První broskvoně dozrávají



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?) 
15.7.2012 13:36

Ještě bych připoměl starý, osvědčený způsob pro zlepšení chuti plodů broskví, a platí to i u Fenixu. Tvrdší (ne úplně tvrdé) plody otrháte a necháte je takzvaně "dojít". Druhý den poznáte výsledek tohoto pokusu. Některé plody jsou opravdu lepší, než když je utrhene a hned zkonzumujete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 233.236 (?), 15.7.2012 16:10

Nerád som Ťa obťažoval, Petře, ale som rád, že si napísal asoň trocha viac o chuti Fénixu. Keďže z diskutujúcich na fóre, najviac popisuješ chuť ovocia, považujem Ťa za skúseného hodnotiteľa. Preto mi dovoľ ešte raz zopakovať: Bol by problém porovnať chuť Fénixa napr. so štandardom Red Haven či chuťovo skvelou Hale Haven? Podľa Tvôjho hodnotenia Fénixa sa potvrdzuje môj názor: Čím neskoršie dozrievajúce kultivary broskýň, tým spravidla chutnejšie. Priznám sa, že neodlučiteľnosť od kôstky mi kazí chuťový pôžitok pri konzumácii. V chladnejších ročníkoch má horšiu odlučiteľnosť dužniny od kôstky aj stredne raná, obľúbená a v minulosti často pestovaná Red Haven. U Halehavenky, Sunhavenky či Flaminga som takéto "nedostatky" na žiadnom plodu nezbadal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 70.240 (?), 17.7.2012 7:52

Vypadá to, že konzumace Fenixu, s otrháním a jeho následným "dojitím" (uležením), strom nejspíš zachrání před krumpáčem. Plody jsou opravdu poté chuťově zajímavější. Je po nich teď doma scháňka, ale nebylo jich na stromě mnoho. Po přebytcích srpnových odrůd už taková scháňka možná nebude. Proto začínám upřednostňovat rané odrůdy, i když jsem tímto Paľa asi poněkud zmátl. Taky kvůli jen minimálnímu výskytu strupovitosti a tudíž absenci chemické ochrany. Paľo má samozřejmě pravdu o vyšší kvalitě pozdních odrůd. I když se např.Fenix musí tzv. "okousávat" (nejde od pecky), přesto se po něm jen zaprášilo a jsou to po dojítí takové osvěžující broskve s alespoň částečným aromatem, který dává plodům po uležení kompaktnější chuť. Jsem zvědavý, jak to bude v příštích týdnech s počasím. Pokud by vydrželo právě takovéhle, jako je teď, určitě by se to podepsalo, ani ne tak na kvalitě struktury dužniny a její odlučitelnosti od pecky (odrůdy zrající po RH), ale spíš na absenci aromatických látek, jako tomu bylo minulý rok. Musím ještě připomenout, že odrůda "nepravá" Dixired byla o poznání aromatičtější, než Fenix. Bohužel to vypadá, že je v posledním tažení a jsem přesvědčen, že jako už několikátá v pořadí, zajde na Asfixii, tzn. zadušení kořenů v těžké, neprodyšné a mazlavé, jílovité půdě. Že je málo prostupná, je poznat i z toho, že na ní po dešti stojí voda, oproti běžné, černé, sypké, zahradní zemině. Zdá se, že nejde o záměnu za Harbinger, protože mě jiná záměna ani nenapadá, jelikož plody Harbingeru byly zralé mnohem dříve. Byly sice jenom tři, ale na velkém stromě "nepravé" Dixired bylo přesně tolik plodů, jak jste mohli vidět na té malé misce, takže naprosté minimum. Jinak ale tato "nepravá" Dixired měla snad nejhezčí miskovité květy ze všech mých odrůd. Ke konci kvetení přecházela tmavě růžová až do temně červené barvy. Tak zbarvené květy neměla ani Favorita, Envoy, Teska, nebo Harko.

Ještě, co se týče chuti raných odrůd, tak jsou to samozřejmě rychlokvašky, nejdoucí od pecky. I nejlepší raná odrůda Favorita Morettini 3, která se s raných odrůd vyznačuje nejvýraznější broskvovou chutí, se k takovým odrůdám musí počítat. Například oproti odrůdě Harbritte, působí Favorita při konzumaci určitou rychlochutí, která brzy odezní. Naopak Harbritte je sladce aromatický, působí sytějším, déletrvajícím chuťovým vjemem, zřejmě díky delšímu vyzrávání plodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 17.7.2012 8:16

O čem píšu stále a opakovaně, tak odrůda Harbritte nezklamala v této chuti zatím v žádném roce, na rozdíl od Favority na které by se déletrvající počasí tohoto typu jistě podepsalo, což mám i vyzkoušené. Navíc Harbritte nevymrzá, plodí pravidelně většinou bez nutnosti probírky (na tak málo květů je takové množství plodů obdivuhodné), což je dobře, protože strom roste bujně a tvoří velké koruny a probírka by byla náročná. Obdivuhodný je i zdravotní stav (pokud se zanedbá po řezu ošetření ran, tak se rány postupně zacelují, většinou bez klejotoku a prohlubování samotných ran s rizikem rakovinového odumírání (viz.moje zanedbaná odrůda Sunhaven). Dužnina je od pecky odlučitelná většinou dobře, jen někdy z části ulpívá. Tato doba zrání je holt rozhraním mezi odrůdami zrajícími po RH a Harbritte většinou zcela odlučitelných, a odrůdách zrajících před RH, většinou neodlučitelných, takže je to prostě něco mezi tím. Takže opět dělám reklamu na Harbritte. Nevím přesně v kterém roce byla vyfocena na titulní straně Zahrádkáře, jako perspektivní náhrada za RH, což tam uvedeno nebylo, ale uvádí se to jinde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 239.6 (?), 17.7.2012 11:55

Tak som sa Petře napriek množstva napísaného textu opäť nedozvedel, ako je to u Ťeba s chuťou a kvalitou dužniny Fénixu v porovnaní s klasikou Redhaven či chuťovým skvostom Halehaven? Nu což, zrejme tieto kultivary nepestuješ, alebo si ešte nejedol ich plody? Pritom v 80. aj 90. rokoch to boli hojne ponúkané odrody v predajniach stromkov.

U nás konečne po 4 týždňoch trocha slušnejšie napršalo. Sunhavenka zareagovala vyfarbovaním tvrdých plodov. Niekoľko ich zhodil vietor, boli šťavnaté a chutné. V tejto sezóne budú menšie, lebo strom napriek júnovému opadu je obťažkaný bohatou úrodou (snímka vľavo). Sadzovitosť mierneho rozsahu vidím na cca 10-20 plodoch (snímka vpravo). Ich počet sa v súčasnom dáždivom počasí nezväčšuje. Striekať chémiou takýto strom by mohol iba fakír, ktorý si dáva fungicídy pravideľne na raňajky. S chrastavitosťou kôstkovín som sa v mojích záhradkách či vinohrade nestretol. Ceľkový počet postrekov na Sunhavenke v tejto sezóne: 2x Kuprikol na začiatku jari, 1x Pirimor na začiatku leta.

Sunhaven 17.7.
Sunhaven 17.7.
Nevýznamný výskyt sadzovitosti na plodoch Sunhaven.
Nevýznamný výskyt sadzovitosti na plodoch Sunhaven.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 17.7.2012 13:18

Rané odrůdy (tudíž i Fenix) nejdou od pecky, nemají tak kvalitní strukturu dužniny, rozhodně se nedají v tomto ohledu srovnávat s pozdními odrůdami. Pokud by bylo stejně teplé počasí, jak před dozráváním raných odrůd, tak před dozráváním pozdních, tak jsou pozdní odrůdy určitě lepší i v celkovém chuťovém dojmu. Obrovskou předností raných odrůd je právě jejich ranost a v této době velká poptávka po tomto ovoci. Fenix se dá doporučit právě pro tuto ranost a (u mě) je po uležení plodů jeho chuť už přijatelná. RH a Halehaven je už kvalitativně něco jiného. Pro mě je podstatně lepší, než RH, Harbritte a první větší úroda Halehavenu doplatila minulý rok na špatné počasí. To, že jsem v minulosti jedl jeden obrovský, chuťově fantastický plod Halehavenu zatím nic neosvětluje. Minuloroční Halehaveny měly také nadprůměrnou velikost, ale byly v důsledku špatného počasí bez aromatu. Velmi dobrou chuť zakonzervoval v plodech i přes každodenní deště a chladné počasí, právě Harbritte, u mě jako jediný v minulém roce. Slušné aroma měla i "nepravá" Dixired, ale tam bylo před dozráváním teplé počasí. Omlouvám se, ale měl jsem problém s vkládáním příspěvků pod svým jménem, proto byly dva dnešní příspěvky vložené pod jménem "host". Ještě snad k chuti RH. Jeho chuť je specifická, ale na můj vkus velmi často málo typicky broskvová, i když specificky plná a kompaktní. V tomto ohledu ji překonává právě Harbritte. Souhlasil bych s drtivou většinou atlasů, kde se uvádí chuť RH pouze jako dobrá, kdežto u Harbritte jako velmi dobrá. Závěrem ještě k Paľovým fotkám. Paľo neuvažuješ o koupi lepšího foťáku? Tvoje fotky jsou dost matné. A taky myslím, že se potvrdilo, že u Mirkových fotkek broskví se nejednalo o Earliglo, které by vybarvovalo až v této době, podobně jako u Paľových plodů odrůdy Sunhaven.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.63 (?), 19.7.2012 10:13

S chuťou Redhavenu mám podobné skúsenosti- štandardná odroda a štandardná chuť. Navyše počas chladnejšieho leta množstvo plodov ťažko odlučiteľných od kôstky, čo znepríjemňuje prácu pri polení plodov počas zavárania. Na tento účel sa musia plody oberať trocha tvrdšie. Tieto problémy u kultivaru Halehaven absentovali. Halehaven nesklamal žiadny rok a vždy mal u nás (v ťažkej ílovici) plody veľmi chutné, výberové a vzorovo odlučiteľné od kôstky. (Asfyxiu koreňov som nepoznal.) Pri prezretí bola chuť dužniny Halehaven nádherne harmonická, neskôr až do vínova. Nedostatky: vnímavosť k hube Taphrina deformans a trocha smutná hnedočervená farba dosť plstnatej šupky, ktorá sa však dala nádherne a ľahko ošúpať. Myslím si, že chuť skorých odrôd broskýň nie je daná nedostatkom slnečných lúčov a tepla na začiatku leta v porovnaní s teplom v auguste či septembri, ale je to čisto odrodová záležitosť. Príkladom je tohtoročný začiatok leta, kedy sme mali rekordné teploty. Na kvalite chuti Fénixu, ako popisuje Petr, sa to však neprejavilo. Harbritte by mohla byť naozaj chutnejšia alternatíva. Bohužiaľ som ju nekoštoval, takže spolieham iba na údaje Petra. Snímky vkladané do fóra robím pomocou mobilu Nokia E51. Program Nokia PC Suite šikovno ukladá snímky do PC. Kvalita snímkov je závislá na dostatku slnečných lúčov. Za dážďa či hmlistého počasia je horšia. Svedčí o tom aj minuloročná neadekvátna reakcia Wimpiho na snímky susedových vysadených sliviek vo vinohrade počas nevľúdneho jesenného počasia. Treba rozlišovať, či ide o dokumentačný zámer alebo prezentáciu snímok v štýle Picassa. S kúpou nového digit. fotiaku na tento účel nerátam. Myslím si, že za hmly či dážďa by ani ten zázraky nespravil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 4.7.2012 23:41

Springcrest u mě postupně nahradil Redwin. Oproti němu netrpí tolik praskáním pecek a druhotným zanášením infekce do plodu. Pecka není odlučitelná. Oproti Redwinu trpí kadeřavostí, ale přibližně stejně, jako jiné žlutomasé odrůdy. Chuť má, podle mě, vynikající, ale to může být tím, že v této době není s čím srovnávat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 7.7.2012 13:12

Děkuji panu Walterovi za vyčerpávající odpověď. Rád bych Springcrest ochutnal a posoudil. Kde, že je stromek této odrůdy k mání? Se sklízením broskví mám tu zkušenost, že je lépe, plody pokud možno sklidit před příchodem lijáků (v současné době nelze), protože pokud po dlouhotrvajícím suchém období přijde vydatný déšť, plody se "napijí" a chuť se jaksi rozředí. Dužnina změní i svoji konzistenci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 130.15 (?), 10.7.2012 22:27

Dívám se znovu, Honzo, na Tvůj Redwin a hned bych si jeden dal. Bohužel asi přes zimu zmrznul. Určitě si ho vysadím znovu. Už je máte sklizené?

Mirku, Tvoje broskve asi těžko někdo pozná. Ničemu se nepodobají. Vypadají, že mají velmi jemnou slupku a mají zajímavý odstín červené.

Pane Waltere, kde že se dá sehnat ten Springcrest?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika