|
Pěstování černého kořene
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tktz - Stříbrný Zahrádkář (126) - 169.122 (?), 8.2.2009 12:35
Jako zelenina se využívá od 16. století. V posledním období je vyhledáván zejména diabetiky pro vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Kromě toho obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. Je to velmi zdravá a chutná zelenina, která se doporučuje jako doplňkový léčebný prostředek pro revmatiky. Před kuchyňským zpracováním ho nejprve musíme zbavit černé slupky. Po oškrabání se doporučuje namočit ho do okyselené vody, aby nezhnědl. Jeho použití je všestranné. Můžeme ho konzumovat syrový ve formě salátů s jablkem, mrkví, jogurtem nebo smetanou. Častěji se tepelně zpracovává. Používá se obdobně jako chřest nebo květák, smaží se jako řízek nebo dusí. Můžeme ho využít i při úpravách různých druhů masa a ryb.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.44 (?), 8.2.2009 15:17
tkz to odněkud opsal. Jsem diabetik a že bych vyhledával černý kořen nějak nevidím.
Jinak zkušenost mám poměrně dávnou, kdy jsem to zkoušel pěstovat. Vyžaduje hluboce zpracované půdy, aby kořen mohl narůst. Jinak jsou kořeny slabé. Blbě to klíčí, i když semena jsou velká. Plít, zalévat hnojit. Při sklizni je nutná opatrnost, kořeny jsou křehké a hluboko, stejně se přelámou. Na chuť si už nepamatuju, ale nic moc. Dá se použít do směsí zelenin a podobně. Je takový neutrální.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.205 (?), 31.7.2009 10:22
Černý kořen je opravdu skvělá zelenina, něco mezi petrželí a mrkví, stane se obča, že jej prodávají na trhu na podzim jako kořenovou petržel. Těžko to laik pozná od nově vyšlechtěných druhů korenové prtržele, Ale je dobrý do kuchyně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
Pěstování zeleniny: snadné nápady na DIY
Zahrada plná zeleniny není jen o úrodě, ale o celkovém zážitku. Jestliže hledáte inspiraci, jak vyle...
|
|
|
|