrát na renomované zkušební instituce, zjistěte si více skutečných dat, nikoli to co dostanete od prodejců, chcete-li psát o profi těžbě, zjistěte si více opravdových, skutečných údajů a vyzkoušejte si alespoň týden tuto práci na vlastní kůži! Co se týká cen, chcete-li vycházet z nabídky vámi neustále propagovaného prodejce, rozhlédněte se více po kraji a poptejte se u jiných dodavatelů!

Podavačem jsem vás nazval/nenazval já a váš elaborát mne v tom jen utvrdil! Prodejem, servisem, ale i těžbou dřeva se živím od roku 1977, vážený pane a praktiky obchodu u HQ znám velice dobře! Např. školení prodejců, kde je srovnávána HQ 575 se STIHL MS 440 a podobné, jsou mi odporné a považuji je za neetické! Proč dovozce nesrovnával s MS 441!? Protože by pohořel! Tvrdit, že HQ má plochou nádrž, zatím co STIHL má dole přepážky je hloupé, zvláště když HQ má dno dost často samovolně praskajících nádrží jako lodní kýl!

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika