Pan Kaněro uvedl jste, že globalizace není příčinou šíření a vývoje houbové choroby "strupovitost jabloní". A dále zmiňujete i některé podobné příklady z historie, které by to měly doložit. No nevím, já naopak přesně podle toho, co jste napsal, jako hlavní příčinu šíření chorob (nejednom strupovitosti) globalizaci spatřuji. Globalizace je fenomén civilizované lidské společnosti, představující obrovskou mobilitu lidí i veškerého biologického materiálu, na kterou příroda není připravena a nedokáže na ni efektivně a hbitě reagovat. Přirozené přírodní vývojové procesy totiž probíhají velmi pomalu. Člověk přírodě začal "fušovat" do řemesla protože mu některé přírodní produkty nevyhovovaly, a tak se je snažil vylepšit k obrazu svému. A protože fušoval a fušuje velmi rychle a dělá při tom chyby, napáchal i nemálo škod. Jednou z nich je i nevědomé vytvoření podmínek pro rozvoj houbových chorob, jako daň za překotná šlechtění nových konzumně kvalitnějších odrůd. Kdyby člověk ovoce nešlechtil (pokouší se o to už pár set, možná i tisíc let) a nepřevážel by potřebné biologické materiály z jednoho kontinentu na druhý, příroda by si jistě sama poradila a ukočírovala to v rámci přirozené přírodní rovnováhy a přirozeného biologické selekce. Pravda, jablka, která by rostla v lese, by nám příliš nechutnala. Ale byla by zdravá, bez strupů. Co je lepší?