Idaret



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
   
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.22 (?) 
5.11.2012 15:02

Zdravim

Váš příspěvek potvrzuje mé tvrzení, že s oteplováním klimatu se začínájí i zlepšovat a měnit chuťové vlastnosti starých odrůd. Já mám nastarosti 15 ha 40letého jabloňového sadu ve tvaru čk. na podnoži A2 a kmenem Zuccalmagliovy renety ve tvaru volné palmety v Sosnové u Krnova v 400 m.n.m s přímím výhledem na Praděd. Idared zde tvoří 20% výsadby v Bio pěstování. Letos většina nových odrůd a Idared s Jonathánem a švestkami z 80% vymrzly v květu. Ty květy co byly schované v koruně stromu a nebo později kvetly měly plody. Je pravdou, že vlivem horkého a suchého léta a i podzimu plody Idaredu se chuťově posunuly k Jonathánu, ale slupka je silně nepříjemná. Díky velice řídké koruně mám Idaredy poměrně čisté a karmínově vybarvené. Je spodivem a vrtá mi hlavou jak je to možné, že červená mutace Jonathanu v květu nevymrzla a plody byly velikostně a i chuťově jak dovezené z Maďarska z 80 let. A přitom řady těchto odrud jdou spolu souběžně. Je pravdou, že letošní úrodu mi zachránily Jonared, Ontário, Spartan, Rajka, Goldstár, Rubinola, Parména zl., a Strýmka, která i letos měla opět plody velikosti Jonathánu a velice spolehlivou a s plody tvarově i velikostně podobné Ontáriu podzimní odrůdu Karolu. Musím se přiznat, že odrůda Idared ať je odkudkoliv mi nechutná. Je spousta chuťově lepších starých i nových odrůd. Ve studeném a mokrém létě Idared vůbec nevypěstujete v prodejní kvalitě a to nemluvě o kvantě postřiků. Od nás Idared téměř nikdo nekupuje. Lidé se pídí hlavně po Jonathánu, Rubinole, Topazu a někdy i Bohémii - tu jsem letos trhal už 28. srpna scela zralou (to je mazec co?)

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.11.2012 15:48

Ideared je údajně (dle přednášky na zahradnické fakultě MZLU) stále nejpěstovanější odrůdou ve velkovýrobě. Kvůli těmto vlastnostem:
1. vhodný k inztenzivnímu pěstování (slabý růst vysoká plodnost)
2. pěkný vzhled a vybarvení
3. mimořádná skladovatelnost
4. výborná schopnost k přepravě
5. z dobrých podmínek uspokojivá chuť
Pro malopěstitele, který má ovoce převážně pro sebe a své blízké, vidím řadu odrůd, na kterých si pochutná víc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4478) - 38.136 (?), 5.11.2012 18:46

Je to moje nejlepší skladovatelná odrůda, chuˇˇtově není zas tak špatná. Mám 3 "klony". Jeden zraje poněkud dříve - začátek října a taky padá. Druhé dva vydží na stromě do listopadu a jeden je nádherně karmínový a druhý je jen nádherný. Stříkám pravidelně proti strupovitosti a obaleči. Proti strupovitosti hlavně do konce června. Strupatý není, i když letos sem tam stroupek byl, byˇˇt ojediněle. Asi příští sez´´onu nebudu používat Zato, prostřídám ho se Syllitem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.22 (?), 5.11.2012 19:41

klidně múžou mít pravdu.

Idared vyžaduje teplejší a sušší oblasti právě takové jako je Jižní Morava. Já si myslím, že pro Idared je nejhorší strupovitost a rakovina z vlhkých a chladnějších stanovišť než padlí, které se dá lehce eliminovat i pouhou hadicí s vodou. Je pravdou, že Idared má velice krásný přeslenovitý růst a to bez složitosti řezu a i barva kúry je typická a líbivá. Věřím, že tato odrůda má pořád své skalní příznivce, kteří jsou ochotni ji to odpustit Vždyť si vzpomeňme jak spousta pěstitelů kdysi bránily Spartan aniž by se uměli o něho starat. A teď si na něho pomalu nikdo ani nevzpomene přitom se jeho kvalita a citlivost výrazněji změnila. Je, ale smutné, že tak významný ůstav MZLU se stále zastává tak prúměrné odrůdy ve velkovýrobě. Měli by se spíše zajímat o propagaci a doporučování pěstování nových českých odrůd do vekovýrobních podmínek.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 5.11.2012 20:59

Za to, že dosud je Idared nejpěstovanější odrůdou ve velkovýrobě, nemůže MZLU. Na vině jsou ekonomické podmínky pro pěstitele. V minulosti jsem zde několikrát zmiňoval kolik dávají velkoodběratelé za 1 kg kvalitních jablek pěstitelům.  Když se k tomu připočtou nenadálé rozmary počasí, jako letos a loni květnový mráz, předloni kroupy, tak mnozí pěstitelé pouze přežívají a nemají na takové investice, jako je obnova sadů. V tomto směru je ČR mezi vyspělými ovocnářskými státy někde na konci peletonu. Velkosady jsou u nás často přestárlé.

Znám středně velkého pěstitele, který prodá většinu své produkce jablek zoologické zahradě jako padák, i když má také moderní odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 65.131 (?), 10.10.2014 17:52

Idaret sa tychto krasnych slnečnych dnoch nadherne vyfarbuje je to proste jedno z najlepšich zimnych jablk.

Idaret
Idaret


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika