První broskvoně dozrávají



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host - 64.242 (?) 
25.7.2012 11:12

Bělomasá broskev, neodlučitelná od pecky - to je hrůza, kterou bych nepřál ani svému nepříteli, kdybych nějakého měl. Ale když máte radost, že je raná - proč ne. Můj tatínek se držel zásady, že to, co je příliš rané anebo velké, za mnoho nestojí. Mám červencovou broskvoň Favorite Morettini, ale mé oblíbené Redhaven se chuťově ani nepřibliží. Jen kdyby nebylo těch vos! Žádné návnady na ně neplatí a navíc se s nimi přiživují i včely a nad včelí žihadlo není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 25.7.2012 13:09

Myslím si, že nejenom my dva s Honzou máme rádi rané bělomasé broskve, i když nejdou od pecky. Právě proto, že jsou tak brzo zralé, člověk jim odpustí mnohé. Kdyby jste viděl, jak jsem si i letos vychutnával první Rivany a vůbec mně nevadilo, že nejsou zdaleka tak kvalitní, jako třeba jen o něco pozdnější Karešova. Bohužel se nemohu stále dopracovat k větší plodnosti tohoto stromu. Ohledně RH bych Vám dal rád za pravdu, ale nevím, nevím. Mám tady jen pár plodů. O "rychlochuti" a neodlučitelnosti raných broskví jsem psal už taky. Všechny tyto neduhy odpouštím díky jejich rané době zrání. A naopak, čím jich bude více, tím lépe. Ovšem jisté kvality musí mít i ony. Na Favority docela spoléhám stejně, jako třeba Libor na meruňku Kioto. Mimochodem, Libore. Kioto mám zřejmě také na obdobné podnoži jako Ty, protože přirůstá jen velmi málo. Jelikož mně manželka vyhodila všechny cedulky od nakoupených stromků omylem do popelnice, tak se nemohu podívat. Ale bylo to něco mně neznámého, takže proto si myslím, že jsme na tom stejně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.146 (?), 27.7.2012 13:55

Dobrý den, pane 64.242. Ani nevíte, jak rád bych zažil znovuvzkříšení standardy Redhaven. Zvlášť, když ji mám teď na tak vhodné podnoži, jako je St.Julien. Po destesti letech mně starý strom RH moc důvodu k radosti nepřinesl (možná záměna není odůvodněná). Je zajímavé, že oproti minulému roku byly letošní čtyři plody, sice zevnitř napadené mravenci a škvory, a i přesto, že byly úplně zakryté listy (uvnitř koruny) a tudíž nevybarvené, výborné. Sice není žádný důvod se domnívat, že se to stane zcela běžnou věcí, každý rok, ale nějaká malá šance by tu snad byla. A opravdu bych byl velmi rád.      Petr z P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 184.146 (?), 27.7.2012 16:02

Vypadá to, odrůda broskvoně Royal Vee, by mohla dozrávat přeci jen už v červenci. Na snímku je první, měknoucí plod na dvouletém stromku.

Royal Vee (25.7.2012)
Royal Vee (25.7.2012)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 84.18 (?), 3.7.2012 20:49

Někdo tady zmiňoval odrůdu EARLIGLO, nebyl jste to právě Vy pane Waltře? Mohl by jste napsat něco více o této odrůdě z vlastních zkušeností? Papírově to nebyla nikdy žádná sláva. Má její pěstování ještě vůbec nějaké opodstatnění? V konkurenci např. s Favoritou, by nejspíš dnes už neobstála, je to tak?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 4.7.2012 23:28

Ano, byl jsem to já. Ale se současnými odrůdami nemohu srovnávat. Můj původní záměr, před 17 lety, byl, mít postupnou sklizeň broskví od počátku července do počátku září. Zároveň jsem vybíral jen dostupné odrůdy se zvonkovitým typem květů. Vše ostatní, tj. chuť, velikost, odlučitelnost, náchylnost na kadeřavost, byly až na druhém místě. 3 roky mi tehdy trvalo, než jsem postupně sehnal a vysadil Redwin, Earliglo, Redhaven, Fairhaven a Cresthaven. A později Springcrest, který se ke mně ovšem dostal z nedopatření a Sunhaven. Takže jediné, proč mohu doporučit Earliglo oproti Favorita, je, že má zvonkovitý typ květu. Jinak moje Earliglo přišla do plodnosti až po 4 letech, ale od té doby plodí pravidelně. Ač určitě dostanu za uši, vytrvale provádím řez na podzim a za odměnu mám velkou násadu plodů, takže každoročně musím protrhávat. Přirozeně, s pozdějšími odrůdami se Earliglo nemůže srovnávat, měla zaplnit mezeru mezi Redwin a Redhaven a byla tehdy na trhu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?), 12.7.2012 17:01

Kamarádi zahrádkáři, na plodech broskvoně se mně objevuje "sazovitost", kterou znám zatím jenom u jablek. Že by tu byl nějaký znečišťovatel prostředí, tak není, ačkoliv kdoví odkud vítr fouká. Máte zkušenosti, máte recept? Díky.  I.

sazovitost?
sazovitost?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 12.7.2012 17:20

Na sazovitost bude určitě platit to samé, co doporučoval pan Vinšálek na strupovitost peckovin. Nevím přesně v kterém tématu se to rozebíralo. Zkuste zadat do vyhledávače strupovitost peckovin. Myslím, že pan Vinšálek doporučoval nějaké přípravky proti strupovitosti jádrovin. Já jsem letos poprvé použil Horizon, který myslím pan Vinšálek taky uváděl a po jednom červnovém postřiku je výsledek zatím slušný. Nejlépe je to patrné na nektarinkách, které jsou čisté. Na zapomenutých plodech, které nebyly ošetřeny (Harogem) je strupovitost patrná, takže ten postřik přeci jen něco platný byl. Teď už můžete sazovitost jen utlumit, tu, co tam už máte, tak ta Vám ani po postřiku už nezmizí.

 Vím, že to sem nepatří, ale chtěl jsem se zeptat, jak to máte v těchto dnech s plísní bramborovou na rajčatech? Stříkal jsem dvakrát Ortivou, ale nepostříkaná rajčata zatím také nic nemají, stejně jako ta postříkaná. Tato choroba ještě neudeřila?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?), 12.7.2012 17:31

Na příspěvek pana Vinšálka jsem se zatím nepodíval, obecně vím, že na jabloně jsou doporučovány postřiky proti strupovitosti, ale zasáhnout jsem měl asi dřív, leč doposud jsem se s tím nesetkal a nepočítal s tím. Je to pochopitelně poučení pro příště.

Nevím jestli dotaz ohledně rajčat patřil mně, ale po preventivních postřicích Acrobatem a Ridomilem vyčkávám. Zatím je klid. Jenom, aby to vydrželo! Jih Moravy.   I.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 181.66 (?), 13.7.2012 14:42

Pro p. Ivo: Dopadla jsem s broskvemi úplně stejně. Do včerejška jsem si myslela, že je to způsobeno kroupami (3.7. HK.) ale jak vidím a čtu tak je to asi strupovitost. Co jsem vyhledala ve starších příspěvcích tak použiji Baycor. Doufám že to alespoň zastavím. Chci se vás Ivo zeptat jak to ošetříte vy?Děkuji p. Petrovi z Pardubic za nápovědu, kterou nás nasměroval. Jestli máte někdo zkušenosti se stupovitostí a ošetřením v tuto dobu, budu vděčná za každou radu. Ty kroupy zničily jablíčka, rybíz, okurky, rajčata, papriky o kytičkách ani nemluvím. Rajčata a okurky jsem postříkala, ty se docela vzpamatovaly z toho šoku, ale jablíčka se kazí na stromě a nahnilé padají.To jsem ale drobek odbočila. Děkuji vám za případné rady.





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika