Česnek z hypermarketu k sázení?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
         
host - 195.248 (?) 
4.3.2014 13:36

Problém háďátka a sklerocia za hysterii může považovat jen člověk skutečně neznalý. Myslíte, že to, že jeden z největších pěstitelů česneku v ČR s tradicí několik desítek let, zemědělské družstvo v Dolním Němčí, muselo s pěstováním přestat kvůli hysterii, nebo že skutečně nic po zamoření pozemků háďátkem nic kloudně nemohli pěstovat? Co se týká agrotechniky, tak jsem byl na semináři o česneku s přednáškou pána z UKZUZu, který je odborník na háďátko. Fakta jsou tato. Háďátko může bez jakékoli předchozí přípravy přejít do anhydritického stavu (vyschne), v kterým vydrží i 6 let (obrazně řečeno, na pozemek nalijete beton, nic tam neroste, ale i tak tam v půdě háďátko vydrží i 6 let). Bez skutečného hostitele, jako jsou cibuloviny a právě i česnek, brambory, jahody a i brukvovité (brukvovitých je i spousta plevelů) např. v zatravněnym pozemku vydrží 10 - 26 let. Pomůže tedy nějaký 3 nebo 4 letý osevní postup, když si tam háďátko zavlečete? V Polsku mají např. s háďátkem tak velký problém, že když si koupíte česnek z Polska a nasadíte, máte 70 - 80% šanci, že si dotáhnete háďátko. To je ale hysterie pro nic za nic, co? Prosím, podobné příspěvky mějte jen k problémům, kterým rozumíte a jste v oboru trochu na úrovni, ať nešíříte bludy a kvůli Vám pak nemají pěstitelé problémy... Nejlepší je mít vždy svoji sadbu ze své zahrádky, občas ji obnovit výsevem pacibulek, nebo si nakoupit sadbu, kde si producenti sadby nemohou dovolit mít rostliny napadeny. Dokonce vím, od známého, který je smluvním partnerem největšího českého šlechtitele česneku, že i kdyby na 5 hektarovém pozemku našli jen 1 rostlinu napadenou sklerociem nebo háďátkem, tak všechen česnek z tohoto pozemku (několik desítek tun) půjde do klobás. Proto právě mají producenti sadby své smluvní množitele a dělají česnek na mnoho místech, aby se to takhle mohlo dělat. přitom je jasné, že nejlevnější by pro ně bylo, kdyby měli jeden obrovský pozemek a koupili si sazeč a sklízeč česneku a dělali si vše sami...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 10.10.2013 23:04

Paní Lído, děláte velmi dobře. Vekan je přirozeně rezistentní hospodářsky významným virům a tudíž je každoročně stejný. Jedinou nevýhodou je, že je potřeba preferovat hnůj nebo kompost před ledkováním, protože na jeho ostrosti je to znát nejvíce ze všech Kozákovic odrůd.

Naopak Thermidrome je jak F1 (rajče či okurka) a velmi rychle degraduje. Ze zakoupené sadby máte výborné výsledky, dalším rokem jen průměrné a třetí otočení už je ztrátové. Tedy pokud musíte každý rok nakupovat novou sadbu místo výběru z vlastní sklizně, pak je to citelný finanční rozdíl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.33 (?), 10.10.2013 23:36

Před výsadbou Vekanu dávám kompost nebo zarývám zelené hnojení (svazenku), zjara pak dostal trochu cereritu. Řídila jsem se spíš citem. Letos bude mít na části záhonu od jara zarytý uleželý hnůj (byla tam rajčata), tak mu to snad nebude vadit. Na zbytku záhonu dostane kompost.   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 181.164 (?), 10.12.2013 14:55

Kdyby bylo pravdou, co jste napsal v druhém odstavci svého příspěvku, tak jsme již dávno bez česneku. Plně rezistentní odrůda neexistuje a produkty z meristémových kultur jsou přes všechno slibování v nedohlednu a které bychom mohli určitým způsobem považovat za F1.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 195.248 (?), 4.3.2014 13:18

Česnek z meristémových kultur opravdu v nedohlednu není. Všechny ozdravené odrůdy jsou z meristémových kultur. Dělá se to u nás minimálně už 10, možná i 20 let... Za F1 žádný kuchyňský česnek považovat nemůžeme, protože se nedá křížit, takže je nesmysl, že by se dala získat F1 generace, to si pletete pojmy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 183.209 (?), 10.10.2013 23:48

Žádný rozdíl v tom vlastně není.Ač Vám mnozí budou říkat, že to není pravda, nevěřte tomu.Pěstujeme česnek paličák už téměř 4 desetiletí a pouze z vlastní sadby. Zkoušeli jsme některé odrudy před časem od p.Kozáka, ale nic moc.Jo docela dobře vyšel Jovan.Jinak měl hrozně nevyrovnanou sadbu, co si pamatuji.Jedna cibule velká, jedná jako třešeň...Možná je dnes lepší.Zpět k tomu rozdílu. No je to jednoduché a tak prosté, že tomu mnoho lidí pořád nechce uvěřit.Prostě nedokáží přijmout to, že by to bylo tak prosté. Rozdíl je jedině v tom, že se rozhodnete česnek sníst a je tudíž konzumní.A nebo si vyberete z té úrody ty pěkné palice a z nich vyloupete pěkné velké stroužky, které pak nasázíte.A tomu pak říkáte sadbový. To je celé. smileyAčkoli pan Kozák bude "do krve" říkat, že sadbový je sledovaný a já nevím co ještě, moc tomu nevěřte. čenek na sadbu mu pěstuje kde kdo (on ho všechen nepěstuje)a že to sleduje neznamená, že zkontroluje každou cibuli. winkMořený není, protože česnek se moří rozloupaný před výsadbou.Mimochodem, pokud někdo nabízí sadbu stroužky, tak běžte od toho.Musíte vždy kupovat celé cibule a musí být zdravé stejné velikosti, velké(všímejte si podpučí).Doporučuji Vám i ostatním si sehnat kvalitní odrůdu česneku pěstovanou zde v ČR a tu si pak namnožit.Zapomeňte na Fracii apod... Jinak háďátko je všude.Nepropadejte iluzi, že vám bude vyhýbat.Střídejte plochy(osevní postupy). Tak česnekáří ať se daří.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vlasta L. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 234.228 (?), 11.10.2013 9:11

Plně se připojuji k tomuto příspěvku. Česnek pěstuji již několik desetiletí, z toho snad jen jednou jsem zakoupila sadbu na výstavě v Litoměřicích.  Jsem plně přesvědčena, že hlavní je správná agrotechnika a výživa. Pokud tyto podmínky nejsou splněny, pak ani pozlacená sadba nic nezmůže. Většinou sázím svůj dlouholetý paličák, který dokáže udělat obrovské hlavy, vydrží v podstatě až do nové sklizně. Ten tvoří základ a k tomu tak různě, co kde vidím pěkného, většinou běžně v obchodě. Vloni též z polské tržnice. Jelikož loňský rok česneku nepřál, ani můj paličák se příliš nevydařil. Přesto jsem z něj znovu vybrala, a z bídné sadby jsem letos sklidila znovu krásné a zdravé velké hlavy. Nemořím, nestříkám. Jen krmím a zalévám ve správný čas.Tak ať si to každý přebere. Vlasta L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 147.42 (?), 10.12.2013 15:09

Připojuji se k oběma příspěvkům nade mnou. Pěstoval jsem nepaličák po otci. Tvořil velké palice a obalové šupiny byly poměrně tlusté a velmi pevné. Po zavlečení háďátka a masivním zamoření pozemku tímto neřádem, jsem s pěstováním skončil. Byla to obrovská chyba!! Rodiče již tady dávno nejsou a na takový česnek jsem ještě nenarazil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 195.248 (?), 4.3.2014 13:56

Velmi chytrý příspěvek. Pravděpodobně budete jeden z producentů sadby česneku (Tagro, Moravoseed, Kozák, Semo), když se tváříte, že víte, jak se dělá sadba. Mám vystudovanou Mendelovu univerzitu a zabývám se zelinářstvím. Mimo jiné Vám asi uniklo, že jsou jiné zákony a vyhlášky na produkci sadby (ať už česneku nebo sazenic zeleniny případně osiva) a jiné normy a vyhlášky na produkci potravin, jako je zelenina a právě i konzumní česnek. Česnek je hodně citlivý na podmínky, proto se i stává, že si třeba koupíte sadbu odrůdy Unikát, polovinu dáte svému kamarádovi, který bydlí o 5 km dále a rozdíly mohou být úplně zásadní. Česnek, který půjde vám, nemusí jít jemu a obráceně. Sadba velká jako třešeň neexistuje, minimum je (tuším) průměr 3,5 cm, ale ani taková se u nás neprodává, všichni mají míru nějak nad 4 cm. Takže to, co píšete, je NESMYSL. Kdyby to bylo tak jednoduché, proč by bylo u nás a všude ve světě tak málo producentů sadby a tak hodně jiných pěstitelů? Přeci podle toho, co píšete, by musel producent sadby vydělávat dvojnásobek proti producentu zeleniny (náklady a práci mají podle vás stejnou, ceno výrazně odlišnou). No to by se do toho firmy vrhli. Říká Vám něco ozdravování česneku metodou pěstování v podmínkách in vitro? Těžko. Nebo podle Vás to asi dělají i všichni, všichni, co dělají konzumní česnek mají ve firmě drahou laboratoř s kvalifikovaným personálem, všichni dělají kontroly pozemku, kde prochází porost a prohlížejí rostlinu po rostlině a když je nějaká špatná, hned ji dají na testy. Píšete tu jeden nesmysl vedle druhého. Ale bohužel je na světě hodně lidí, kteří jsou odborníci na vše, na co si vzpomenou, protože si vytvoří nějakou teorii a ta podle nich je správná a tu šíří. Bohužel, aby si člověk předtím, než začne žvanit blbosti, problém pořádně nastudoval, na to nikdo nemá. O střídání ploch jsem tu už psal, proti háďátku je to nesmysl, asi málokdo má možnost ít 20 - 30 různých ploch od seme vzdálených, aby mohli každý rok pěstovat na jiné ploše, jestliže háďátko bez hostele i v zatravněné ploše důkáže přežít i 26 let.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 122.69 (?), 3.12.2013 18:44

Já jsem po rokoch dostal chuť sázet česnek, v sobotu jsem kopil česnek v tescu a namočil do vody a ted už pouští koreny,,jen jkestli už není pozde na sázení, česnek ted už by mel mít 10cm bylinu, tak jsmne sázeli v minulosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika