Česnek 2015



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 227.97 (?) 
23.11.2015 20:53

Minulý rok jsme nasadili velké stroužky a výnos VELICE malý, lepší je sázet ty menší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 23.11.2015 22:03

Já bych to popsal jinak. Pro málostroužkové odrůdy jsem se kdysi setkal s návodem na pěstování nazývaný jako "Čertův loupežnický česnek". Princip spočívá v tom, že se snažíme vysázet minimální hmotnost ale geneticky nejlepšího materiálu. Postup vychází z toho, že nejprve provedeme rozdělení zdravé části sklizně na sedláky a čeledíny. Sedláci jsou velké cibule dělené na průměrný a více než průměrný počet stroužků. Čeledíni jsou cibule jednostroužkové, menší a prostě celá ta menší polovina. Zatímco čeledíny dáme spát na půdu (uskladníme ke spotřebě), tak sedláky vypravíme na bál. Bohužel, na bále čert sedláky okrade - tedy přesněji vezme z nich nejmenší stroužky. U 4 stroužkové cibule 2 u pětistroužkové 3. Oloupení sedláci se vrátí domů do kuchyně a lup si čert schová na poli (nasází).

A teď od pohádky k praxi. Některé klony česneku vytváří jen 3-5 stroužků a celá cibule váží cca 60-80 gramů. Jestliže je sedlákem většina cibulí těžších 70 gramů a dělená na 5 stroužků, pak průměrná hmotnost jednoho stroužku je 15 gramů. Do čertova lupu přijdou stroužky vážící 10-15 gramů, zatímco do kuchyně přijdou stroužky o váze 15-25 gramů. Příklad: Ze sklizně 11 kg po usušení tak bude až 1 kg poškozených či podezřelých (nebudeme skladovat) a zbytek bude 144 cibulí. Tyto rozdělíme na 72 čeledínů (cca 4,5 kg) a 72 sedláků (cca 5,5 kg). Po oloupení budou sedláci vážit cca 3.8 kg a čertův lup bude cca 1,7 kg.  Z čertova lupu odpočítáme 160 stroužků k sázení (a zbytek necháme jako zálohu). I když by se zdálo, že u 4 stroužkového česneku je nutné na sadbu dát 1/4 úrody, tak Čert to zvládne s poměrem 1/6 až 1/7, což je standard pro 7-8 stroužkové česneky. Přitom sázíte geneticky to nejlepší z úrody a máte každoročně 20 m dlouhý řádek. Přitom sedláci jsou v kuchyni vítáni. Jeden stroužek stačí do sekané pro 4 osoby, dva stroužky na bramborák z kila těsta a na zabijačku máte také 0,5 až 1 kg česneku oloupaný během pár minut.

No a pokud nemáte odrůdu "Bělský zabijačkový" všechny váhy si přenásobte hmotnostním poměrem konkrétní odrůdy, avšak výnosový koeficient stále zůstane jeden díl sadby ku šesti dílům na spotřebu. To je dvojnásobný výnos oproti 1+3 charakteristický pro 4 stroužkovou odrůdu. Nevýhodou je, že k prodeji jsou vhodní pouze čeledíni. Oloupené sedláky si musíte ponechat pro svou vlastní spotřebu nebo spotřebu velmi blízké rodiny.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vagabund - (48) - 220.250 (?), 24.11.2015 14:00

Minulý rok bylo velké sucho takže s tímto rokem bych nesrovnával.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 24.11.2015 16:18

Vaga..., Vy asi ten česnek nepěstujete. Jinak by jste tady neplkal takové pitomosti. Jednak nevíte, jestli nebyl i ten letošní česnek pod závlahou a pak, letos sice bylo sucho, ale v období kdy už vliv na velikost výnosu česneku byl minimální. Je docela rozdíl, jestli na 1 m řádku spotřebujete 8 stroužků o váze 8×15 g nebo 10 stroužků o váze 10×3 g. přitom v obou případech bude výnos cca 0,5 kg.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vagabund - (48) - 220.250 (?), 24.11.2015 20:22

Vidím že jste ostrej jak břitva. Doufám ale, že se tato diskuze bude vyvíjet jako přátelská debata lidí, kteří mají společného koníčka a ne jako boj na život a na smrt.
1.Nevím, byl li tento česnek pod závlahou ale bylo by to dost neobvyklé (i když někteří odborníci to doporučují mi se zalévání česneku moc nelíbí ale nebudu to rozvádět), proto jsem to nepředpokládal ale snad se to časem dovíme.
2.Možná došlo k nedorozumění ale „minulý rok jsme nasadili“ beru jako že nasadili v roce 2014 a sklidili v roce 2015. V tom případě Vám sice neberu Váš názor, že vliv sucha byl letos minimální ono i tady záleží na tom, kdy jste česnek sadil, jakou vegetační dobu má Vámi nasazený česnek, v jakém místě republiky se nalézáte (sucho nebylo všude stejné) jaké jsou u Vás půdní podmínky (jak půda drží vláhu) atd. U nás sucho určitě vliv na výnos česneku mělo a jak to tak sleduji někde byl vliv sucha ještě větší.
3.Vaše úvaha o spotřebě sadby a výnosu je teoretická, já mohu posloužit reálnými čísly z roku 1991/92. V té době jsem už upustil od sadby kupované od renomovaných firem, ale sadil odrůdy neznámého původu získané od přátel. První odrůda byl modrý paličák, ten míval většinou kolem osmi a víc středně velkých stroužků. Druhá odrůda byl tak zvaný Ruský paličák, počet stroužků 4 – 6 hodně velkých. Spon byl u obou odrůd stejný, řádky 20-25cm od sebe a v řádcích kolem 10cm.
První odrůda:
vysazeno: 25Kg/ar    sklizeno:154Kg/ar    výnos po odečtení sadby:129Kg/ar
Druhá odrůda:
Vysazeno: 42,8Kg/ar sklizeno: 212,8Kg/ar výnos po odečtení sadby:170Kg/ar
Na závěr bych si jen dovolil poznamenat, že jsem jen radil, nedělat z jednoho co do srážek výjimečného roku unáhlené závěry co je a co není dobré.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 24.11.2015 23:28

Ano, u druhé odrůdy jste sklidil v absolutním čísle více, ale v obou případech je výnosový poměr dosti tristní. První odrůda dává 1+5,2 a druhá 1+4. Z hlediska ekonomiky je zajímavější odrůda která u poměru 1+X dává to X větší, protože je vždy levnější osázet větší plochu pro dosažení určité absolutní hodnoty výnosu než velký díl výnosu otáčet formou sadby.

K první odrůdě je dobrá cesta třídit na sadbu 1/8 úrody co má větší počet stroužků a ty málostroužkové dát na konzum. Dostanete se tak na krásný poměr 1+7 a lepší. K druhé odrůde je pak dobrý ten postup co jsem zmínil jako "Čertův loupežnický česnek".

Jinak můj poznatek k dělení cibulí málostroužkových odrůd. Když nasázíte stroužek velký kolem 150%PHS (průměrné hmotnosti stroužku), vyroste cibule průměrně jen o 20% větší dělená na více stroužků. Nasázíme-li stroužek velký 75%PHS vyroste cibule cca o 10% menší (než průměr úrody netříděné) a dělená na méně stroužků. Toto vše je nezávislé na hnojení/výživě.Takže pro zatímco pro malého pěstitele je dobré a přijatelně pracné použít návod na "Čertův loupežnický česnek", tak pro velkopěstitele je lepší pozitivním výběrem vybrat nejlepší kusy k samostatnému pěstování sadby a tuto sadbovou šarži nasázet s až dvojnásobnou hustotou. Hustší porost dá sice menší výnos vyjádřený v hmotnosti, ale větší výnos vyjádřený v počtu stroužků = potenciálně osázené ploše v dalším roce. Ve Vašem případě by jste na cca 8 m2 nasázel tolik co by jinak přišlo na 16 m2 a z této plochy sklidil potřebný počet stroužků pro osázení celého aru. Hospodářský výsledek by měl být cca o 20% lepší než Vámi praktikovaný způsob a jen cca o 15% horší než pracnější "Čertův loupežnický česnek". To platí pro ten málostroužkový Rusák. Pro jiné odrůdy může být efektivnost jedné nebo druhé metody markantnější. Zkušenost není opřena o jedno pěstební období, ale o 6 pěstebních období přenásobeno 32 odrůdami (jak uznané, tak místní krajové nebo naopak zahraniční). Nemusíte se tím řídit, stačí když nad tím budete chvilku přemýšlet. Cílem je, mít z aru těch cca 2q a přitom na sázení použít jen 25 kg sadby Rusáku.

PS: doufám že mám všude správné a/á.
malostroužkový = s malými stroužky (např. 16ti á 5 g)
málostroužkový = s malým počtem stroužků (např. 4mi á 20 g)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vagabund - (48) - 220.250 (?), 25.11.2015 9:15

Vaše úvaha že je lepší osadit větší plochu menšími stroužky a to ještě v hustším sponu má hned několik slabin, které se při pěstování na záhonku 10m2 neprojeví ale, pokud ručně obděláváte 600m2 jsou už podstatné.
1.Obdělávat větší plochu a udržovat ji v bezplevelném stavu dá dost zabrat. Na malém záhonku není problém dát řádky i 15cm od sebe ale na poli 600m2 bych takové pole nechtěl při vzrostlém česneku obdělávat.
2. Další problém vznikne při střídání pozemků, které je pro udržení dobrého zdravotního stavu nutné. Mám sice velkou zahradu ale i tak jsem měl s touto věcí problém. Navíc co na tak velkou plochu kterou musíte nechat od česneku odpočinout nasadit aby jste plodinu kterou sklidíte taky využil a kolik práce vám s tím přibude.
3.Máte li malý záhonek není problém roztřídit si stroužky podle libosti a nasadit ty co vám vyhovují a ostatní zpracovat v kuchyni. Co by jste ale dělal s takovými stroužky pokud osadíte pole o rozloze několika arů?
4.Poměr mezi sadbou a sklizní u česneku který má málo velkých stroužků se vám zdá tristní. Zkoušel jsem česneky s více stroužky, menší váhy. Tady je srovnání z roku 1988/89.


Odrůda Záhorský – nepaličák hodně malých stroužků v cibuli.
Vysazeno: 17Kg/ar Sklizeno: 156kg/ar výnos po odečtení sadby: 139Kg/ar poměr sadba sklizeň 1: 9,2


Modrý paličák -  8 a víc středně velkých stroužků v cibuli.
Vysazeno:23Kg/ar Sklizeno: 186Kg/ar výnos po odečtení sadby: 163Kg/ar poměr sadba sklizeň 1:8,1


Ruský paličák – 4 – 6 velkých stroužků v cibuli.
Vysazeno: 47,2Kg/ar Sklizeno 274kg/ar výnos po odečtení sadby: 227Kg/ar poměr sadby sklizeň 1:5,8


Faktem je že jsem z odrůdy která má nejvýhodnější poměr mezi česnekem vysazeným a sklizeným prodal z jednoho aru po odložení sadby na příští rok 139Kg, z odrůdy která má horší poměr mezi sadbou a sklizní 163Kg a z odrůdy s nejhorším poměrem mezi sadbou a sklizní (podle Vašeho názoru tristním) 227Kg.


Nic ve zlém ale ani já neočekávám, že svůj názor změníte. Rozdílnost našich názorů bude asi v tom, že to co se v malém jeví jako nepodstatné, to se ve větším měřítku projeví velmi zřetelně.

Ještě bych poznamenal že poměr sadba sklizeň jsem si u Záhorského "pokazil" tím že jsem nasadil jen větší stroužky, ty menší jsem vzal na spotřebu. Pokud bych to udělal obráceně určitě by poměr byl ještě příznivější než 1:9,2 ale výnos by byl menší.

smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 25.11.2015 13:46

Hustší spon jsem nemyslel dát řádky blíže k sobě, ale nasázet více stroužků do běžného metru řádku.

Nic není lepšího než vlastní zkušenost. Udělejte to, co píšete v posledním odstavci prakticky. Vemte rozdružený Záhorský a sadbu rozdělte na dvě kupičky o stejném počtu stroužků. Na jednu kupičku budete dávat stroužky malé a na druhou velké. Pak je nasázejte do dvou souběžných řádků se stejnou mezistroužkovou vzdáleností. Po sklizni výsledek zvažte.

U rusáku jde o to, že se dá nasázet jen cca 30 kg/ar a sklidit 270 kg/ar. Je pak otázkou, jestli ta práce s tříděním 17kg ×cena za kg se vyplatí. Z pohledu minimální mzdy to třídění nesmí trvat více o jak 30 hodin déle než třídění tak jak jej provádíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.226 (?), 25.11.2015 20:56

Ja sadim pre nasu rodinu 1mx2m, cize nie je vela roboty ak trochu experimentujem. Dal som si tu pracu, ze som sadil podla velkosti, od naj po naj... Vratane takych drobnych v strede... A naozaj ked cesnak vybehol tak rastlinky tvorili "somarsky mostik"... od naj po naj... Tie najmensie dali naozaj tenke a drobne nadzemne casti. Po case sa ale rozdiel uplne vyrovnal a na konci pri zbere som si nevedel spomenut, z ktorej strany bol ten "somarsky mostik". Rastliny aj vynos bol vsade rovnaky, samozrejme v radoch sa nasli silnejsie aj slabsie rastliny. Inak vynos to nebol nic moc, ale cesnak bol zdravy a chutovo silny. Mozno to horuce leto... Juro

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 25.11.2015 21:17

Nejčastější příčinou, proč je česnek z menších stroužků menší bývá to, že pěstitel malé stroužky podvědomě sází hustěji. Hustší porost znamená méně světla i méně živin. Juro dodržel na celém řádku stejný spon, tak jeho porost by měl být (a byl) vyrovnaný. Často má pak větší vliv na velikost cibule kvalita provedení odhlávkování.

Ale pozor, neznamená to, že máme brát malé stroužky z malých cibulí (tj. "čeledínů"). Pokud cibule není malá z objektivních důvodů (z pacibulek, ze záměrně přehuštěné výsadby apod.) je malá z důvodů subjektivních (zdravotní stav, viróza, poškození genu mutací,...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika