Křovinořez pro ženu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host - 3.83 (?) 
10.2.2009 22:05

Sorry, ale zkuste pročíst celé vlákno. sebetěžší stroj (ale i ty lehčí) jedině na postroji obsahujícím bederní pás.Kdo zná tak ví. Rada je o kus výše a je dobrá, na to vemte jed.Křoviňák pak na ramenou téměř necítíte.

Docela rád bych viděl, s čím jiným půjdete do těch zmiňovaných ostružin, než s pilovým kotoučem.Takže pilový kotouč určitě ano!!!  No a nálet 5cm by musel být nejméně ocelový, aby ho křovňák i v rukou ženy "nedal".Ono je to totiž víc o technice než o síle v rukou-na to pozor!!!

Základ je perfektně ostrý řezný nástroj, ať nůž, nebo kotouč. Na pořádnou strunu, která by ostružiny apod.kvalitně zvládla, v této cenové hladině stroj nebude mít výkon.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 10.2.2009 22:22

V tomto případě nelze použít MS 340, neboť je to výkonná motorová kosa, ale nelze ji osadit pilovým kotoučem. Výkon je velký, ale výrobce k těmto účelům vyrábí MS3310 a výše. MS340 je odlehčená verze MS3310-4510 a tento přístroj je určený na sečení trávy a buřeně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 21.66 (?), 10.2.2009 22:24

Ostružiny a nálety 5 cm JEDINĚ se 4 zubým nebo lépe pilovým kotoučem. Struna je jen cesta k trápení a případně poškození hlavy/strunové/. Jinak s kotoučem opravdu min pevné boty protože useknout kus plechovky a střepinu jak z granátu zaseknout do nohy není nic vyjímečného

Ivan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 3.83 (?), 10.2.2009 22:54

Díky za podporu z praxe, pane Ivane.

Ty odletující tvrdé kousky od struny v ostružiní jsou šílené.Trefí Vás totiž do vnitřní strany stehen, ta bolest je neuvěřitelná.Radši to ani nezkoušejte.

Já používám zubatou strunu Oregon tloušťky 4mm!!!  upnutou ve speciální kovové hlavě Oregon.Ta struna se tam nasune do 2 nebo 4 otvorů jako přesně nasekané kusy na délku.Žádná navinutá metráž, a už vůbec ne v automatické hlavě.Vy na to ale nebudete mít výkon, vůbec byste to v trávě neroztočila.

Struna je u méně výkonných strojů dobrá pouze tak na dosečení malých kusů trávy v místech, kam se nedostanete ničím jiným.Nic víc od ní nečekejte.

Se 4zubým kotoučem určeným na sečení trávy bych šel do náletů cca 5cm v průměru pouze z velice měkkého dřeva. Berte kotouč. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 10.2.2009 23:03
Pro 3.83: nějak jsem vás nepochopil. Nepíši nic o bederním pásu, ten považuji za samozřejmost. Přesto, pokud by váha křovinořezu tvořila téměř 1/4 hmotnosti osoby, by byla opravdu cítit, to mi věřte. Neříkám, nepoužívat pilový kotouč, ale nepoužívat jej pro začátek, což je rozdíl. Nepřipadá mi dobrý nápad vrazit někomu, kdo drží poprvé křovák v ruce, pilový kotouč, ať si rovnou řízne kmínky nad 5 cm. A 10 cm bych opravdu neřezal ani kotoučem. Jak správně píšete, "je to o technice," a zatím nejsou ani zkušenosti, natož technika.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 3.83 (?), 10.2.2009 23:32

Tak jinak, ale rozhodně ne ve zlém.  Markéta Vám hned na začátku vlákna odpovídá, že rozhodně žádných 40 kg neváží a z její odpovědi jsem pochopil, že se docela cítí. Nepodceňoval bych ji tedy.Nějaký ten pátek s křoviňáky dělám i když mě to neživí, dokonce v nesmírně prudkém svahu.Původně bez bederního pásu, nyní bych jej za nic nevyměnil.Unesete na něm tedy fakt leccos. Ale to nemá smysl tady dále rozebírat.V její cenové relaci na nic extra váhově těžkého nenarazí.

Pokud ty ostružiny neposeká včas, narostou do délky a různě se zakroutí a to je pak prácička  !!! Při pokusu o odříznutí stonku u země se Vám druhé konce porůznu zachytí za řidítka a ruce-moc príma zážitek. Tedy proč ne pilový kotouč hned od začátku?  Vždyť s ním nemusí hned na ty nálety.Tam se už nic neuspěchá, ale u těch ostružin ano. Navíc ten pilový kotouč má hodně menších zubů, nemá vůbec žádné vibrace při otáčení a tedy zcela plynulý a klidný chod a tazatelka se může dobře soustředit na opatrnou práci pomaličku krok za krokem.Může si to zkoušet s pilovým listem i v trávě-záleží na druhu porostu.Tam bych problém fakt nehledal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 10.2.2009 23:52
Ad první věta, ano vím, nijak jsem to nevyvracel a hlavně, nechtěl jsem to rozmazávat, ale nepovedlo se :-). Ad zbytek - proč ne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 11.2.2009 9:53

Dobrý den.

Snad jen k těm ostružinám - mám vyzkoušeno, že při rekultivaci ploch je na ostružiny nejlepší pilový kotouč (části ostružin od něj téměř neodletují nerozdíl od třícípého kotouče - který jinak používám na buřeň, vyšší trávu a ostatní křoviny do menšího průměru). Hlavně se nesnažit useknout pouze to, co roste ze země - práci si neušetříte, navíc se do těch ostružin pěkně zamotáte (jak popisuje pán nade mnou). Ale také zálěží na tom, jak dlouho plocha nebyla udržována - já jsem zvyklí na extrémní podmínky několikaleté změti všeho - náletů, šípků, ostružin, malin - prorostlého navzájem. Proto postupuji postupně, kotoučem se snažím onu změť co nejvíce rozřezat a minimalizovat. Pak už stačí vzít pouze širší vidle na dlouhé násadě a celou hromadu odnést do štěpkovače (případně na oheň).

J.K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 210.251 (?), 11.2.2009 9:59

Osobně bych si pro začátek půjčil opravdu silnou mašinu a tou vzal nálety. Pak bych udržoval něčím lehčím, třeba ten Dolmar MS 340 by byl akorát. Nemá cenu pořizovat silný, těžký a drahý stroj, když bude potřeba jen na zcivilizování pozemku - pak bude výkonově nevyužitý a budete ty kila tahat zbytečně...   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 80.237 (?), 11.2.2009 11:00

S tím se asi dá beze zbytku souhlasit, otázka je ale to půjčení silné mašiny.Pokud to v okolí jde, tak jistě, ale lepší bude domluvit se z někým, kdo se takovou mašinou třeba v lese živí, ať Vám to nejhorší radši napoprvé udělá i s prací.Zaplaťte si ho a pak si tam hrejte dle libosti a času.

V každém případě stroj, který zvládne pilový kotouč a ten na trávu zvolte se 4 noži.Je opravdu nejlépe vyvážený.A nezapomeňte ho neustále brousit, často vidím nože tlusté a tupé jako motyku a majitel ostří nahrazuje otáčkami a silou.

Nemám zkušenost se tzv.čtyřtakty, ale dvoutakt půjde lépe, razantněji a silnějido řezu.Čtyřtakt bude pracovat v konstantních, asi ne moc vysokých otáčkách což není na škodu u pravidelně udržovaného nižšího porostu.Na trochu náročnější práce nevím, nevím. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika