|
Domácí šunka
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8, 9
|
|
|
|
|
|
host - 154.73 (?), 10.12.2011 23:37
Dobrý den, co se týče solení, tak to máte v pořádku. Přidávám na 1kg masa cca 2g želatiny, špetku cukru, cca 0,2l vody a špetku muškátového oříšku - ne moc neboť je aromatický. Jinak dva dny nechávám uležet jenom tak zamíchané, pak naplním do tlačenkových střev o průměru 150mm a pořádně utáhnu, zavážu a pak propíchám jehlou vzduchové bubliny.Do forem vůbec nedávám a krásně drží tvar. Za dva dny vkládám do vody na 15min o teplotě 85°C aby se zatáhla a pak snížím teplotu na 72-74°C a dusím 75min. Vyndám z vody a hned se musí zchladit aby neunikala šťáva z hotové šunky. Základní chybu máte v teplotě vody, je příliš vysoká a pak je to vařená šunka a ne dušená jakou určitě chcete. Můžete ještě zaudit pokud máte udírnu na hodinku při teplotě 60°C. nemá potom chybu. S pozdravem Dan z Jihlavy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.2 (?), 21.4.2012 8:37
Někdo tlačenkové střevo propichuje, někdo ne. Myslím si, že když ho propíchnu maso se vylouhuje ve vodě a trochu ztratí chuť. Když ho nepropíchnu, vytvoří se ve střevě aspik. Ale co s ním? Bude např na vrchu šunky nebo bude obsažen uvnitř a bude se šunka rozpadat?
Jak je to správně?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.206 (?), 19.2.2012 22:42
Zdravím můžete mi někdo poradit? Nedaří se mi šunka dám 1 kg kyty vepřové, 20 gramů obyčejné soly, trochu pepre, cesnek strouzek, lzice medu, 1 deci vody. Maso pokrajim na kostky promicham vse dohromady 1 den necham ulezet pak dam do igelitaku a do sunkovaru a necham ulezet dalsi 2 dny. Pak varim pri 75-80 °C 1,5 hod. Nikdy s toho nemám sunku je to takova rolka a ma chut bareneho mase a sunce se to neodoba ani trochu
diky za odpoved
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
barbakan - (5) - 40.210 (?), 3.5.2016 18:58
Šunka na přiloženém fotu jsem dělal následovně:
Maso z kýty
rychlosůl 2g na 1 kg masa
(někdo rychlosůl zatracuje, ale není tak škodlivá jako třeba výfukové plyny, cigarety, alkohol..)
vhodnou formu na šunku
sáček na šunku
provázek
Maso naložím do láku, který udělám z určitého množství převařené a vychlazené vody, rozmíchám rychlosůl a maso zatížím, aby bylo zcela ponořené a uložím do chladu, nejlépe do lednice na dobu 48 hodin a nejméně dvakrát maso obrátím. Po této době maso opláchnu ve vodě, nechám okapat a vložím do pytlíku k tomu určeném, pevně zavážu a vložím do formy a dostatečně ji uzavřu. Vkládám ji do vroucí vody, která se formou zchladí na potřebných 80°C a při této teplotě ji prohřívám cca 2 hodiny. Po prohřátí vyjmu z vody a nechám minimálně 12 hodin vychladnout. Šunka je krásně růžová, příjemně slaná. A protože rád experimentuji, tak si občas udělám šunku podpíkanou a to tak, že vyjmutou šunku natřu ze všech stran sladkou paprikou rozmíchanou v oleji a vložím do vyhřáté trouby na 150-170 °C na dobu 20-25 minut až chytí zlatou barvičku. Může se jíst teplá, ale i studená, kde vynikně chuť papriky.
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 249.108 (?), 19.2.2012 22:54
děláte chybu, nepatří tam obyčejná sůl ale řeznická rychlosůl PRAGANDA, jak jinak by z toho šunka vznikla???
u jednoho výrobku na domácí šunku mají špatný návod a už několik let dělají stovky lidí chybu a diví se, že by tu šunku skoro ani pes nežral...
kupte si to v drogerii nebo někdo v potravinách, PRAGANDA
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8, 9
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|