Doba stratifikácie



host - 185.244 (?) 
23.12.2016 14:06, zobrazeno: 1897x

ahoj, chcem sa opýtať ako dlho je potrebné stratifikovať semená v chladničke kým začnú pučať. pred pár rokmi som to už robil a vtedy začali pučať do 2 týždňov, ale teraz ich mám v chladničke mesiac a stále nič. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 190.89 (?), 23.12.2016 16:00

A proč to děláte? Já vyhazuji moštovaná jabka na kompost, ten rozhazuji po záhonech a kolem stromů, a na jaře mi raší stovky semenáčků.

Tím chci říct, že na vašem místě bych nechal semínka přes zimu v záhoně a na jaře vám bez problémů vyklíčí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 20.30 (?), 23.12.2016 17:53

KAŽDÁ ROSTLINA MÁ NEBO NEMÁ POTŘEBU STRATIFIKACE SEMEN.
Běžná zelenina, květiny a rostliny pochízející z tropů obvykle klíčí bez stratifikace., například kiwi, které se prodává jako ovoce v supermarketech. 
V Březnu se ale už začíná v západních zemích prodávat kiwi s hladkou slupkou, s menšími plody nežli má chlupaté kiwi.V příštích letech se bude prodávat i u nás, poláci i jiné země rozšiřují plantáže.Semena z něj již bez stratifikace nevyrostou.  Podobně i jiné drobnoplodé kiwi.Takové potřebují stratifikaci dva, lépe tři měsíce při nízkých teplotách blízkých k nule. Ještě chci uvést dřín /cornus mas/.Jeho semena najdeme klíčící pod keřem, ale ta, která už na jaře klíčí tam ležela dva roky i více.A semena žen-šenu /panax ginseng a podobné druhy/ ta potřebují i tři roky-tři zimy.
Proč? Nevím, jen je známo, že semena, která potřebují stratifikaci nemají uvnitř semene klíček.Mají pouze opylenou buňku, z níž procesem s nízkými teplotami nejprve vyroste klíček uvnitř semene a teprve potom je semeno schopno vyklíčit a růst. Pokud stratifikujeme semena venku, musíme je vysévat už v létě neb na podzim, dobře označkovat a dlouho čekat.Na jaře už většinou zapomeneme, kam jsme je vyseli a plevel, který rychle roste je zastíní.
Petržel potřebuje k vyklíčení několik týdnů, proto staří zahradníci k jejím semenům přimíchávali semena salátu, který klíčí téměř ihned. Při plení potom mohli dát pozor na petržel.
Některá semena potřebují k vyklíčení speciální metody-průchod zvířecím traktem, plavení po moři a jiné.
Jak přimět semena jednotlivých druhů ke klíčení, o tom už vyšla řada knih.Jednu vydali VIR v Petrohradě.  V češtině měl záměr nějakou vydat bývalý ředitel botanické zahrady v Brně na kovářské.
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika