Vaše nejoblíbenější top odrůda angreštu



host - 32.14 (?)
13.1.2017 21:14
Mohu potvrdit, jen jsem čekal, kdo ho zmíní Akorát má pichlavé trny.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.109 (?), 11.7.2016 0:11
185.138 a JG - ďakujem za inšpirácie ohľadom využitia ríbezlí. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 136.33 (?), 11.7.2016 8:25

Také mám rád rybízové víno. Ve Francii, v kraji vín, není rybízové víno vůbec levný špás.

Protože jeho pěstování, sběr i zpracování je oproti révě pracnější a úrodnost nižší.
*
A vynikající jsou taky rybízové sirupy, dle mého názoru nejlepší.
A samozřejmě i likéry, např. francouzský světoznámý Cassis de Dijon apod.
*
Větší výsadbu angreštů, Zlatý fík a Citronový obří, jsem kdysi velmi rychle zrušil. S úrodnosti a zdravotním stavem problém nebyl, ale údržba stromkových tvarů byla náročná, o plody nebyl moc zájem a žádné smysluplné využití, (nápoje), jsem po ně nenašel.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.17 (?), 30.7.2016 15:49
Červené ríbezle - toto je úroda z 2 stromčekových ríbezlí. Spolu zaberú v kúte záhrady asi 2 metre štvorcové. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 139.11 (?), 30.7.2016 22:53

Nevím p.Ivane jestli se Váš příspěvek špatně zařadil, nebo to byla reakce na moje negativní psaní ohledně stromkových angreštů...
*
V každém případě bych chtěl ten svůj názor trochu osvětlit. Jednak abych nevypadal jako blbec a pak abych třeba případně někoho neodradil od pěstování stromkových tvarů drobného ovoce. I když si myslím, že každý má svůj názor, zdrojů má dost a nějakým blábolem na netu se nenechá ovlivnit...
*
Stromkové tvary rybízů a angreštů na meruzálkách dávají určitě větší a kvalitnější plody, lépe se ošetřují a sklízejí, zaberou v zahradách méně prostoru atd...
Pro drobné pěstitele a do zahrádek mají samé výhodné vlastnosti.
*
Jenže já jsem psal o výsadbě cca 150ks. angreštů na volné ploše kde byly neustále napadány "zlomyslnými agresivními srnci" - nestačil jsem měnit opěrné zlomené kůly. A sekání trávy pod celkem rozložitými, trnitými a nízkými korunkami bylo taky utrpení...
*
A taky v tom směru je třeba brát v úvahu, že při správné péči je životnost pravokořenných keřových výsadeb oproti roubovacům na meruzalkách při takových bobulovinách skoro neomezená.
(Ty stromečky mají dle mého názoru životnost tak 10-15let).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.64 (?), 31.7.2016 9:44
Pán Rafael, ja som ten svoj príspevok zaradil len ako "konečnú" k mojim 2 príspevkom z 2.7. a 9.7.16 (v nich som prosil o radu ako zužitkovať červ.ríb., ktorej sa mi aj dostalo za čo ešte raz ďakujem). Dal som vtedy fotky stromčekov, teraz som len chcel ukázať aká je úroda. Príspevok som dal ako reakciu na svoj vlastný predchádzajúci, ak je reakcií viac tak sa automaticky zaradí ako posledná reakcia-zhodou okolností za ten Váš. S Vaším príspevkom to nijako nesúvisí, ten som čítal a nemám voči nemu žiadne výhrady. Chcel som najmä poukázať na to, že pestovanie drobného ovocia sa tak trochu podceňuje či opomína, pričom aj na malom priestore sa dá získať zaujímavá úroda, prospešná zdraviu. S pozdravom IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.88 (?), 5.7.2016 18:16
Josta - možno nedocenené ovocie, tak trochu sa krčiace v tieni popularity egrešov a ríbezlí. Skromná ale spoľahlivá, aj bez chemickej ochrany priniesla tento rok takúto úrodu. Iba jeden presvetľovací rez na jar, a potom už len chodíte okolo nej. Choroby sa na ňu u mňa nelepia a vtáci ju tiež nechávajú na pokoji. Asi sa oplatí nájsť jej miestečko niekde v kúte záhrady. IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 5.7.2016 22:05

Určitě se oplatí.
Ale když si vzpomenu, jak jsem roku 1976 poprvé četl v rakouském katalogu zprávu o ovocné novince Josta - mnohokrát překonávající plodností, velikostí i chutí své rodiče, tak nyní jim úplně za pravdu nedávám. Josta není špatná, ale podobně nejsem nadšený z angreštu Něguš, který se jí plodově dost podobá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 32.14 (?), 13.1.2017 21:14
Mohu potvrdit, jen jsem čekal, kdo ho zmíní Akorát má pichlavé trny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 202.78 (?), 2.11.2011 19:40

Dobrý den, před několika lety jsme zakoupili zahradu, kde byl vysázen Bílý nádherný (obvyklý sortiment marketů), ale bohužel neměl jsem ani možnost ho ochutnat, neboť am. padlí bylo rychlejší. Postupně jsem k nim tedy do řady dosázel na zkoušku Rolondu, Pax, Invictu a Astor žlutý (dle popisku ze zahradnictví). Kupodivu (anebo spíše naštěstí) padlí zůstalo jen na stromcích Bílého nádherného (i přes různé pokusy s postřiky a zimním sestřihem), takže letos jsem ho nakonec byl nucen vykopat. Při chuťových zkouškách dopadl z výše uvedených nejlépe Astor žlutý, Invicta neni taktéž špatná, ale protože to byla teprve její první sezóna, tak uvidím až příští rok (plody byly menší a nemnoho vlivem nevyváženosti stromku... holt chyba nákupu na internetovém zahradnictví). Červené odrůdy se mi hodnotí hůře, neb nemají tolik výraznou chuť - Rolonda mi stejně jako Pax chutnala podobně. Je škoda, že díky tlaku am. padlí nemůžu zkusit něco jiného (opravdu už se mi podobné peripetie s postřiky podstupovat nechce), ale na druhou stranu jsem s výběrem spokojen. Na závěr bych měl menší otázku... máte někdo zkušenosti s odrůdami angreštu Hinomaki? Petr L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 226.194 (?), 8.11.2011 18:49

Mám doma vysazeny: Pax, Remarka, Rokula, Rixanta(bílý), Krasnolawianski, Rodnik, Hinomaki Rot a černy Něguš. Zl Fík jsem jídaval ješt ěpřed vlnou amerického padlí. U něj mi vadila jedině tlustá slupka, jinak byl atraktivní velký ale mě chutnal jakýsi zapomenutý červený keř po dědovi, který měl červené plody a tenkou slupku, později i ten zdecimovalo padlí. Tak z těch současných co jsem jmenoval výše, mi chutná nejlépe Remarka, Krasnoslawianski, Hinomaki Rot a samozřejmě Něguš. Promíjím Negušovi malé plody a velké trny, ale chuť je velmi zajímavá; rovněž odolnost je vysoká. Má pravda trochu jiný list a habitus, ale vem to nešť. Trny mohu také nůžkami otupit a je to.

Remarka s Rokulou mají hladké plody bez chloupků. Ale Remarka je proti Rokule obr. Slabá slupka Remarky nepřekáží v ústech. Chut a aroma německé Rokuly je zajímavá. Jinak vyniká silnou trojtrností.

Od bílé Rixanty jsem si sliboval v chuti víc. Ale hodnotil jsem pouze první zklizeň.

Plodný Pax je co se týče velikosti plodů srovnatelný s Zl. fíkem. Také jeho slupka je chlupatá. Byt je skoro beztrnný. Chuť je pouze průměrná. Citlivost k padlí je s otazníkem.U mě zatím dobrý, ale už jsem slyšel, že na něm se padlí taky uvelebilo.

Beztrnný Rodnik, Hinomaki, Krasnoslawianski a Rokula jsou drobnější plody červené barvy. Hinomaki a Krasnoslavianski jsou sladké chuťovky. Pozor na padlí u Krasnoslawianskeho. Měl jsem ho tam!

Tolik k angreštům nové doby, kdybych si měl kupovat angrešty na velkopěstitelství, tak by to vyhrála asi Remarka.(možná Pax(pro rychlou sklizeň), Industrie a Bílý nádherný pro zpracovny)

Z ostatních mě láká Matys, Skvost, Chryso ze starších Šolcova naděje a Citronový obří, ale tam se musí stříkat.

Využiju zdejší téma a zeptám se zda někdo ještě má starou, dobrou a velkoplodou odrůdu Králíčkův Červený? Rád bych si ji vysadil.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika