Zahradní traktor na vysokou trávu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 19.98 (?) 
11.6.2012 13:49

Kohlery se jeden čas používaly hodně, ale výrobci nepoužívají motory, které se k jejich strojům nejlépe hodí. Výrobci používají takové motory, které dokážou v potřebném množství vůbec sehnat a taky za jakých podmínek sehnat. Proto je všude BS, který to valí jako housky na krám. Honda je samostatná kapitola - nebude si pro své vlastní výrobky vytvářet konkurenci dodávkami motorů kdekomu a Kawasaki najdete taky jenom u někoho, může to být vysokými nároky na zajištění odpovídající úrovně servisu v síti dealerů značky a s tím spojenými nároky na vybavení servisů.

Prosté a jednoduché, jde o peníze. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 166.15 (?), 11.6.2012 14:04

Děkujin za odpověď. Mě Kohlery zajímaví ze dvou důvodů - má je jeden z mých adeptů - Wisconsin a zároveň ve své kubatuře podávají nejvyšší točivé momenty. Jen nevím jak je na tom kvalita, složitost, odolnost,...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.98 (?), 11.6.2012 15:04

166.15 - Kohlera se bát nemusíte. Jedině snad počítejte s vyšší spotřebou paliva.Prostě "amerika" - robustní, hodně spolehlivý a bumbající.Rozhodně si na něj běžte sednout a projet se, celý stroj si "osahat".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 156.64 (?), 11.6.2012 14:07

Mě nejde o to jaký kopec to vyjede. Já ale musím jezdit v kopci po vrstevnici. Protože to pro další výsadbu v řadách taky po vrstevnicích nejde vzít kolmo z kopce a do kopce. Čili já vlastně nejedu většinou hodně do kopce, ale jedu příčně nakloněný. A zde horní kolo je málo zatížené a může proklouznout. Dále při otáčení ve svahu.
Co se motorů týká, Briggs Stratton i Honda jsou dobré! Nemyslím si, že Honda je "absolutně jiná kategorie". Podložené svoji zkušeností to nemám. Jen se mi nezdá pravděpodobné, že by Briggs Stratton vyráběl šunty a ty šunty by pak celý svět s úspěchem použíal (např. John Deer, Viking a další výrobci nejen zahradní techniky).

Cituji:"Honda je samostatná kapitola - nebude si pro své vlastní výrobky vytvářet konkurenci dodávkami motorů kdekomu.."

To není pravda.Honda prodá cokoli komukoli!!! Čím více tím lépe!!! Ale jak píšete jde o peníze a Honda je drahá! Stejně to platí i o autech.

Obecně vždy záleží na uživateli jak se k motoru chová. Já mám v ruční sekačce BS Qantum (6koní) cca 10 let a žádný problém. A to je to hobby motor a seče víc než 3000m2. Stačí jen měnit každý rok olej.
Vždyť jsou to jen stroje!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.98 (?), 11.6.2012 15:37

Nejde o to, jaký kopec to vyjede. Já na tom dokladuji, že kolo při rozumném zacházení ani do prudkého kopce neproklouzne, pokud řídíte rozumně.

Když si nějaký ten traktůrek vyzkoušíte tak zjistíte, že při jízdě po vrstevnici zadní kolo neklouže. To spíš hrozí převrácení.Lidi to řeší přenesením váhy na odlehčenou stranu stroje skoro jako na sajdkáře. Pokud koupíte kus od solidního výrobce, stejně budete mít v návodu upozornění, abyste v žádném případě po vrstevnici nejezdil.Uzávěrku u tohoto typu stroje potřebují závodnící, kteří třeba v nerovném kopci na mokré trávě jedou "furt plnej".Kdo má trochu rozum a dokáže včas odlehčit stroji a jet pomalu nemá problém. Tam, kde už to nestačí je fakt lepší 4x4,páč pak už je jedno, jestli se protáčí jedno zadní kolo a nebo se i se zapnutou uzávěrkou protáčí obě zadní kola.Otáčení ve svahu je obecně nepříjemná záležitost, to je fakt.

BS žádné šunty nevyrábí ale pochopte, že v každém oboru je prostě mezi výrobci dané techniky rozdíl. Ten rozdíl (náskok) se časem smazává a firma, která neinvestuje pravidelně obrovské prostředky do modernizace a vývoje skončí dřív nebo později víc vzadu nebo končí úplně. BS je více než solidní "masovka",mastí neskutečně velké počty motorů a tam pak klesá rapidně i cena. JD používá motory BS v levných modelech, vyšší řady mají většinou Kawasaki a ty nejlepší dokonce vodou chlazené dvouválce-to ale rozhodně nejsou BS.JD nejvyšší řady má vodou chlazené japonské 3válce Yanmar. Zrovna tak Wisconsin (kterého nikdo nemůže podezřívat z nedostatečné bytelnosti) používá tyto Yanmary. atd..atd..Prostě je BS solidní průměr, spolehlivý,rozumné servisní náklady ale žádná hitparáda ve vývoji.Alespoň ne dlouhodobě. Toto je ale skutečně už zbytečná diskuse. Až vyzkoušíte podobné stroje s těmito dvěma výrobci motorů vedle sebe tak pochopíte. A Honda je drahá.To bez diskuse.

Věřte mi, že pozadí dodávek motorů výrobcům rúzných značek traktorů není tak jednoduché, jak to může vypadat.Ale nechme toho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 19.98 (?), 20.6.2012 16:50

Tak "hoši od Hondy",nemáte něco k tomu vibrujícímu sečení u 2417 a k rozdílu v konstrukci obou motorů a jejich vhodnosti a životnosti na sice domácí, ale náročné sečení?

Jinak pro zájemce o "plovoucí uložení sekacího ústrojí" - viděl jsem několik modelů Stigy a ty lepší mají také "plovoucí" - tedy výkyvné sečení jako Honda. Považuji to na "normální" nesterilní nejednodruhovou zahradu s nerovnostmi za naprosto nutné!!!

Navíc se přikláním na nerovné zahradě k záběru sečení 102 cm, páč čím širší sečení, tím se do něj "vejde" větší nerovnost a tím větší riziko kontaktu nožů s terénem. Jedna jízda navíc na cca každých 5 dalších už nikoho nazabije, nehledě na menší námahu nožových hřídelí a hnacího řemene kratšími noži. Výkon motoru vyšší o cca 3 PS nebude k záběru širšímu o 20 cm žádná extra odpovídající rezerva do opravdu vysoké nebo husté trávy. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 156.64 (?), 21.6.2012 9:54

Výkyvné žací ústrojí do stran musí být, od 1m šířky zcela určitě. Jinak se mi žací ústrojí sice zvedne na hrbu, ale na druhé straně bude vysoké strniště. Podle mého "ošahávání" v supermarketu ho Starjet výkyvné nemá!!

Stiga, CastelGarden...  i Honda je vyráběna v GGP v Itálii. Tak asi výkyvné budou všechny.

Souhlasím s tím, že 102cm široké žací ústrojí lépe zkopírije terén než 121 cm. Jak velký byde rozdíl v praxi nedokážu posoudit. Podle mě né tak velký.

Ale zase 121cm široké žací ústrojí lépe vyseče ke zdi plotu, keři... A to je dost podstatné. A neodřu traktor či nepobourám plot!

Traktor je dost vysoký a při jeho i mírném náklonu se ke plotu nedostanu. Přesah žacího ústrojí přes šířku traktoru se hodí k vysečení třeba pod rýgly plotu (rýgl=vodorovné rahno do kterého se přibíjejí tyčky) nebo pod keři...

Pro zajímavost uvedu přesah žacího ústrojí u zahradních traktorů Honda. Hodnota uvádí o kolik přesahuje žací ústrojí nejširší část traktoru (což je zadní kolo):

Honda 2417 - přesah 52,5mm (záběr102cm)

Honda 2620 - přesah 155mm (záběr121cm)

K těm vybracím silnější Hondy nemohu sloužit. Pravdou ale je, že samotná Honda udává u tohoto modelu 3,5x větší vibrace než u slabšího.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.98 (?), 21.6.2012 14:11

Na hrbu se Vám sice žací ústrojí zvedne, ale pokud jde o hrb, který se vejde do žacího bubnu, tak se s ním potkají nože a strniště na druhé straně asi nezůstane.Pokud je hrb větší, tak na něj najedou zárověň kola stroje a celý stroj se "zvedne" a následky nebudou ani znát. To výkyvné žací ústrojí je velice příjemná nutnost a ano, Starjety nic takového nemají.Už jsem to psal výše. Vypadá to, že to mají tedy Hondy, Stigy a Castel Gardeny, teoreticky i Dolmar a Viking.To ale těžko zjistím, ještě jsem "živého"  Dolmara a Vikinga neviděl. Absence u českého stroje je nepochopitelná spolu s jeho hranatým tvarem celého žacího prostoru.U strojů jako Kubota a JD to považuji u dražších modelů za samozřejmost, navíc mívají na výšku nastavitelná vodící 4 kolečka žacího ústrojí a ke všemu ještě do všech stran volně otočná.

Ten rozdíl 20 cm v šířce sečení bude na některých nerovných zahradách obrovský, jinde nicotný, záleží na terénu.

Náklon traktoru a následné "dostání se" k domu či plotu by chtělo vyzkoušet, taky mě to vrtá hlavou. Při velmi pomalé opatrné jízdě by přesah 5 cm přes kola stačil, ale máte pravdu. Jistota je větší přesah.

Jenže. To namáhání žacího ústrojí většími noži tam bude a jsem přesvědčený, že unášecí hřídele budou u obou modelů bohužel stejné.A stejné budou i koše na trávu a tudíž v podstatě větší šířka sečení problematicky využitelná. Bude mít totiž díky širšímu záběru hned plný koš. 

Vibrace silnějšího modelu jsou papírově vysoké fakt o hodně. Čekal bych, že se opravdu vyjádří "hoši od Hondy" neboť mají v běžných českých zahradách obrovský potenciální trh. Kdo už nesuší králíkům seno apod. potřebuje stroj rozumný rozměry a kvalitou sběru a tady mají za přiměřený peníz fantastické pole působnosti. Asi mají zákaz. A nepište mi, že se vyjadřovat nemůžou, prodejci čehokoliv si tady vždycky nenápadnou cestičku prošlapou (viz.nekonečný seriál v zimě a na jaře o superlevných ND na Starjety apod.) a najednou by to nějak nenápadně z pozice "uživatele" nějak nešlo...?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 247.12 (?), 21.6.2012 17:43

Větší Honda 2620 má koš větší 350 litru oproti Hondě 2417 - ta má 300litrů.

A i kdyby se spíš naplnil u větší Hondy, tak mi to nevadí, protože seču přece rychlejismileyco se posečené plochy týče.

To namáhání žacího ústrojí u větších nožů (o 10cm) bych neviděl tak kriticky. Pokud je nůž vyvážen, tak by neměl být problém. Obecně malý nůž musí mít více otáček oproti velkému, aby měli stejnou obvodovou (sečnou) rychlost.

Problém velké Hondy je, že už je s profi motorem a tudíž drahá! Bohužel!! Jinak to velké žací ústrojí má vyhody i nevýhody. Jak píšete. Pro mě spíš výhody. Mezi ty hlavní nevýhody patří možná hloupost, ale pro někoho zásadní - neprojede mezi keři či do kůlny, kde se bude skladovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 19.98 (?), 21.6.2012 18:06

Kouknul jsem na návod Hondy k traktorům a u 2417 udává obsah koše 330l a u 2620 360l. Rozdíl 30l. To není k ničemu. 

Ale jinak s Vámi souhlasím a tu nevýhodů rozměrů při skladování a hlavně projíždění ve stísněných místech zahrady jsem ani nezmiňoval. To je jasný problém. A teď si vyberte.

Profi motor mě láká taky, rozdíl vibrací je ale papírově tak velký, že bych to rád porovnal na vlastní " volant a sedadlo". Rád bych i porovnání životnosti obou motorů při domácím použití.Aby náhodou celkově a morálně nezestárnul celý stroj o tolik dřív než motor, že to pak postrádá význam.Proto stále marně čekám vyjádření "někoho",komu oba modely prošly rukama. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika