Prosím o posouzení hlíz mečíků



Stránky: 1,  2   
Kamila S. - (36) - 136.173 (?) 
27.2.2011 18:23, zobrazeno: 11792x

Dobrý večer.

Dneska jsem pročítala diskuzi o gladiolách. Dočetla jsem se, že se pod starými slupkami na hlízách můžou ukrývat třásněnky a potom dělat neplechu. Loni jsem měla třásněnku na květech. Tak jsem dneska všechny hlízy očistila. Některé jsou krásné čisté, ale na některých jsou takové rezavé mapy (viz foto). Budu mořit všechny hlízy bez rozdílu. Ale zajímalo by mě, jestli jsou ty mapy od třásněnky nebo ne nebo co to vůbec je a zda to nějak vadí. Hlízy jsou pevné, neoslizlé, nemají žádnou změnu povrchu, jen ty mapy.

Ještě bych chěta poprosit o jednu radu. Loni mi z velkého množství hlíz vyrůstaly 2 rostliny. Dneska jsem si všimla, že u některých je už nyní vidět, že to tak bude zase (viz foto). Pomohlo by, kdybych už teď ten jeden zárodek nějak zničila? Uštípla, rozmáčkla, prostě nějak zlikvidovala?

Děkuji moc za rady, K.

Rezavá mapa 1
Rezavá mapa 1
Rezavá mapa
Rezavá mapa
Rezavá mapa 2
Rezavá mapa 2
2
2 "poupata"
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 27.2.2011 18:27

ty rezave skvrnky-tedy o odstin tmavsi nez je zluta barva hliz je posátí od trasnenek, takze urcite namořte nebo vydýmujte dymovnici, jinak ten zarodek nechte, klíčky neodlamujte

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kamila S. - (36) - 136.173 (?), 27.2.2011 18:33

Děkuji za rychlou reakci :)

Vydýmování u nás asi nebude možné. Ale mohl byste mi prosím poradit nejlepší mořidlo a kdy mořit? Popřípadě jaký byste mi doporučil postřik a kdy ho aplikovat? Děkuji mnohokrát, K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 27.2.2011 18:43

ja prave, ze pouzivam dymovnice a tak morim jen proti houbovym chorobam, jinak behem vegetace pouzivam Vertimec, Mospilan, Karate-nutno stridat!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Kamila S. - (36) - 136.173 (?), 27.2.2011 19:00

Pokud bych teda použila dýmovnici, mohl byste mi prosím říct, jak se to provádí? Nemám s tím žádné zkušenosti. Kde sa dá dýmovnice koupit? Ještě jednou díky, K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 27.2.2011 20:00

dava se to do uzavirateneho skladu nebo mistnosti..nyni, kdyz uz nemrzne pres den, tak to muzete snadneji premistit... patrona dymovnice se nahreje na radiatoru a pote se do otvoru vstrčí zapallena prskavka no a pak jiz fučí dým..., pres zahr.eshopy to lze..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 131.15 (?), 1.3.2011 12:19

Zkuste zajit do jakehokoliv zahradniho centra a kupte pripravek primo proti trasnenkam. Já jsem letos na podzim použila Vertimec, ale možností je víc, Actelic, Karate atd. Namícháte roztok podle návodu a hlízy necháte máčet. Ještě k tomu většinou rovnou přidám i přípravek proti houbovým chorobám. Pak nechat oschnout a je to.  Ale pokud máte třásněnky na zahradě, je důležité mečíky pravidleně stříkat. Pomáhá i jenom prosté osprchování vodou ale nezabije to třásněnky, je to jen taková první pomoc, potvory se jenom spláchnou pryč. Navíc zalézají mezi listy a do květů, takže je na místě důkladnost. Je důležité s prevencí začít dřív než se začnou rozvíjet květy, jinak spláčete nad výdělkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Kamila S. - (36) - 78.227 (?), 1.3.2011 15:53

Dobrý den, děkuji mnohokrát za radu.

Třásněnky budu mít pravděpodobně i na zahradě. Loni sice všechny mečíky vykvetly, ale asi jen 2 laty nebyly třásněnkami napadnuty. Zbytek květy sice měl, ale byly kvality nevalné.

Ještě bych se chtěla zeptat, jak dlouho hlízy mořit? Nebo je to napsáno přímo na přípravku?

A ještě by mě zajímalo, jestli můžu mořit už teď (hlízy mám napadnuté) nebo mořit až před zasazením případně třeba dvakrát - teď i před zasazením? A kdy začít s postřikem - třeba při výšce listů 15cm a poté periodicky opakovat?

Děkuji za odpověď, K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 1.3.2011 19:01

ano, ten Actel. je dobry pripravek..vse je uvedeno v navodu, obvykle to byva pul hodiny, lepsi ted dat dymovnici a pak az toto moreni..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 119.84 (?), 5.3.2011 21:17

Zdravim Vas
Poskodenie strapkou-trasnenkou je vidiet na obr. c. 2 a obr. c 1 na hluze v pravo. Poskodenie sa da poznat podla akoby lepkaveho povrchu a pri bodovom zdroji svetla napr. ziarovkou ked sa lesknu malicke plosky, Nieco podobne ako piesok a na obr. c. 2. Strapka neposkodzuje plochu do hlbky a nerobi preliačiny, Plocha je síce matna (ako keby opieskovana) ale nemá jamky. Jamky sposobuju bakterioza alebo septoria. Septoria je pravdepodobne na hluze na obr. 1 vlavo. Neda sa to poznat na 100% fotka je rozmazana. Septoria poskodzuje plosne a bakterioza do hlbky.
Mlade stadia strapky uvidite iba ak hluzu pri bodovom zdroji svetla budete naklanat a zbadate ju na hranici osvetlenej a zatienenej plochy. Mlade su zlte a dospelce cierne.
Na obr. poupata nie si skutocne poupata ale supy chraniace miesto na ktorom vyrasta ju klicne listy a neskor cela rastlina. V skutocnosti je tam este 1-2 vrstvy sup.
Odporucam Pouzit Actellic je to dychaci a požerový jed,  na sklade ucinkuje na 100%. Alebo Nurell, Vertimec... V podstate je mozne pouzit akykolvek insekticid ucinny na strapku. Dymovnice netusim ake sa daju pouzit. Po nastriekani je vhodne na den uzavriet do igelitoveho vreca. Nieje nutne namacat s vydrzou, pol hodinu a pod.
Ja nepouzivam morenie proti hubovym chorobam, zdravie mam len jedno, preto pri sadeni poukladane hluzy zalievam Roztokom s Hubou Trichoderma (u nas SR pripravok Trichomil, Biomo Trnava). Toto je ucinne na Botritydu, Fuzária a Septórie, ńie na Bakteriozy. jurik.daniel@centrum.sk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika