Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Neplašte se, nebude to tak horké :

Virová pestrokvětost tulipánu
Mezi nejčastější choroby tulipánu patří virová pestrokvětost, jejímž původcem je Tulip breaking virus (TBV). Pestrokvěté tulipány byly pravděpodobně dovezeny v 16. století do Nizozemska z Turecka, a dlouho byly považovány za zvláštní odrůdu. Ve své době byly pěstovány a hojně rozmnožovány, také díky tomu, že při jejich vegetativním rozmnožování nedochází k rychlé degeneraci. Na okvětních lístcích, případně po jejich obvodu, se u červených a fialových kultivarů objevují bělavé až nažloutlé čárky, proužky a plaménky. Narušena je i tvorba listové zeleně – listy jsou často světle skvrnité. Celkový růst je jen nepatrně ovlivněný. U bíle nebo žlutě kvetoucích tulipánů jsou světlé proužky jen obtížně pozorovatelné. Obrácený poměr barev, tj. červené proužky na žlutém podkladu nejsou virového, ale genetického původu. Virus přenášejí mšice, možný je i přenos mechanicky při řezu květů.
Napadené rostliny by měly být z porostu odstraněny ještě dříve, než se objeví první mšice. Nutná je ochrana i sousedních porostů a během uskladnění. Protože hostitelem viru jsou i lilie, jejichž květy zůstávají bez poškození, neměly by být ty rostliny, které mohou být zdrojem nákazy, vysazovány v blízkosti tulipánů.

Maximálně bych zlikvidovala ten jeden Atlantis, ta směs mi připadá v pořádku - jsou takové odrůdy, můžete si je zkusit vyhledat v katalozích.

Ten na fotce také není virózní, jsou i žíhané odrůdy.           Lída

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika