Jabloň Angold



Oldbek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 67.254 (?) 
9.12.2011 10:23, zobrazeno: 22102x

Chtěl bych se zeptat na tuto odrůdu. Chtěl bych si ji pořídit, když jsem však četl příspěvky o této odrůdě tak nyní váhám. Sice zřejmě plodná, nenáročná, velké plody,  ale chutově to vypadá, že není nic moc . Je pravdpu, že na druhé straně ji prodejci vychvalují, že má chuť výbornou, ale to píší skoro u všech odrůd .  Prosil bych o vyjádření k této odrůdě. Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 9.12.2011 11:37

Myslím, že jste odrůdu popsal docela přesně. Jako pěstitel z chladnější polohy patřím k jejim zastáncům.  Plody má skutečně pěkné, velké, plodí velmi hojně, vydrží a chuť určitě neurazí, dokonce ani v horších letech.  Pro opravdové chuťové fajnšmekry, kteří pro nezaměnitelnou chuť odpustí Coxově renetě slabou plodnost drobných náchylných plodů,  to asi není.  Na rozdíl od řady jiných rezistentů jsem na Angoldu neviděl strupovitost ani v poslední době rozšířenou lenticelovou skvrnitost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.12.2011 20:45

 Angold nikdy nebyl šlechtitelem deklarován jako rezistentní vůči strupovitosti. Ale jeho polní odolnost vůči této chorobě je v současné době vyšší, než u některých rezistentních odrůd, asi to je tou Antonovkou. Pro chladnější a vlhčí polohy se přímo nabízí.

 Mám na zahradě samozřejmě i chutnější odrůdy (podle mne), ale Angold rozhodně nepatří k těm, s nimiž se budu v několika příštích letech loučit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 141.195 (?), 9.12.2011 21:02
Tento rok mi Angold naštepený do koruny Floriny nádherne zarodil. Bohužiaľ všetky plody boli postihnuté fyziologickou škvrnitosťou a rapídne sa skrátila skladovateľnosť. Nepomohli ani kalciové postreky na list. Netušil som, že je Angold tak vnímavý k tejto vade. Alebo je to otázka iba tejto sezóny? Na jablkách Pinova nebola po pehovitosti ani stopa. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 13.3.2015 13:30

Doufám, že se nikdo nenaštve, když si dovolím posoudit zakoupené plody Angoldu a Rosany od trhovce. Rosana byla pravděpodobně chlazená, jelikož má dužninu i v této době velmi pevnou. Jako už tradičně má Rosana slabší "koncovku". Při zakousnutí jste ohromeni, co že Vás to čeká za supr chuť tržní odrůdy, ale po rozkousání je už v ústech poněkud "prázdněji". Angold má svoji typickou barvu a strukturu dužniny a svoji velmi specifickou chuť. Samozřejmě i dobrou šťavnatost. Na stupnici : dobrá, velmi dobrá, výborná, bych obě odrůdy hodnotil jako "dobré". Nemůžu si pomoct, ale i když Angold, jak píšete, je super plodná a mrazuvzdorná odrůda, tak pro správné"koxováky" taková to chuť vysokých hodnot nedosahuje. Na fotce je dole Angold a na hoře Rosana.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 13.3.2015 14:14

No tak, Petře, Rosana v této době a pevná dužnina - to z normálního sklepa nemůže být. Jedině z klimatizovaného skladu! U mě Rosana měla rozměklou dužninu už na konci listopadu! A pokud jsem ji více podtrhl (i kvůli vysokému propadu před sklizní), tak chuť byla pryč. Prostě normálně chuťově obstála jen do začátku listopadu, potom ji už nikdo nechtěl.

Proto jsem Rosanu před pár lety přerouboval. To Angoldu si cením daleko víc. O Angoldu jsem se vyjadřoval už mnohokrát, v podstatě souhlasím s p. Milošem. Angold v březnu - chruplavá a šťavnatá dužnina, soutěžit v chuti s Goldstarem, Siriusem, Admirálem a některými dalšími pozdními odrůdami nemůže. Ale špatnou chuť nemá!  Je to jakýsi průměr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 13.3.2015 14:22

Ta Rosana musela být chlazená, to je jasné. Také plody neprodával žádný dědeček z babičkou, ale mladý robusní muž. Koho zastupoval to nevím, neptal jsem se. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.3.2015 15:28

Přiznám, že podle té fotky bych nepoznal ani jednu z odrůd, a to mám obě už řadu let.
    Tak nechutnají? Asi jsi, Petře, rozmlsaný těmi prokletými Topazy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 13.3.2015 16:00

Tak kuželovitý tvar Angoldů by odpovídal. Trochu možná mate ta "síťovina" jakoby po padlí. Nevím přesně, jak se chovají plody vytažené z chladírny (nevím přesně kdy byly vytažené), ale některé už uvnitř hnědnou a moučnatí. V chuti se mísí jakoby různá konzumní zralost po schlazení, od navinulé až po tu zvláštní sladce aromatickou chuť Angoldu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 10.4.2015 23:26

Musím pochválit odrůdu Angold. Loňský rok se opět vydařila. Úroda jako každý rok nadprůměrná, plody na naše poměry při extenzivním pěstování na vyšším tvaru v zatravněném sadu velké. Plody nepropadávají před sklizní a minimálnš hnijí na skládce v porovnání třeba s Bohemií či Topasem. Strom roste spíše slaběji i na vzrůstné podnoži. Loni byly plody silně napadeny černí, ta se dá umýt před požitím.

Minulé pondělí jsem Angold naroubovala na planou jabloň své spolupracovnici do 650 m.n.m., předtím jsem ji donesla svá jablka ze sklepa k ochutnání, chuť jí vyhovovala. Přikládám foto jablek čerstvě donesených ze sklepa. Vybrala jsem plody bez černě.   Jiřina



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika