|
Domácí klobásy
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.42 (?), 18.11.2009 15:35
Rád se připojím, přilkláním se k těm receptům které se tu již zmínily, jemného prátu nebo chceteli díla, není u klobásů za potřebí, zbytečně je prodaržují.Já osobně svoje dílo, krájím na malé kostky a používám jen vepřoví lalok a hodně liboví bůček.Nebojen bůček ale složení masa je na každém z nás a jeho chutích... Nejdůležitěkší je na celé věci a to už tu bylo zmíněno, dlouhé masírování a to opravdu dlouhé, maso musí lepit a při míchání přidávám silně podchlazenou vodu, ledová tříšt by byla lepší ale tu neumím v domácích podmínkách.Dílo (maso nakrájené na kostky) tím neustálím míchánim podchlazenou!!! vodu do sebe krásně vstřebá, voda se tam musí přidávat po malých dávkách a pořád míchat, masírovat až jí dílo(maso) pojme a tak pořád do kola, chce to trošku zkušeností ale není potřeba se toho obávat.Ta voda je tam velmi důležitá, je to šťáva klobás.Míchám nejmíň hodinu, je to docela dřina.Z mlékem nebo vínem nemám osobní zkušenost.Pokud se rozhodne te pro maso skopové, doporučuji velmi poctivě zbavit maso loje, jůj je totiž ta známá a hodně lidem nepříjemná chuť skopového masa, jinak maso zbavené loje a z něj vyrobené klobásky jsou víborné.Používám i zvěřinu, buď kombinuji z lalokem nebo bůčkem, nebo samotnou a pořád stejný postup... koření nechám na každém z vás, záleží jenom na dokonalém vymíchání díla a přilívání ledové vody po malých dávkách, dokud jí dílo bere do sebe, znova to opakuji, proto že to je to nejdůležitější na celé výrobě klobás, drží nádherně i bez polifosfátu a jiné chemie!!! Když dílo, narážím do skopovích střívek, tak udím při 80 stupních asi 2 hodiny, klobásky jsou krásně našponované a když je pohladíte tak šustí, tento signál je zase o skušenostích ale věř te mi fungu je! a když narážím do vepřovích střívek, tak záleží na jejich síle... ale zase musí bít krásně našponované a musí při pohlszení šustit.A jsem s nimi pořád u udírny, prostě je hlídám, překročení teploty by mohlo znamenat, že se klobásky, já říkám pochčijou, potom už nejsou vyšponované a nešustí, voda co jsme do nich vpravili odteče a je po všem... líp to nenapíšu a omlouvám se za chyby, líp mi jdou ty klobásky, narazil jsem na vaše povídání náhodou a neodola jsem, doufám že se vám bude dařit gampl
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.35 (?), 6.12.2009 8:02
Ahoj uzenáři. Minulý týden v sobotu jsem porazil tučného berana. Rád bych si vyrobyl pár klobás. Receptů a návodů je zde nepřeberné množství, ale občas se i dost diametrálně odlišují. Dělám klobásy poprvé, udil jsem do teď jen ryby, a pár kuřat. Jak jsem, ale tak vyčetl většina receptů doporučuje pracovat s dobře uleženýma a s co nechladnějšíma surovinama, tedy 5°C+- Prát umlít a vypracovat co nejjeměji, vše dobře promíchat, nacpat, nechat uležet.Udit. A to od několika málo hodin, až po několik týdnů. Recept jsem vybral více méně náhodně. 4kg skopového 2kg bůčku (zdálse mi příliš libový tak jsem koupil 1,5 + 0,5kg sádla. Vše nakrájel na kostky přidal koření, sůl a česnek. Až tady jsem se dočetl, že se má česnek dát až před nacpáváním, jinak že udělá nevzhledné nazelenalé skvrny na řezu?? Lze to nějak napravit? Lze prát umíchat v robotu hnětači, na pomalé otáčky? Naco ještě si mám dát obvzláště velký pozor. Díky za rady Mirek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
Pěstování zeleniny: snadné nápady na DIY
Zahrada plná zeleniny není jen o úrodě, ale o celkovém zážitku. Jestliže hledáte inspiraci, jak vyle...
|
|
|
|