Jsou tři stupně vyvážení :
1) Plošné - součástí balení některých trojzubů je tzv. "šablona". Využívá se principu, že plech je všude stejně tlustý a má stejnou objemovou hmotnost. Při broušení se tady dbá na co nejvěrnější tvarovou shodu zubů. Nevýhodou tohoto je potřeba většího úběru materiálu. V lepších brusírnách je plošné vyvážení obsaženo už tím, jak se trojzub upne do přípravku a nastaví dorazy (takže pro laika to vypadá, jako by se s tím nikdo nevyvažoval).
2) Statické - nůž upneme na ložiskovou vyvažovačku a koukneme, jestli se někam nezhoupne. Pokud ano, tak přibrousíme příslušný jeden nebo dva hroty.
3) Dynamické - je sice nejpřesnější, ale prakticky se omezuje na to, že naostřený nůž po prvním upnutí uvádíme rychle do otáček a pak ho necháme setrvačností doběhnout do klidu. Přitom se nesmí hlava křovinořezu rozkmitat. Jestliže se rozkmitá, sundáme provedeme kontrolu vyvážení nejprve jako plošnou a pak jako statickou (příčinou může být delší zub vyvážený staticky dvěma širšími). Dynamickou vyvažovačku mají v každém pneuservisu - je to ta mašina, která ukazuje na displeji hmotnost závažíčka a jeho polohu.
Správné vyvážení šetří nejen úhlovou hlavu, ale i Vaše ruce menší zátěží od vibrací. Druhotně se to promítá do spotřeby (asi až 2%).