Jabloň Rajka - choroba či škůdce?



host - 46.51 (?) 
3.6.2014 11:32, zobrazeno: 7913x

Dobrý den,

chtěla bych se ze zajímavosti zeptat, co se stalo mé jabloni´, jestli to jde jen z popisu určit. Zakoupila jsem jabloň Rajka na M9 a na podzim ji zasadila. V zimě mi sežrali hryzci roselu a dvě sloupovky, zbyli jen oštěpy z kmenů :--), takže zbylé nové sloupovky a Rajku jsme na jaře přesadili do králičího pletiva a začali trávit hryzce. Za Rosanu jsme zasadili do pletiva Rozelu, cca 3 m vedle Rajky. První rok dobré, aspoň myslím. Druhý rok jsem na jaře pozorovala, že Rajce vyrašily lístečky cca na 3 cm a přestaly růst, s něčím evidentně bojovala, na stromku z vnějšku nebylo nic vidět, pouze se pozastvil růst, část lístků uschla, později v červenci konečně lístky dorostli na normální velikost, stromek téměř za rok nic neřirostl. Přičetla jsem to zase hrabošům a podobné havěti, které je u nás hojnost, s tím, že okusovali kořínky rozrůstající se mimo pletivo. Letos na jaře se situce opakovala - Rajka začala rašit, lístky cca na 3 cm a stop, během května postupně odumřela. Zkoumala jsem vnější projev - rakovinu či choroby, ale nic jsem neviděla. Teď jsme ji vykopali, kořeny krásné, zdravé, nic je nežralo, ale po rozřezání kmínku dírky a chodbičky jak po červotoči. Foto nemám, stromek skončil na ohništi.  Nevíte co bylo příčinou odumírání? Byl ten "červotoč" příčinou, či se jen pustil teď v květnu do mrtvého dřeva? Vedlejší Rozela na M106 je krásná a zdravá, dělá mi radost. Nadmořská výška 450m.n.m., půda chudá, těžká, stromek jsem ničím nestříkala.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.6.2014 11:40

To je v tuto chvíli hledání příčiny požáru v domě, který shořel. Spíš bych se zamyslel nad větou:...půda chudá, těžká... Mám v zahradě taky takovou, ale pod vysazeným, stromkem určitě ne, tam by měla být půdička, aby v ní rostl chřest či begónie. Nota bene, když chcete pěstovat stromky na M9 a sloupovky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 46.51 (?), 3.6.2014 12:54

No možná jsem to s trvzením, že půda je chudá a těžká přehnala. Stromek vlastně stál v jahodovém záhonu a při výsadbě dostal nějakou lopatu kompostu. Nejsem půdoznalec, jen vím, že se nejedná o úrodnou černozem či hnědozem, nicméně v okolí se daří právě slivoním a jabloním. Hrušním vůbec. babička tady zemi říkala "lópavica", protože vrstva zeminy je nízká a pod ní je taková lámavá skála. Kdysi jsem koukala v okolí na bonitu a myslím, že byl za 2 kč metr. Ale jahodám se letos daří, Rajce nikoliv. Rozela si vedle lebedí v záhonu s ředkvičkama a salátem a taky jim to jde. Loni měla nádherné jablka. Toliko k ospravedlnění :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 3.6.2014 12:19

Drvopleňů je celá řada.Drvopleň obecný způsobuje lámání větví i stromů i úhyn celých stromů. Zvýšený výskyt housenek drvopleňů byl zjištěn v jabloňových sadech pod gumovými chrániči chránícími stromy před okusem zvěří.

Obaleč meruňkový nepoškozuje plody, ale především dřevo starší třešně, višně, slivoně, meruňky a jabloně i hrušně.

Housenky vyhlodávají na rozhraní lýka a dřeva rozlehlé systémy chodeb. Protože samičky kladou především do míst již dříve tímto obalečem napadených a poškozených, napadení se stále rozšiřuje. Dlouhodobější poškození způsobuje odumírání větví a celých stromů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 46.51 (?), 3.6.2014 13:05

Děkuji za příspěvek, skoukla jsem obrázky na googlu a přiklonila bych se k obaleči, jelikož drvopleň má strašně veliké housenky a chodby. Na nás koukala býlá larvička a malinké chodbičky o průměru do 2 mm, tipla bych. To by dle obrázku odpovídalo obaleči meruňkovému.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika