Zadešťováním rozumím postřik vodní mlhou, čím jemnější, tím lepší. Zadešťování provádím postřikovači o průtoku 20l/h. Má to však tu nevýhodu, že očekáváte mráz, večer postřikovač pustíte a necháte ho postřikovat do rána. V průběhu postřikování nemůžete vodu vypnout, neboť by tryska zamrzla popřípadě i hadice. toto je ideální při relativně nízkých mrazících. Každý rok je co vylepšovat. Dokonce 2 sezóny po sobě jsem postřikoval se slabou hadicí a postřikovačem přímo z vodovodního řadu. Každou půlhodinu jsem postříkal a zatáhl hadici do kotelny. 1 rok jsem hadici nechal venku, sledoval teploměr, pořád nebyl mráz až najednou jsem viděl jak je šedivá protější střecha dřevníku. Rychle jsem se oblékl, vyběhl splašeně ven, rychle uchopil hadici, načež se hadice zlomila a bylo po rosení. Nebylo se čemu divit, neboť v tuto chvíli ukazoval teploměr položený v blízkosti broskvoní - 5°C. Jsem v mrazové kotlině, takže o plody meruněk a broskvoní je každý rok boj a je otázkou zda se člověku chce či nikoliv (v noci) a v neposlední řadě kolikrát za toto období příjde mráz. Faktem ale je pokud postřikujte svědomitě, tak si troufnu tvrdit, že do teploty -5°C úrodu lze zachránit.
S pozdravem Milan Boštička