Virus pestrokvětosti tulipánu?



Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?) 
7.5.2013 21:48, zobrazeno: 8896x

Poznáte někdo jestli je to virus pestrokvětosti tulipánu? Jedna cibule z odrůdy Atlantis je jakási divná a směs kterou jsem dostala... tam je vůbec hodně žíhaných květů. Na listech pruhy nebo skvrny bud nejsou nebo jsou proužky velmi jemné...frown

Atlantis
Atlantis
Směs
Směs
Směs II.
Směs II.
List
List
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 7.5.2013 21:53

tulipány jsou na tuti virózní-takže zlikvidovat, jinak na listech se to pozná jen ze začátku, když jsou ještě čerstvě rozvité, pak už nikoliv...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 8.5.2013 11:41

sad to jste mě moc nepotěšil... i tak děkuji za odpověd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.186 (?), 8.5.2013 12:58

Neplašte se, nebude to tak horké :

Virová pestrokvětost tulipánu
Mezi nejčastější choroby tulipánu patří virová pestrokvětost, jejímž původcem je Tulip breaking virus (TBV). Pestrokvěté tulipány byly pravděpodobně dovezeny v 16. století do Nizozemska z Turecka, a dlouho byly považovány za zvláštní odrůdu. Ve své době byly pěstovány a hojně rozmnožovány, také díky tomu, že při jejich vegetativním rozmnožování nedochází k rychlé degeneraci. Na okvětních lístcích, případně po jejich obvodu, se u červených a fialových kultivarů objevují bělavé až nažloutlé čárky, proužky a plaménky. Narušena je i tvorba listové zeleně – listy jsou často světle skvrnité. Celkový růst je jen nepatrně ovlivněný. U bíle nebo žlutě kvetoucích tulipánů jsou světlé proužky jen obtížně pozorovatelné. Obrácený poměr barev, tj. červené proužky na žlutém podkladu nejsou virového, ale genetického původu. Virus přenášejí mšice, možný je i přenos mechanicky při řezu květů.
Napadené rostliny by měly být z porostu odstraněny ještě dříve, než se objeví první mšice. Nutná je ochrana i sousedních porostů a během uskladnění. Protože hostitelem viru jsou i lilie, jejichž květy zůstávají bez poškození, neměly by být ty rostliny, které mohou být zdrojem nákazy, vysazovány v blízkosti tulipánů.

Maximálně bych zlikvidovala ten jeden Atlantis, ta směs mi připadá v pořádku - jsou takové odrůdy, můžete si je zkusit vyhledat v katalozích.

Ten na fotce také není virózní, jsou i žíhané odrůdy.           Lída


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (309) - 220.186 (?), 8.5.2013 13:13

Také NEJSOU virózní:














Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.5.2013 15:23

i tak je pak risk mít tam možná virozní tulipány, pak člověk bude vyhazovat další a další

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 10.5.2013 19:24

Lído, tyhle tulipány bych v katalogu hledala asi marně... jsou ze zahrady mojí babičky a co si pamatuju (30let a víc), tak se tam žádná nová sorta tulipánů nekoupila, takže asi budou špatný sad. Alespon ta jehlicovitá pivonka z babiččiny zahrady,  že je dobrá... pamatuju když říkala: "Nelítejte kolem ní děcka, stála mě mooooc peněz na Floře Olomouc smiley.

Ten virozní Atlantis už je venku a budu ho společně se záměnami a dalším virozními reklamovat u LG.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.186 (?), 10.5.2013 23:57

Ta pivoňka je pěkná  ;-))

Ale těm tulipánům fakt nic není - ony i dřív byly žíhané odrůdy, v katalogu něco hledat nemá cenu, jsou jich tisíce... A přečtěte si nahoře, že žluté s červeným žíháním to mají dané geneticky, virózy se projevují světlým (bílým, smetanovým žíháním) květů... (jen si nejsem jistá, jaké má žíhání ten žlutavý nahoře na první fotce směsi. Ten červenavý vpravo na fotce směs II jsem viděla i u nás v osadě.

Takhle : pokud máte víc kusů stejně zbarvených tulipánů, tak to není viróza, to je odrůda. Pokud byste měla třeba shodné růžové a každý byl žíhaný úplně jiným způsobem(široké pruhy, pás, úzké proužky), tak to viróza bude. Nebo pokud máte tulipán jako Atlantis, kde se barvy normálně postupně prolínají a najednou se na jednom květu jakoby rozbijí na kousky, tak také.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika