Zahradní traktor na vysokou trávu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 19.98 (?) 
30.5.2012 14:51

Podobný problém řeším zatím více než provizorně.Nehodlám zlikvidovat na zahradě (zhusta osázené ovocnými stromy od zákrsků po vysokokmeny) rozmanitou luční směs travin, ve kterých jsou žáby, slepýši apod. a dokonce se sem tam se objeví i užovky. Dříve jsem to vše sušil po sečení lištou a později bubnovkou. Prstová lišta je peklo, bubnovka není o nic lepší, jen blbuvzdornější. Dnes poseču nejlepší část zahrady křoviňákem a ze zvyku a nostalgie usuším (vůně sena je pro mě prostě nenahraditelná),zbytek seču ruční rotačkou.

Pokud tráva silně přeroste, zvednu sekačku na nejvyšší možnou světlou výšku a pak projedu ještě jednou na konečnou polohu, která není rozhodně až k zemi. Sekačka to zvládá, chce to jen dokonale ostrý nůž a jediný problém je kapacita koše.Posekala za 6 let už hektary trávy a nechci ji dál trápit, sebe už vůbec ne. Je to pakárna.

Zabývat se v kategorii traktorů na trávu ojetinami nehodlám, nikdo Vám slušný stroj neprodá.Pár traktorů už jsem zkoušel, některé dlouhodobě.Kubota, Iseki, Wisconsin a několik dalších nemají výhozový tunel, z koše k prostoru žacích nožů doslova proleze mezi zadními koly dospělý člověk.Nemá se co ucpat. Navíc má koš skvělou kapacitu.Problém je (mimo ceny),ale celková výška stroje. Vůbec se mi nelíbí sedět jako na bidýlku a nevejdu se pod stromy.

Chápu sice výhody českých výrobků vzhledem k ceně dílů a servisu, čekám ale od dlouhodobě používaného stroje určitou dávku komfortu a ovladatelnosti.Tu mě osobně nenabízí ani Karsit, ani Star Jety.

Cub Cadet jsem nezkoušel, servisní zázemí je v dnešní době důležitější než výrobek samotný a tudíž je CC pro mě nepoužitelný.Husqvarna (bavíme se vždy o nejnovějších dražších modelech-žádná základní řada) vynikající posaz a ovládání, na vysokou trávu ale celkově nepoužitelný. Viking minimálně rozšířený, nedokážu posoudit cenu vzhledem k užitku.JD u slušnějších modelů dokonalý komfort a ovladatelnost, promyšlený do nejmenších detailů. Sběr trávy se tu dlouze diskutoval v minulosti. JD sbírá buď bočním výhozem do košů za sedadlem(u dražších modelů posílený turbínou na boku žacího ústrojí),u výhozu tunelem do centrálního koše byla turbína umístěná za sečením již inovována a pokud by náhodou začala fungovat, tak její zbytečně další hluk je prostě nadměrný. Honda vychází z porovnání v určité kategorii (v ceně cca 100.000,-) jako slušný kompromis.Široký výhozový tunel podpořený ventilátory nad noži, komfortní posaz a celkově velmi snadné a intuitivní ovládání (lepší mi přišel pouze JD). Motory špica.JIstě by snesla bytelnější převodovku(mám taky svahovitý pozemek) a asi se shodneme na tom, že inovaci by sneslo cokoliv stejně tak jako u každého jiného výrobce.Tím se nemá cenu zabývat. Možná, že se Hondě téměř vyrovnají kousky prodávané v MTF.,ale motory si Honda jistě nechá pro sebe a tam bude ten hlavní rozdíl -hluk.

Že je H dražší na servis je téměř jistota, ceny např.olej.filtru apod. u jejích dealerů jsou otřesné.Oni prostě dobře vědí, že lepší motory v současné době nejsou a využívají toho beze zbytku. Motory Kawasaki zase mají např. v JD dva filtry vzduchu a cena je tam taky na pár facek.

Těžko radit, za cizí peníze by se to radilo dobře.Musíte si uvědomit smutný fakt -jsme součástí velice zvláštního trhu v celkem zvláštní zemi a blízký servis s rozumnými lidmi bude asi dnes to nejdůležitější kriterium výběru.Pochopitelně pro naše výměry ještě spolu se schopností věčně se neucpávajícího výhozového tunelu a pohodlného ovládání bez zbytečného hluku a vibrací.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 156.64 (?), 31.5.2012 9:07

Honda motory jsou špica. Souhlas. Nedokážu však posoudit na kolik je třeba 17 koňová honda OHC lepší než 22 koňový Briggs&Strattonu Intek OHV. Oba dvouválce.  Zde porovnávám Hondu HF 2417 HME s Mountfilem XT 220 HD (CastelGarden). Oba záběr 101 či 102cm. Téměř stejné stroje vyráběné ve stejné fabrice ggp v Itálii. Nevím, jestli jde menší hluk Hondy na vrub motoru. Asi jo.  Já bych si ale myslel, že v tomto případě bude motor B&S na Hondu stačit.

Traktůrek Honda má v tomto konkrétním srovnání výhodu těch ventilátorů, tvaru výhozového otvoru a možná ještě nějakých detailů. Mountfield zase lepší palubku.  Podle mě to ale za ty peníze stojí (100tisíc Honda, 95tisíc Mountfield).

Jinak mě zajímá ještě jedna věc. Žací ústrojí by se mělo při styku s teréním hrbem se přes ty protiskalpovací kolečka zvednout. Nebo když je teréní hrb jen na jedné straně žacího ústrojí tak by se mělo vykývnout do strany. Jednoduše mělo by kopírovat terén. Jak jsem zjistil včera, tak u Starjetu se jen zvedá, ale nevykyvuje do strany. Tzn. když pravou stranou žacího ústrojí najedu na hrb, tak se zvedne celé žací ústrojí - teday i levá strana. Nevíte jak je to u Hondy nebo Mountfieldu?

Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.15 (?), 31.5.2012 14:30

Děkuji za odpověď. Já jsem byl téměř na tuti rozhodnut pro Cub Cadet 2250 RDH, tedy prakticky komunální traktor, ale až pozdějí jsem se koukal na výšku - já o ještě víc jak 10 cm vyšší než Wisconsin...  Takže buď vyberu Hondu HF 2620 (výška pouze 1120 mm) a nebo to Iseki (výška 1219 mm). Ten CC měl výšku 1400 mm a Starjet 4x4 1305 mm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 156.64 (?), 29.5.2012 8:18

Děkuji za reakci. Cituji: "Asi to bude vypadat zaujatě, ale musím se Vás zeptat: děláte si legraci a nebo to myslíte vážně?"

Ano vše co jsem napsal myslím vážně! A chci diskutovat otevřeně o Hondě John Deeru (JD)atd. ať se to někomu líbí či ne!!

Jinak já si myslel, že ta turbíny u JD X300R jen přifoukává vzduch, ale asi přes ní jde všechna tráva  - viz video (čas 0:58), kde je tvar žacího ústrojí zespodu. Tak to se může pak zanášet. Jestli o tom něco víte, tak sem s tím. Jinak u toho JD se mi zdá ten tunel hodně úzký.

Jinak zpět k Hondě, ano je dobrá, ale je co zlepšovat. Vždy je co zlepšovat! Třeba to pohodlí není u Hondy nic moc. A už podstatná modernizace proběhla ale před 3 roky (širší tunel, turbíny...) Jinak je tichá- souhlas.

Já bych si přál, aby dodělali u Hondy třeba uzávěrku diferenciálu, protože mám pozemek svažitý.

Zde jeden test.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 149.17 (?), 5.6.2012 12:03

Dovolím si také přidat trochu skušeností. Měl jsem možnost vyzkoušet na své zahradě JD X300R - absolutně neodpovídá (mokrá a vyšší tráva je problém).Kolega ho měl - po roce se ho zbavil a je rád ta turbína je problém.

Dále jsem měl možnost od bratra vyzkoušet AGS starjet s motorem vanguard 20HP - oopět problém vyšší a mokrá tráva.

Dnes mám angličana countax C800H s vanguard motorem 18HP a vše bez problémů.Traktor vypadá bytelně a po roce sekání vše bez problémů - výhoz mezi kola a sběrák tahá za sebou, navíc mokrá a vysoká tráva díky 3 nožům bez problémů, na jaře a na podzim sesbírám listí a drobné větvičky.Jediné co by to chtělo uzávěrku - ale není třeba pokud nechcete v zimě shrnovat sníh.Celkově ten systém je bez problému není problém s ním sekat vysokou trávu, ale ani udělat anglickej trávníček u baráku.Neustále mě překvapuje.Sečení má 112cm což bych řekl je akorát.Jediný problém je s náhr. díly, ale většina jde sehnat na internetu za pár. :) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.56 (?), 6.6.2012 8:59

Jak už tu někdo psal, Starjet je co se týká posezu takový no nevím no. Sami v Secu z toho nejsou nadšení, zdědili po AGS dnes už dvacet let starou koncepci traktoru a tu rok od roku modernizují. Nový model už je na rýsovacích prknech. S vyšší trávou mají problém běžné nože, vysokosběrné jsou o poznání lepší ale i hlučnější. A nechávají iprostřed kohouta. Děláme Husq a Seco, Husky doporučujeme na krásný udržovaný trávník a Seco na těžkou práci na loukách a ne ideálně rovných pozemcích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.98 (?), 6.6.2012 13:46

Díky za potvrzení dojmu z posazu, ač bych samozřejmě podpořil raději našeho výrobce.Je to od prodejce nečekaně objektivní zhodnocení smutného faktu, už mi tady lezly ty nátlakové akce Vašich kolegů s levnými díly a nejlepší možnou volbou na celém světě na nervy.Prostě se na tom nedá sedět a lámat a kroutit nohu na pojezdový pedál fakt nebudu! Za potvrzení toho kohouta taky díky.

Jestli se u Hondy vyklání celé žací ústrojí do boku vyzkouším cca za dva dny a napíšu(motám dohromady toto vlákno s dotazem na "traktor 4x4).Mám ale obavu, že pohub žacího ústrojí bude úzce souviset s jeho pokračováním do výhozového tunelu a tak bude výkyv asi stát za řeč pouze u modelů typu Kubota, Iseki,Wisconsin, Etesia...,prostě s dírou místo tunelu.

Koukal jsem na parametry těch Vikingů a vypadá to tak, že nejsilnější kousek dodávaný na náš trh má snad i lepší parametry vibrací a hluku než srovnatelná Honda.Ještě prověřím.Jenže kde ho vyzkoušet, že!?

Sběr trávy u Countaxů je jasná věc.Pracuje na úplně jiném principu než podtlakem od nožů(sběrací rotující válec za noži před košem) a již se o tom tu také diskutovalo. Je to mechanický sběr. Existuje tu dovozce, prodává je pod jiným názvem.Je to ale drahé a bez servisů.

Zajímalo by mě, jestli někdo máte zkušenost s porovnáním dvou a třínožového sečení. Který z nich lépe sbírá vyšší trávu nebo listí. Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.15 (?), 6.6.2012 14:21

K Vikingům - ptal jsem se na velikost výhozového otvoru u nejsilnějšího modelu MT 6127 ZL. Hodnota je 160 x 230 mm, nevím zda je to moc nebo málo ve srovnání s konkurencí. Tento traktor mě totiž docela zajímá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.56 (?), 6.6.2012 16:52

Dvou vs. třínožový sběr bude mít určitě lepší ten dvounožový, nějak mě nenapadá jak může přispívat ke sběru sacím efektem ten třetí nůž a jak by musela vypadat sekací plošina aby i ten třetí fungoval, ale to je jen teorie. Co se týká těch starjetů, mám s nimi odsekány čtyři sezóny a je to spíš o zvyku než hadím muži co to kočíruje, část pedálu pro jízdu vpřed je širší, takže jde ovládat chodidlem s patou položenou na plošině pod nohami. Jak sem psal výše, posaz je zvláštní, ale je to dost o zvyku. A po čase s tím nemám problém. Pravdou zůstává že když si sednu třebas na Husqvarnu sedí se v ní lépe a všechno je tak nějak poruce... Ale robustností, určením a cenou nd je huqv někde jinde. Tak si v tom pak vyberte. Se Starjetem chcete sbírat i přerostlou trávu (60cm nebo to není Váš požadavek?) a záleží vám na kohoutovi cca 3cm širokém a 5cm vysokém? Proč? Sekal sem s ním asi 50cm vysokou trávu a šlo to. Musel sem jet pomalu aby se to nože pobraly a stačilo to tunelem proletět, ale přicpal sem tak tunel s vysokosběrnými noži asi 2x za sezonu a to jen protože jsem jel rychle. Jinak trávu 20cm jezdím tak 1x v měsíci s deflektorem na plný vpřed a nepřicpalo se mi nic.

na Hondě mě třeba zaráží proč nemá litinovou přední nápravu a celkovým určením (robustností na pohled) mi přijde blíž té Husqvarně pěkný, ale zádná kovařina. A jestli i velké motory mají stejné problémy jako mají sekačkové tak se možná máte časem na co těšit. Výkyv plošiny je obávám se že u všech traktorů této cenové relace +/- stejný a to pohyb pouze v příčném směru a to ještě značně omezeném spíš jen na pohyb nahoru a dolů než že by se i sklápěla s terénem (jestli myslíte na něco jako hlavice holícího strojku např Philips tak na to u zahradních traktorů rovnou zapomeňte).

Z.F.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.15 (?), 6.6.2012 17:34

Je ta litá přední nápraca opravdu nutná a vždy odolnější? Přece by Honda neriskovala nějaké problémy. Protože třeba takový Jonsered nabízí litou přední nápravu u traktorů za poloviční cenu a o nižší výkonové třídě, nebo Partner s pětinovou cenou a polovičním výkonem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika